Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazanda sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenler

Ramazanda sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenler

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Ramazanda dinç beslenmek için

Ramazanda sağlık açısından yiyip içerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Bir hekim arkadaşımızın verdiği cevap şöyledir:

Ramazan ayında, dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, bunalım, mide ağrısı, dispepsi, tansiyon düşmesi gibi birçok afiyet problemi görülebiliyor Sahura kalkmamak veya sahurda pozitif miktarda yağlı besinler edinmek, iftarda ise, çok miktarda ve fazla çeşitli yemekler, kan şekerini şipşak yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri değin su içmemek yanlıştır İftar ve sahurda ağır ve yağlı gıdalar yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmeli

Bazı tavsiyelerimiz şöyledir:
1 Gıda yönünden dengeli bir iftar sofrası hazırlamaya dikkat etmeli

2 İftarda, ilk önce hafif, az yağlı gıdalar yenmeli Fazla yemek yemek, manâsız olan mideye yüklenilmesine sebep olur Bu durumda sindirim zorlaşır, midede önem, ekşime, yanma, bulantı, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi afiyet problemleri yaşanır Bunun için birincil oruç açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar ya da çorba, etli sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 1520 dakika sonradan az yağlı ızgara et yemeği, kuru baklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmeli

3 Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı, glisemik indeksi düşük besinleri seçim etmeli

4 Yemekler yavaş yavaş, iyi çiğneyerek yenmeli

5 İftarda kızartma ve yağlı gıdalar yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi usullerle pişirilmiş hafif yemekler tercih edilmeli

6 Tatlı yerine hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar seçim edilmeli

7 İftar ile sahur aralarında 225 litre su ya da sulu içecekler içilmeli

8 Ara öğün yenecekse, meyve yemeli

9 Nehir ve kahve, demirin emilimini azalttığı için, yemekten bir iki saat daha sonra içilmeli

10 İftarda henüz karın doymadan sigara içilmemeli en düşük 20 dakika sonra içilmeli Vücutta hücreler yiyecek beklerken pat diye nikotin ilk olarak olmak üzere zehir yoğunluğu ile karşısında karşıya kalır Bu durumda kan pıhtılaşır ve yürek krizi riski artar Oksijen taşıması gereken hücreler bir anda zehir taşımaya başladığından, beyin hücreleri ilk olarak almak üzere çok sayıda hücresel ölür Vücutta ciddi anlamda zarar meydana kazanç

11 Akşamki yemekle iktifa edilmemeli, sahura mutlaka kalkılmalı, eksik da olsa sahurda yemek yenmeli ve hafif besinler seçim edilmeli Fazla uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, manâsız midede asit salgısı artar Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik sürat düşer, halsizlik, baş ağrısı görülür Bunun için geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalı

12 Sahurda yenilen besinlerin miktarı ve çeşidi fazla önemlidir Sahurda yağlı ve ağır besinler metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümü daha artı olur
Ayrıca bu nesil yağlı ve ağır besinler yenip ardından yatıldığında ciddi mide rahatsızlıkları görülebilir Sahurda bunların yerine daha hafif, yağ oranı düşük, günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından protein içeriği yüksek, kan şekerini tez yükseltmeyen karmaşık şekerlerden oluşan bir öğün seçim edilmeli

Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler ya da süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün en uygunudur Jurnal su ihtiyacı 225 litredir ve tüm gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol akışkan alınmalı *
 

Similar threads

Ramazanda yapılan besin hataları ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor Ramazan ayında, sağlığa zararlı ve dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, buhran, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi bir çok afiyet problemi yaşanabiliyor İftar ve sahurda tüketilen gıdalara uyarı edilmesini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
86
Ramazanda Oruç Tutarken Beslenme Oruçta Dinç Beslenme İftarda ve sahurma kızartma, hamurişleri, yağlı besinlerden uzakta durulmalı Vücudumuzun gün boyu kaybettiği su ihtiyacı iftar ve sahur arasındaki zamanda karşılanmalı Asitli içeceklerden uzak durulmalı bunun yerine limonata, ayran...
Cevaplar
0
Görüntüleme
112
Oruç tutacaklara Dinç Besin Önerileri Sağlık Bakanlığı, ramazan öncesinde oruç tutacaklar için altın uyarılarda bulundu Bakanlık, ramazan ayında yapılan en kayda değer beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan şahısların jurnal besin şekli ve öğün sayısını değiştirerek üç başlıca öğün olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
68
Ramazan öncesi diyete başlayanlar Ramazanda da diyetlerine devam edebilir, Diyet listelerinde yapılacak değişiklikler ve dikkat etmeleri gereken kurallarla kilo vermeye devam edebilirler. Ramazan’da açlığa karşı vücut yağlarını daha etkin olarak kullanır. Bunun sonucunda da bazal metabolizma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
Ramazan öncesi diyete başlayanlar Ramazanda da diyetlerine devam edebilir, Diyet listelerinde yapılacak değişiklikler ve dikkat etmeleri gereken kurallarla kilo vermeye devam edebilirler. Ramazan’da açlığa karşı beden yağlarını daha aktif olarak kullanır. Bunun sonucunda da bazal metabolizma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
858,497Konular
981,898Mesajlar
29,925Kullanıcılar
Neyse olsunSon üye
Üst Alt