Saf Üzüm Sirkesi Yapımı(Tüm Detaylarıyla) Tanımı İçin Materyaller
- 1,5 kg doğal yetişmiş üzüm
- 2 kg lık dezenfekte edilmiş kavanoz
- Üzerine dezenfekte edilmiş tülbent yada peçete
- Paket lastiği
- Karıştırmak için dezenfekte edilmiş metal kaşık
- Tatlandırıcı olarak bal yada pekmez şayet üzüm çok şıralı ise gerek yok
- Tatlandırma ölçüsü 1 çay bardağına 4 -5 adet küp şeker atıp eritin ve tadına bakın bu tadı unutmayın
- İşte kavanozdaki üzümlerin tadı bu ölçüde olacak
Saf Üzüm Sirkesi Yapımı(Tüm Detaylarıyla) Tanımı Yapılışı
- Üzümleri bol suda bir kaç kere yıkayalım.
- Süzgece alıp yaklaşık bir gün bekletelim sirke bakterilerinin meyvenin kabuğunda tabiatıyla oluşması için.
- Sirkeli su ile dezenfekte ettiğimiz elimizle üzümleri uygunca ezelim.
- Büsbütün ezilen üzümleri kavanoza alalım.
- Taşma hesabını da yaparak kavanozun ağzından 3-4 parmak aşağısında kalacak.
- Bütün meyve kurulumunda kavanozun 3/4 meyve geri kalan kısmını içme suyu hesabı yapıyoruz.
- Ben burada yalnızca su eksiz sirke anlatımı yaptım.
- Üzerine tülbent takıp karanlık ve sabit ısıda bekletelim.
- Her gün iki kere pak kasıkla karıştırarak havasını alalım.
- Bu yaklaşık 10 gün sürecek bu süreç içerisinde meyveler coşup tasmaya çalışacak sonra sakinleşip tabana çökecek (süre duruma nazaran değişebilir).
- Köpürmesi düzgüne işaret meyve fermantasyonu hoş çalışıyor demektir.
- Meyveler tabana çöktükten 2 gün daha karıştırıyoruz ki kalan meyve şekerlerime açığa çıksın diye.
- Meyveler tabana çöktükten sonra 1 çay bardağı mesken sirkesi yada ana katıyoruz.
- Yoksa kendi haline bırakıyoruz. (sirke uzmanları her sirkenin kendi doğal oluşumu var bu yüzden sirke ve ana ya gerek yok diyorlar).
- Tekrar üzeri tülbent bağlı biçimde bol oksijenli bir yerde ısı değişiminin yaşanmayacağı (24 ila 32 santigrat derece) ortamda.
- Ana (dokunulduğunda bütünlüğü bozulmayan üzeri şeffaf zar ) oluşmasını bekliyoruz.
- Sirkenin bulunduğu ortam katiyetle mutfak üzere kimyasalların bol olduğu bir yer olmamalı.
- Şayet tüm koşullar göz önünden bulundurarak heyetim yapıldıysa meyveler çöktükten sonra ana oluşmaya başlayacaktır.
- Ana oluştuysa hiç kıpırdatmıyoruz ta ki ana zaten tabana çökene kadar.
- Ana tabana çöktükten sonra.
- Evvel anayı pak bir kavanoza alıyoruz.
- Akabinde sirkemizin berrak olan kısmını bulandırmadan şişeye alıyoruz.
- Kalan bulanık ve posalı kısmı iki kat pak bir tülbent serili süzgeçten süzdürüyoruz.
- Şişelerin ( bilhassa dar ağızlı) ağzını çok sıkı kapatıp serin karanlık bir ortamda saklıyoruz.
- Anayı da üzerini geçecek kadar sirke koyup kavanozda saklıyoruz.
- Benim üzüm sirkem çok kere yapmaya başladığı için posadan ayırarak beklettim.
Not:
- Su eksiz sirkeyi bütün sulu meyvelerle deneyebilirsiniz.
- Meyve sıkacağından suyunu sıkarak saf sirke yapabilirsiniz bu en kaliteli sirkedir.
- Sirke kurulumunda katiyen nohut ekmek üzere besinler konulmaz.
- Büsbütün meyvenin kendi özü kafidir yalnızca tatlandırma oranı uygun olmalıdır.
- Sirke canlı bir içecektir kullanacağınız materyallerin kalitesi sirkeyıde etkileyecektir.
- Sirkenin son kullanma tarihi yoktur ne kadar beklerse tadı o oranda güzelleşir.
- Sirke yaparken yaşanacak aksilikler.
- Sirke üzeri beyaz bir katman oluştuysa ve dokununca dağılıyorsa bu kef tir muhakkak temizlenmesi gerekir (çay süzgeci yada kaşıkla).
- Kef uzun mühlet temizlenmezse (küf)e dönüşür(yeşil tüylü tabaka) bu durumda zati sirke çöp oldu demektir.
- Uzun müddet kef oluşuyorsa meyve posasından süzüp postayız atıp sirkeyi bu halde bekletmek gerekir.
- Ana (bütünlüğü bozulmayan şeffaf zar ) sirkenin hakikat yolda olduğunu gösterir.
- Yani sirkede kalan alkol oranını tüketmeye başlamış demektir.
- Ana sirkedeki alkolü bitirip tabiatıyla tabana düşmeden sirke oluşumunu tamamlayamaz.
- Sirke 6 ila 8 haftalık bir mühlet içerisinde oluşur bu müddet heyetim meyve ortam yaz kış durumuna nazaran değişebilir.
kavanozun kenarlarına yapışmıştır.
- Kenarlarına hafif dokunarak anayı özgür bırakın.
posadan ötürü tabana çökecek yer bulamamıştır.
- Bu durumda da ana ayı çıkarıp sirkeyi süzebilirsiniz.