iltasyazilim
FD Üye
Vücudumuzun genel sağlık durumu söz konusu olduğunda, doğru beslenme için farklı besinleri gıda programımıza dahil etmek önemlidirÖrnek vermek gerekirse; probiyotik gıdalar… Faydalı bakteriler içeren fermente gıdaların kişinin diyetinde olması bir zorunluluktur
Bu yazıda bu konuya değinilecek
Laktik Asit Fermantasyonu Nedir?
Laktofermantasyon ya da laktik asit fermantasyonu gıdaların laktik aside dönüştürüldüğü bir işlemdir
Gıdalarda laktobasililerin artması yiyeceğe hazmı zor olacak ekşi bir tat verir Fermante gıdalar tam anlamı ile faydalı bakteri doludur
Diyetimize bu bakterileri dahil etmemiz önemlidir Tek bir probiyotik gıdadan tüm vücut faydalanır
Fermante gıdaların ne olduğunun cevabı çok basittir;bu gıdalar şekerleri, bakteri veya maya kullanılarak alkole dönüştürülür Fermantasyon çok popüler bir gıda muhafaza tekniğidir Bugün, fermante gıdaların sağlık açısından çeşitli faydaları bilinmektedir
Günlük diyetimizde şart olan bazı probiyotik gıdalar vardır Bu gıdalar hazırlaması karmaşık ya da yemesi sıkıcı gıdalar değil ve aslında onları yeme keyfine varacaksınız Aşağıdaki bölümde verilen bazı sağlıklı fermente gıdalara bir göz atalım
Sağlıklı Fermente Gıdalar ve Onların Yararları
1Kımchı (Kore tursusu):
Eğer baharatlı yiyecek seviyorsanız, o zaman Koreye özgü Kimchi kesinlikle listenizde olmalıdır Bu gıda , güç ve besin deposudur
Kimchi genellikle lahana ile yapılan bir besindir, ancak turp, yeşil soğan veya salatalık de kullanılır Sebze sezonu ve stok durumuna göre hazırlanışı değişebilir
Tuz, baharat, zencefil ,karides veya balık sosu ile sunulabilir Kimchi Sağlık dergisi tarafından “Dünya’nın Sağlıklı Besinleri listesinde yer almıştır
Faydaları:
Kimchi günlük önerilen C vitamininin % 50’sini artı, vitamin A, B1, B2, kalsiyum, ve demir içerir En önemlisi, bu besin laktik asit ve tüm iyi bakterileri içerir
Hazırlanışı:
Kimchiyi pilav ile veya olduğu gibi yiyebilirsiniz Diğer yemekler ile birleştirerek, kimchi hamburger, kimchi kızarmış pilav, ya da kimchi çorbası gibi lezzetli seçenekler yaratabilirsiniz
2Kefir
Bu bir çeşit fermente süt içeceğidirKefir kalsiyum ve probiyotikler ile doludur Içecek süte Kefir tanelerinin eklenmesi ile yapılır Bu taneler laktik asit bakterileri tarafından yapılır ve karnabahara benzer İnek, keçi, ya da koyun sütü kefir yapmak için kullanılabilir
Tahıllar da soya sütü, pirinç sütü, hindistan cevizi sütü, meyve suyu ve hindistan cevizi suyu fermente Kesinlikle probiyotikler içinde en iyi fermente gıdalardan biridirkefir
Faydaları:
Kefir; bu içeceği yapmak için kullanılan sütün tüm besinlerini içerir Laktoz yıkıma uğradığından, laktoz intoleransı olan insanlar da kefirin tadını çıkarabilirler
Hazırlanışı:
Sağlık ürünleri satan mağazalardan kefir taneleri veya kefir tozu satın alabilirsiniz Bu besin hazırlandıktan hemen sonra tüketmek en iyisidir Kefir buzdolabına konmadan yaklaşık bir ay bozulmamış kalır
*
3Yoğurt
