iltasyazilim
FD Üye
Ramazanda dinç beslenmek için
Ramazanda sağlık açısından yiyip içerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Bir hekim arkadaşımızın verdiği cevap şöyledir:
Ramazan ayında, dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, bunalım, mide ağrısı, dispepsi, tansiyon düşmesi gibi birçok afiyet problemi görülebiliyor Sahura kalkmamak veya sahurda pozitif miktarda yağlı besinler edinmek, iftarda ise, çok miktarda ve fazla çeşitli yemekler, kan şekerini şipşak yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri değin su içmemek yanlıştır İftar ve sahurda ağır ve yağlı gıdalar yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmeli
Bazı tavsiyelerimiz şöyledir:
1 Gıda yönünden dengeli bir iftar sofrası hazırlamaya dikkat etmeli
2 İftarda, ilk önce hafif, az yağlı gıdalar yenmeli Fazla yemek yemek, manâsız olan mideye yüklenilmesine sebep olur Bu durumda sindirim zorlaşır, midede önem, ekşime, yanma, bulantı, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi afiyet problemleri yaşanır Bunun için birincil oruç açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar ya da çorba, etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 1520 dakika sonradan az yağlı ızgara et yemeği, kuru baklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmeli
3 Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı, glisemik indeksi düşük besinleri seçim etmeli
4 Yemekler yavaş yavaş, iyi çiğneyerek yenmeli
5 İftarda kızartma ve yağlı gıdalar yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi usullerle pişirilmiş hafif yemekler tercih edilmeli
6 Tatlı yerine hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar seçim edilmeli
7 İftar ile sahur aralarında 225 litre su ya da sulu içecekler içilmeli
8 Ara öğün yenecekse, meyve yemeli
9 Nehir ve kahve, demirin emilimini azalttığı için, yemekten bir iki saat daha sonra içilmeli
10 İftarda henüz karın doymadan sigara içilmemeli en düşük 20 dakika sonra içilmeli Vücutta hücreler yiyecek beklerken pat diye nikotin ilk olarak olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşısında karşıya kalır Bu durumda kan pıhtılaşır ve yürek krizi riski artar Oksijen taşıması gereken hücreler bir anda zehir taşımaya başladığından, beyin hücreleri ilk olarak almak üzere çok sayıda hücresel ölür Vücutta ciddi anlamda zarar meydana kazanç
11 Akşamki yemekle iktifa edilmemeli, sahura mutlaka kalkılmalı, eksik da olsa sahurda yemek yenmeli ve hafif besinler seçim edilmeli Fazla uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, manâsız midede asit salgısı artar Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik sürat düşer, halsizlik, baş ağrısı görülür Bunun için geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalı
12 Sahurda yenilen besinlerin miktarı ve çeşidi fazla önemlidir Sahurda yağlı ve ağır besinler metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümü daha artı olur
Ayrıca bu nesil yağlı ve ağır besinler yenip ardından yatıldığında ciddi mide rahatsızlıkları görülebilir Sahurda bunların yerine daha hafif, yağ oranı düşük, günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından protein içeriği yüksek, kan şekerini tez yükseltmeyen karmaşık şekerlerden oluşan bir öğün seçim edilmeli
Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler ya da süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün en uygunudur Jurnal su ihtiyacı 225 litredir ve tüm gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol akışkan alınmalı *
Ramazanda sağlık açısından yiyip içerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Bir hekim arkadaşımızın verdiği cevap şöyledir:
Ramazan ayında, dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, bunalım, mide ağrısı, dispepsi, tansiyon düşmesi gibi birçok afiyet problemi görülebiliyor Sahura kalkmamak veya sahurda pozitif miktarda yağlı besinler edinmek, iftarda ise, çok miktarda ve fazla çeşitli yemekler, kan şekerini şipşak yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri değin su içmemek yanlıştır İftar ve sahurda ağır ve yağlı gıdalar yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmeli
Bazı tavsiyelerimiz şöyledir:
1 Gıda yönünden dengeli bir iftar sofrası hazırlamaya dikkat etmeli
2 İftarda, ilk önce hafif, az yağlı gıdalar yenmeli Fazla yemek yemek, manâsız olan mideye yüklenilmesine sebep olur Bu durumda sindirim zorlaşır, midede önem, ekşime, yanma, bulantı, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi afiyet problemleri yaşanır Bunun için birincil oruç açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar ya da çorba, etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 1520 dakika sonradan az yağlı ızgara et yemeği, kuru baklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmeli
3 Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı, glisemik indeksi düşük besinleri seçim etmeli
4 Yemekler yavaş yavaş, iyi çiğneyerek yenmeli
5 İftarda kızartma ve yağlı gıdalar yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi usullerle pişirilmiş hafif yemekler tercih edilmeli
6 Tatlı yerine hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar seçim edilmeli
7 İftar ile sahur aralarında 225 litre su ya da sulu içecekler içilmeli
8 Ara öğün yenecekse, meyve yemeli
9 Nehir ve kahve, demirin emilimini azalttığı için, yemekten bir iki saat daha sonra içilmeli
10 İftarda henüz karın doymadan sigara içilmemeli en düşük 20 dakika sonra içilmeli Vücutta hücreler yiyecek beklerken pat diye nikotin ilk olarak olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşısında karşıya kalır Bu durumda kan pıhtılaşır ve yürek krizi riski artar Oksijen taşıması gereken hücreler bir anda zehir taşımaya başladığından, beyin hücreleri ilk olarak almak üzere çok sayıda hücresel ölür Vücutta ciddi anlamda zarar meydana kazanç
11 Akşamki yemekle iktifa edilmemeli, sahura mutlaka kalkılmalı, eksik da olsa sahurda yemek yenmeli ve hafif besinler seçim edilmeli Fazla uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, manâsız midede asit salgısı artar Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik sürat düşer, halsizlik, baş ağrısı görülür Bunun için geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalı
12 Sahurda yenilen besinlerin miktarı ve çeşidi fazla önemlidir Sahurda yağlı ve ağır besinler metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümü daha artı olur
Ayrıca bu nesil yağlı ve ağır besinler yenip ardından yatıldığında ciddi mide rahatsızlıkları görülebilir Sahurda bunların yerine daha hafif, yağ oranı düşük, günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından protein içeriği yüksek, kan şekerini tez yükseltmeyen karmaşık şekerlerden oluşan bir öğün seçim edilmeli
Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler ya da süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün en uygunudur Jurnal su ihtiyacı 225 litredir ve tüm gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol akışkan alınmalı *