Yalnızca 3 Bezeyle Kat Kat Pırasalı Kömbe Tanımı İçin Materyaller
- 200 ml su bardağı kullandım.
- 1,5 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6 su bardağı un
- 4-5 kol pırasa
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı ya da sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2-3 çorba kaşığı köy peyniri
- 1 yumurta sarısı
- Çörekotu, susam
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı yakın sıvı yağ
Yalnızca 3 Bezeyle Kat Kat Pırasalı Kömbe Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle hamurumuz için; geniş bir kaba süt, su, maya ve şekeri alıp karıştıralım.
- Unu azar azar ekleyerek karıştıralım. Yoğurma kıvamına gelinceye kadar spatulayla karıştıralım.
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Tezgahın üzerine un serpip hamurumuzu toparlayalım.
- Kabımızın altına un serpip hamurumuzu yerleştirelim üzerini streç sinemayla kapatıp sıcak bir ortamda en az 1 saat mayalandıralım.
- İç harcımız için pırasaları güzelce temizleyip yıkayalım ince bir formda doğrayalım. İçine havuç ve patatesi rendeleyelim.
- Tavaya tereyağı ve zeytinyağını alalım. İçine yemeklik doğradığımız soğanımızı ekleyip kavuralım.
- Kavrulan soğanın içine pırasa, havuç ve patatesi ekleyip güzelce karıştıralım.
- Yumuşayıp suyunu çeken pırasaların içine baharat tuzu ekleyelim. Soğuması için bir kenara alalım.
- Mayalanan hamurun havasını alalım ve 10 serdiğimiz tezgaha alıp eşit 3 kesime bölelim. Yuvarlayıp, 10 dakika daha mayalandıralım.
- 1. Bezeyi unladığımız tezgahta açalım. Oklavayla ortalama 50 cm büyüklüğünde açalım.
- Unladığımız düz bir yere açtığımız hamuru serelim. Her yerine hazırladığımız yağdan sürelim.
- Tekrar ikinci bezeyide birebir biçimde açıp, açtığımız birinci hamurun üzerine serip, yağ sürelim ve pırasalı harcı bu basamakta her yerine yayalım.
- 3. Bezeyide açıp pırasalı harcın üzerine serelim ve yağlayalım.
- Kenarlarından zarf formunda kapatalım. Katların ortalarına da yağ sürelim.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine katladığımız hamuru yerleştirelim. Üzerine bez örtüp 15 dakika mayalandıralım.
- Mayalanan hamuru elimizle yavaşla bastırarak genişletelim.
- Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp, susam çörekotu serpelim.
- Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişirelim.
- Fırından çıkardıktan sonra üzerine bir bez örtüp biraz dinlendirelim.
- Dilim yapıp dilediğiniz üzere servis yapabilirsiniz afiyet olsun.