Yoğurt sütün bakteriyel fermantasyonu ile hazırlanır Sütteki laktoz laktik aside dönüşür ve böylece laktoz intoleransı olan insanlar için yoğurt uygun hale gelir Yoğurt yaparken İnek sütü tercih edilir, ancak manda, keçi, deve, hatta sığır sütü kullanılabilir
Faydaları:
Yağ oranı düşük, yoğurt çok miktarda protein, kalsiyum, D vitamini, riboflavin, Vitamin B6, B12, vb içerir
Hazırlanışı:
Yoğurdu düz veya meyve ve fındık ile yiyebilirsiniz Çok hafif olduğundan, harika bir aperatif yemektir Eğer tuzlu isterseniz, ona tuz ve baharat ekleyebilirsiniz
4Tempeh
Tempeh sağlıklı doğal bir fermente besindir Tempe soya fasulyesinin fermentasyonu sonucu oluşan ve biraz ceviz lezzeti olan bir gıdadır Tempeh vejetaryenler için mükemmel bir protein kaynağıdırtempeh
Faydaları:
Tempeh iyi bir Probiyotik kaynağıdır Bu besin tüm temel amino asitleri içerir
Hazırlanışı:
Tempeh tek başına yenilebilir ya da salata, sandviç, çorba, ya da hamburger ile kullanılabilir
Tempeh yağda kızartılıp çıtır çerez olarak yenilebilir Ayrıca marine (salamura) için uygundur ve aynı zamanda rendelenebilir
5Miso
Miso arpa, pirinç, ya da soya fasulyesi ile mayalanmış bir çeşit macundur Bu çok sağlıklı probiyotik gıdada laktik asit sonucu oluşmuş bakteriler vardır Miso,Miso çorbasında, soslarda, turşularda kullanılır Pirinçli Miso Çorbası Japon besinidir
Faydaları:
Miso protein, vitamin ve mineraller açısından da çok yüksektir Ancak çok yüksek miktarda sodyum içerdiğini hatırlamak gerekir
Hazırlanışı:
Çorba yapmak için misoyu bir veya iki çorba kaşığı kullanın, ya da bir salata sosu olarak diyete dahil edebilirsiniz Yemek pişirme sırasında ısı tüm iyi bakterileri öldürür bu yüzden asla yemek pişerken eklememeye dikkat edilmeli Çorba piştikten sonra, miso ekleyebilirsiniz
6Lahana Turşusu
Lahana turşusu lahana ve tuz ile yapılan sağlıklı bir probiyotik besindir Temelde, lahana fermente edilir Bu et yemekleri ile servis edilir ,ayrıca sandviç ve sosisli içerisine eklenebilir
Faydaları:
Lahana turşusunun birçok faydaları vardır Bu düşük kalorili besin C, B vitaminleri gibi vitaminler içerir ve içerisinde kalsiyum, magnezyum, diyet lifi, potasyum, bakır vardır Çiğ ve pastörize edilmiş lahana turşusu mükemmel bir laktobasil kaynağıdır Ayrıca sindirime ve yaraların azaltılmasında yardımcı olur
Hazırlanışı:
Lahana turşusu eğer düzgün fermente edilip, hava geçirmez bir kapta paketlenmiş ise aylarca bozulmadan kalır En iyi çiğ tüketilir
7Salatalık Turşusu
Turşuda bekletme işlemi turşuya inanılmaz bir tat verir, aynı zamanda besleyici değerini artırır Salamura yapma veya sirke koyma işlemi turşuyu korumak için kullanılır Başlangıçta turşu kurma özellikle gıdaları ve yiyecekleri saklamak için kullanılmıştır Ama bugün, bu tat sağlığa olan çeşitli yararları için yapılır
Faydaları:
Turşuda gelişen iyi bakteriler vücudumuzu temizlemenin yanında detoks etkisi yapar
Hazırlanışı:
Turşu seçtiğiniz herhangi bir yemek ile yenebilir Her zaman tuzlu yapılan turşuyu tercih edin Çok yüksek sodyum içeriği vardır
