Profösör
Super Mod
- Katılım
- Ocak 11, 2022
- Mesajlar
- 3,752
- Etkileşim
- 28
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Konum
- Rusya
- Web sitesi
- bilgilihocam.com
- F-D Coin
- 125
ROKA'NIN YARARLARI NELERDİR?
Yeşil yapraklı sebzeler bazı insanlar tarafından tüketilir. Sevgiyle tüketilen bu yeşil yapraklı sebzelerin de birçok sağlık yararı var. Yaşlı ve hasta insanlar özellikle sağlıkları için daha fazla sebze yerler. Kış aylarında yetişen roka, maydanoz, tere, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler genellikle salatalara kıyılarak tüketilir. Bu sebzelere zeytinyağı ve limon suyu eklendiğinde, salatalar daha lezzetli ve daha şifalı olur.ROKA'NIN YARARLARI NELERDİR?
Yeşil yapraklı kış sebzeleri arasında önemli bir yere sahip olan roka, birçok insan tarafından sevilir ve tüketilir. Sevgiyle tüketilen bu yeşil yapraklı sebzenin birçok sağlık yararı var. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde tüketilmektedir. İşte roka faydalarından bazıları:
Roka A ve C vitaminleri içerir.
Ayrıca potasyum, demir ve kükürt gibi mineral maddeler içerir.
Kilo vermek isteyenler tarafından diyet listesinden ayrılmayan bir tür sebzedir. Kaloriler oldukça düşük. 100 gramda 25 kalori vardır. Kilo vermek isteyen insanlar bol miktarda roket tüketebilirler.
Cinsel gücü artırarak cinsel yaşamın düzenlenmesine yardımcı olur.
Güzel bir idrar söktürücü.
Sindirim sistemini rahatlatarak hazımsızlığı ve şişkinliği önler.
Astıma karşı fayda sağlamak roka'nın yararları arasındadır.
Bağırsak iltihabını önlemeye yardımcı olur. Bağırsaklar için kullanışlıdır.
- Kas kasılmasını önler.
- Kan damarlarına fayda sağlar.
- Zengin bir omega 3 sebzesidir.
- Birçok kanser türünü önlemeye yardımcı olur. Kanserli tümörlerin büyümesini önler. Özellikle, prostat, meme, kolon ve yumurtalık kanserlerine karşı koruma sağlar.
- Vücudun toksin maddelerden arındırmasına yardımcı olur.
- Kolesterolün dengelenmesine büyük katkı sağlar. Kolesterol hastaları kolayca tüketebilir.
- Anemiye karşı çok faydalı bir bitkidir.
- Mideyi rahatlatır ve mideye faydalıdır.
- Karaciğer için harika bir sağlık kaynağıdır.
- Antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir.
- Ayrıca tırnaklar ve saçlar için de faydalıdır. Cildin güzelleşmesine yardımcı olur
- İyi bir kalsiyum ve demir kaynağıdır.
- Paslanmaya karşı koruma sağlar.
- Kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Kemik ve eklem ağrısının rahatlamasını sağlar.
- Beyin fonksiyonlarını iyileştirme özelliğine sahiptir.
- Alzheimer hastalığının tedavisine katkıda bulunur.
- Dalak için yararlı bir bitkidir.
Bu iyileştirici sebzeyi tüketmek yerine, salatalarda çiğ olarak tüketmelisiniz. Roka, pişirildiği zaman içinde birçok vitamin ve mineral kaybeder. Bu nedenle, uzun süre yüksek sıcaklıkta pişirmek yerine, çiğ salataları 5 dakikadan daha uzun süre kaynatmadan veya herhangi bir işlem yapmadan çiğ salata tüketmenizi öneririz. Ayrıca bu iyileştirici sebzeyi hazırlanan sandviçlere koyabilir ve tüketebilirsiniz. Genellikle cevizli ve peynirli ikili salata şeklinde yemek tercih edilir. Yoğurt sosu hazırlamak ve tüketmek de lezzetlidir.
Çok fazla roka tüketmenin riskleri nelerdir?
Hastalıkları önleme ve sağlıklı olmanın en önemli ipucu dengeli beslenmedir. Sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak bireysel besinler üzerinde yoğunlaşmaktan çok çeşitli diyetler yemek daha iyidir.
Coumadin (warfarin) gibi kan sulandırıcıları alıyorsanız, aniden kan pıhtılaşmasında önemli rol oynayan K vitamini içeren gıdalar tüketmeniz önemlidir.
Yanlış saklanırsa, nitrat içeren sebze suyu, nitratı nitrite dönüştüren ve suyu kirleten bakteriler biriktirebilir. Yüksek düzeyde nitrit tüketilirse potansiyel olarak zararlıdır.
Kardiyovasküler hastalığınız veya ilgili risk faktörleriniz varsa, yüksek nitratlı bir diyete başlamadan önce bir doktora danışın. Yüksek nitratlı bir diyet, organik nitrat, nitrogliserin veya anjina için kullanılan sildenafil sitrat, tadalafil ve vardenafil gibi nitrit ilaçları gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.