bilgisayarci
FD Üye
Beyaz ekmek yerine vitamin, mineral ve protein açısından zengin olan ruşeymli ekmek son günlerde oldukça sık tüketilmeye başlandı. Ruşeymli ekmek tüketiminin artmasıyla birlikte, ruşeymin ne olduğu merak konusu oldu. Peki, Ruşeym nedir ve Ruşeym nasıl kullanılır? En kolay ruşeymli ekmek tarifi! Ruşeym faydaları neler? İşte tüm detaylar:
Ruşeym, ana besin maddelerinden biri olan buğdaydan özel yöntemlerle elde edilir. 1 kilosu, 1 ton buğdaydan elde edilen ruşeymin birçok faydası bulunuyor. İçinde çok fazla mineral ve vitamini barındıran ruşeym, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan kısmıdır, dolayısıyla buğdayın hayat kaynağıdır. Buğday ruşeymi tüm tanenin yaklaşık olarak % 3’ünü oluşturur. İçeriğindeki esansiyel yağların acıma süreci hızlı olduğu için ruşeymin buğdaydan ayrılması unun raf ömrünü uzatır. Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi aşamasında, özel ayrıştırma işlemi uygulanır ve bunun sonucunda 1 ton buğdaydan sadece 1 kilo ruşeym elde edilir. Ekmek yapımından keke kadar birçok tarifte kullanılabilecek ruşeymin faydaları;
- Ruşeymin içerisinde buğdayın içerisinde bulunandan daha fazla lif bulunuyor. Bu yüzden sindirim sistemine destek oluyor.
- Ruşeymin doymamış yağ asitlerince zengin olması kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
- Belli oranlarda tüketildiğinde sürece tok tutuyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor.
- Bitkisel bir ürün olduğu için içerisinde kolestrol bulundurmuyor.
- E, A, B1, B6 ve en önemlisi de folik asit bakımında oldukça zengin.
- Kan şekerini dengeliyor, bu şekilde ani acıkmaların ve tatlı krizlerinin de önüne geçiyor. Şeker yeme isteğini azaltıyor.
RUŞEYM NASIL TÜKETİLMELİ?
Sağlıklı beslenmek veya zayıflamak isteyen kişiler ruşeymi günlük beslenme planlarına çok kolay ekleyebilirler. Taze veya kuru meyvelere, meyve salatalarına ilave edilerek tüketilebilir. Ayrıca soğuk süt, yoğurt, çorba veya salatalara da eklenebilir. Yemek pişirilirken baharat yerine de kullanılabilir. Beslenme açısından oldukça faydalı olan ruşeym her yaşta yenebilir. Özellikle lif kullanımında sakınca bulunan kişiler ile emilimi engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı olan çölyak hastaları tarafından tüketilmemesi gerekir.
RUŞEYMLİ EKMEK TARİFİ:
MALZEMELER
1 paket ruşeymli ekmek unu karışımı
1 paket kuru maya
2 su bardağı (330ml)
NOT: Önce yaklaşık 2 su bardağı (330 ml) suyu, daha sonra sırasıyla ruşeymli Ekmek unu karışımını ve mayayı ekmek makinesinin yoğurma haznesine dökün. Ekmek makinesinde 3 saatlik bir program seçimi yapın. Ekmek pişince kabından çıkarıp soğutma teli üzerinde dinlendirin ve soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
YAPILIŞI
Bir çırpma kabına ruşeymli ekmek unu karışımını ve kuru mayayı koyup elinizle harmanlayın.
Üzerine yaklaşık 2 su bardağı ılık su ilave ederek yoğurun.
Hamuru tezgaha alarak ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini kurumayacak şekilde bez ile kapatarak 20 dakika dinlendirin.
Hamuru yoğurmadan elinizle düzleştirin ve tekrar istediğiniz şekli vererek yağlanmış tepsi içerisine yerleştirin.
Üzerini kurumayacak şekilde bez ile kapatarak 30-45 dakika mayalanmaya bırakın.
Hamurun üzerini fırça yardımıyla ıslatın ve dilediğiniz şekilde süsleyin.
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişirin.
Ekmek pişince fırından çıkarıp soğutma teli üzerinde dinlendirin ve soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...