8Kombucha Çayı
Kombucha Çayı otlar veya meyve ile tatlandırılmış efervesan keskin bir çaydır Bakteri ve mayalardan oluşan simbiyotik kültürü, siyah veya yeşil çay ile birlikte kullanılır Çok az miktarda (23%) alkol, fermantasyon sırasında üretilir
Faydaları:
Bu çay Çinde çok popülerdir ve Çin’de ‘Ölümsüzlük Çayı’ olarak bilinir
Fakat, bu çayın beslenme yararları henüz kanıtlanmamıştır Çay düzgün fermente olmamışsa , bazı yan etkileri olabilir
Hazırlanışı:
Kombucha Çayını harika bir yaz içeceği yapmak ve zevk ile içmek için baharat ,meyve veya şurup ekleyebilirsiniz
Fermente Gıdaların Ana Faydaları
1Bağışıklık sisteminin gelişimi,
2 Yararlı bakteri üretimi,
3 Vücutta detoks etkisi,
4 Doğal takviye oluşu,
5Sindirime yardımcı olması,
6Depresyonu önlemesi,
7Hormonal dengede yardım,
8 Besinlerin daha iyi emilimi,
Atalarımızdan anlaşılan Fermente gıdaların pek çok faydası var Yukarıdaki besin öğelerin çoğu besinleri koruma tekniklerinin bir sonucu olarak ortaya çıksalar da, onların besleyici önemi bizim bu gıdalara diyetimizde yer vermemizi gerektirdi Bağırsak florası iyi olduğunda, sağlıkta genel iyileşme görülür
Probiyotikler tüketmemize gerek olan nedenlerden bazıları saç ve kilo kaybı, cilt bakımı, sık alerji , bağışıklık sisteminin korunmasıdır
Şimdi fermente gıdalar ne kadar yararlı ve lezzetli biliyoruz, bu besinlere kesinlikle diyetimizde yer vermeliyizŞimdi evde hazırladığımız yemekler her zaman daha iyi ve daha güvenli olacaklardır
Kaynakça:
http:wwwbuzzlecomarticleslistoffermentedfoodsthataregoodforyourhealthhtml
Bu yazıda bu konuya değinilecek
Laktik Asit Fermantasyonu Nedir?
Laktofermantasyon ya da laktik asit fermantasyonu gıdaların laktik aside dönüştürüldüğü bir işlemdir
Gıdalarda laktobasililerin artması yiyeceğe hazmı zor olacak ekşi bir tat verir Fermante gıdalar tam anlamı ile faydalı bakteri doludur
Diyetimize bu bakterileri dahil etmemiz önemlidir Tek bir probiyotik gıdadan tüm vücut faydalanır
Fermante gıdaların ne olduğunun cevabı çok basittir;bu gıdalar şekerleri, bakteri veya maya kullanılarak alkole dönüştürülür Fermantasyon çok popüler bir gıda muhafaza tekniğidir Bugün, fermante gıdaların sağlık açısından çeşitli faydaları bilinmektedir
Günlük diyetimizde şart olan bazı probiyotik gıdalar vardır Bu gıdalar hazırlaması karmaşık ya da yemesi sıkıcı gıdalar değil ve aslında onları yeme keyfine varacaksınız Aşağıdaki bölümde verilen bazı sağlıklı fermente gıdalara bir göz atalım
Sağlıklı Fermente Gıdalar ve Onların Yararları
1Kımchı (Kore tursusu):
Eğer baharatlı yiyecek seviyorsanız, o zaman Koreye özgü Kimchi kesinlikle listenizde olmalıdır Bu gıda , güç ve besin deposudur
Kimchi genellikle lahana ile yapılan bir besindir, ancak turp, yeşil soğan veya salatalık de kullanılır Sebze sezonu ve stok durumuna göre hazırlanışı değişebilir
