Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Rusya da imzaladı: Paris Anlaşması’na yanaşmayan tek G-20 ülkesi Türkiye

Rusya da imzaladı: Paris Anlaşması’na yanaşmayan tek G-20 ülkesi Türkiye

bilgisayarci

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
63
Cumhurbaskani%2DErdogan%2D4%2Dbin%2Dkilometre%2Dbisiklet%2Dyolu%2Dyapacagiz%2D225398%2Ejpg

Tepede global emisyonların yüzde 26’sından sorumlu 14 ülkenden ise 2020 iklim planına dair somut adım gelmedi. Bu ülkeler ortasında Türkiye de bulunuyor.

Tepe sonu itibariyle resmi olarak 66 ülke sıfır emisyon maksadı üzerine çalışıyor. 59 ülke ise iklim planlarını kesin olarak 2020 sonuna kadar açıklayacak. Bu listede Hindistan, Çin ile Avrupa Birliği de bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da tepede Türkiye’nin iklim aksiyonlarına ait bir konuşma yapmış, Türkiye’nin ‘orman varlığını artıran ender ülkelerden biri’ olduğunu, yenilenebilir güç konusunda bölgede önder pozisyonda olduğunu söylemişti. Öte yandan Paris Anlaşması’na yönelik ‘Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı’ güncellenmedi.

Fosil yakıtların kullanımının sonlandırılmasını amaçlayan sivil toplum platformu 350.org Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Efe Baysal, Erdoğan’ın dorukta yaptığı konuşmayı şöyle kıymetlendirdi:

“Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında dört milyonu aşkın genç, hükümetlerin iklim krizine karşı somut adımlar atması talebiyle seslerini yükseltirken, Türkiye’nin BM İklim Zirvesi’nde ileriye dönük bir taahhüt vermekten kaçınması maalesef ne günümüzün ne de geleceğimizin gerçekleriyle örtüşüyor. Şayet Türkiye iklim liderliğine oynamak istiyorsa, bir an evvel Paris İklim Anlaşması’nı meclisten geçirmeli ve son derece yetersiz durumda olan Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı’nı güncellemeli. Bu çerçeve içinde Türkiye, güç siyasetlerinde esaslı bir değişimle başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara takviyesini çekmeli ve tabiatla ve topluluklarla ahenk içinde yenilenebilir güç siyasetleri geliştirip bu istikamette teşvik düzeneklerini oluşturmalı.”    

Greta tepeye damgasını vuran isim oldu

Tüm dünyada başkanlar üzerindeki kamuoyu baskısını artıran bir hareket başlatan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ise yaptığı konuşma ile doruğa damga vurdu. Dorukta ‘somut aksiyon ortaya koymadığı için’ kelam alamayan ABD Lideri Donald Trump, Greta’nın konuşmasının akabinde tepeden ayrıldı.

“Bütün bunlar yanlış. Ben burada dikiliyor olmamalıydım. Okyanusun öteki tarafındaki okuluma dönmüş olmalıydım. Boş sözlerinizle benim hayallerimi ve çocukluğumu çaldınız. Ancak buna karşın şanslılardanım. Beşerler acı çekiyor. Beşerler ölüyor. Bütün ekosistem çöküyor. Kitlesel bir yokoluşun başlangıcındayız. Ve bütün konuştuğunuz para ve ekonomik büyüme masalları. Nasıl cüret edersiniz!” 

Thunberg’in konuşması tüm dünyada en çok konuşulan mevzulardan biri olurken ‘Nasıl Cüret Edersiniz!’ anlamına gelen #Howdareyou etiketi Twitter’da tüm gün hem dünyada hem Türkiye’de ‘TrendTopic’ oldu.