Tuz, baharat, zencefil ,karides veya balık sosu ile sunulabilir Kimchi Sağlık dergisi tarafından “Dünya’nın Sağlıklı Besinleri listesinde yer almıştır
Faydaları:
Kimchi günlük önerilen C vitamininin % 50’sini artı, vitamin A, B1, B2, kalsiyum, ve demir içerir En önemlisi, bu besin laktik asit ve tüm iyi bakterileri içerir
Hazırlanışı:
Kimchiyi pilav ile veya olduğu gibi yiyebilirsiniz Diğer yemekler ile birleştirerek, kimchi hamburger, kimchi kızarmış pilav, ya da kimchi çorbası gibi lezzetli seçenekler yaratabilirsiniz
2Kefir
Bu bir çeşit fermente süt içeceğidirKefir kalsiyum ve probiyotikler ile doludur Içecek süte Kefir tanelerinin eklenmesi ile yapılır Bu taneler laktik asit bakterileri tarafından yapılır ve karnabahara benzer İnek, keçi, ya da koyun sütü kefir yapmak için kullanılabilir
Tahıllar da soya sütü, pirinç sütü, hindistan cevizi sütü, meyve suyu ve hindistan cevizi suyu fermente Kesinlikle probiyotikler içinde en iyi fermente gıdalardan biridirkefir
Faydaları:
Kefir; bu içeceği yapmak için kullanılan sütün tüm besinlerini içerir Laktoz yıkıma uğradığından, laktoz intoleransı olan insanlar da kefirin tadını çıkarabilirler
Hazırlanışı:
Sağlık ürünleri satan mağazalardan kefir taneleri veya kefir tozu satın alabilirsiniz Bu besin hazırlandıktan hemen sonra tüketmek en iyisidir Kefir buzdolabına konmadan yaklaşık bir ay bozulmamış kalır
*
3Yoğurt
Yoğurt sütün bakteriyel fermantasyonu ile hazırlanır Sütteki laktoz laktik aside dönüşür ve böylece laktoz intoleransı olan insanlar için yoğurt uygun hale gelir Yoğurt yaparken İnek sütü tercih edilir, ancak manda, keçi, deve, hatta sığır sütü kullanılabilir
Faydaları:
Yağ oranı düşük, yoğurt çok miktarda protein, kalsiyum, D vitamini, riboflavin, Vitamin B6, B12, vb içerir
Hazırlanışı:
Yoğurdu düz veya meyve ve fındık ile yiyebilirsiniz Çok hafif olduğundan, harika bir aperatif yemektir Eğer tuzlu isterseniz, ona tuz ve baharat ekleyebilirsiniz
4Tempeh
Tempeh sağlıklı doğal bir fermente besindir Tempe soya fasulyesinin fermentasyonu sonucu oluşan ve biraz ceviz lezzeti olan bir gıdadır Tempeh vejetaryenler için mükemmel bir protein kaynağıdırtempeh
Faydaları:
Tempeh iyi bir Probiyotik kaynağıdır Bu besin tüm temel amino asitleri içerir
Hazırlanışı:
Tempeh tek başına yenilebilir ya da salata, sandviç, çorba, ya da hamburger ile kullanılabilir
Tempeh yağda kızartılıp çıtır çerez olarak yenilebilir Ayrıca marine (salamura) için uygundur ve aynı zamanda rendelenebilir
5Miso
Miso arpa, pirinç, ya da soya fasulyesi ile mayalanmış bir çeşit macundur Bu çok sağlıklı probiyotik gıdada laktik asit sonucu oluşmuş bakteriler vardır Miso,Miso çorbasında, soslarda, turşularda kullanılır Pirinçli Miso Çorbası Japon besinidir
Faydaları:
Miso protein, vitamin ve mineraller açısından da çok yüksektir Ancak çok yüksek miktarda sodyum içerdiğini hatırlamak gerekir
Hazırlanışı:
Çorba yapmak için misoyu bir veya iki çorba kaşığı kullanın, ya da bir salata sosu olarak diyete dahil edebilirsiniz Yemek pişirme sırasında ısı tüm iyi bakterileri öldürür bu yüzden asla yemek pişerken eklememeye dikkat edilmeli Çorba piştikten sonra, miso ekleyebilirsiniz
6Lahana Turşusu
Lahana turşusu lahana ve tuz ile yapılan sağlıklı bir probiyotik besindir Temelde, lahana fermente edilir Bu et yemekleri ile servis edilir ,ayrıca sandviç ve sosisli içerisine eklenebilir
Faydaları:
Lahana turşusunun birçok faydaları vardır Bu düşük kalorili besin C, B vitaminleri gibi vitaminler içerir ve içerisinde kalsiyum, magnezyum, diyet lifi, potasyum, bakır vardır Çiğ ve pastörize edilmiş lahana turşusu mükemmel bir laktobasil kaynağıdır Ayrıca sindirime ve yaraların azaltılmasında yardımcı olur
Hazırlanışı:
Lahana turşusu eğer düzgün fermente edilip, hava geçirmez bir kapta paketlenmiş ise aylarca bozulmadan kalır En iyi çiğ tüketilir
7Salatalık Turşusu
Turşuda bekletme işlemi turşuya inanılmaz bir tat verir, aynı zamanda besleyici değerini artırır Salamura yapma veya sirke koyma işlemi turşuyu korumak için kullanılır Başlangıçta turşu kurma özellikle gıdaları ve yiyecekleri saklamak için kullanılmıştır Ama bugün, bu tat sağlığa olan çeşitli yararları için yapılır
Faydaları:
Turşuda gelişen iyi bakteriler vücudumuzu temizlemenin yanında detoks etkisi yapar
Hazırlanışı:
Turşu seçtiğiniz herhangi bir yemek ile yenebilir Her zaman tuzlu yapılan turşuyu tercih edin Çok yüksek sodyum içeriği vardır
8Kombucha Çayı
Kombucha Çayı otlar veya meyve ile tatlandırılmış efervesan keskin bir çaydır Bakteri ve mayalardan oluşan simbiyotik kültürü, siyah veya yeşil çay ile birlikte kullanılır Çok az miktarda (23%) alkol, fermantasyon sırasında üretilir
Faydaları:
Bu çay Çinde çok popülerdir ve Çin’de ‘Ölümsüzlük Çayı’ olarak bilinir
Fakat, bu çayın beslenme yararları henüz kanıtlanmamıştır Çay düzgün fermente olmamışsa , bazı yan etkileri olabilir
Hazırlanışı:
Kombucha Çayını harika bir yaz içeceği yapmak ve zevk ile içmek için baharat ,meyve veya şurup ekleyebilirsiniz
Fermente Gıdaların Ana Faydaları
1Bağışıklık sisteminin gelişimi,
2 Yararlı bakteri üretimi,
3 Vücutta detoks etkisi,
4 Doğal takviye oluşu,
5Sindirime yardımcı olması,
6Depresyonu önlemesi,
7Hormonal dengede yardım,
8 Besinlerin daha iyi emilimi,
Atalarımızdan anlaşılan Fermente gıdaların pek çok faydası var Yukarıdaki besin öğelerin çoğu besinleri koruma tekniklerinin bir sonucu olarak ortaya çıksalar da, onların besleyici önemi bizim bu gıdalara diyetimizde yer vermemizi gerektirdi Bağırsak florası iyi olduğunda, sağlıkta genel iyileşme görülür
Probiyotikler tüketmemize gerek olan nedenlerden bazıları saç ve kilo kaybı, cilt bakımı, sık alerji , bağışıklık sisteminin korunmasıdır
Şimdi fermente gıdalar ne kadar yararlı ve lezzetli biliyoruz, bu besinlere kesinlikle diyetimizde yer vermeliyizŞimdi evde hazırladığımız yemekler her zaman daha iyi ve daha güvenli olacaklardır
Kaynakça:
http:wwwbuzzlecomarticleslistoffermentedfoodsthataregoodforyourhealthhtml