Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sağlık İksiri Kefirin İnsan Sağlığı için Önemi

Sağlık İksiri Kefirin İnsan Sağlığı için Önemi

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Kefir; kephir, keyr, keper, kepher, knapon, kepi ve kipe gibi değişik isimler altında, çok eski yıllardan beri bilinen bir içecek olup, kökeni kuzey Kafkasya’dır Ortadoğu’da “Peygamber darısı olarak adlandırılan kefir, sütün mayalandırılmasıyla elde edilir Gençlik iksiri ve su yerine içilmekte olan kefir, Türkler sayesinde yayılmıştır Kefir küçük karnabahar, süngerimsi veya patlamış mısır görünümünde, renkleri beyaz, beyazsarı, taneleri fındık yada buğday büyüklüğündedir İyi bir kefir akıcı kıvamda, homojen ve parlak bir görünümde olup, içildiği zaman hafif mayamsı tat ve aromaya sahiptir Muhafaza sırasında asitlik, CO2 ve alkol miktarının artmasına göre; tatlı, orta ve çok sert kefir olarak sınıflandırılmaktadır
Kefir, sütün fermantasyonu sonucu elde edilir En önemli özelliği fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılmasıdır Sütteki etil alkol ve laktik asitin birlikte gelişmesiyle oluşur Kefirdeki CO2 ‘ten dolayı köpüren bir özelliktedir *Besin değeri; 100 gram kefirde, enerji 65kcal, yağ 3,5gr, protein 3,3gr, laktoz 4,0 gr, su 87,5gr, kalsiyum 0,12gr, laktik asit 1,1gr, kolesterol 13mg, B 12 vitamini 0,5mg’dır
Kefirin danelerindeki mikrobiyolojik özellikler, üretim metodu, danelerinin orjini ve identifikasyon yöntemine göre değişiklik gösterir Yaygın olarak kefir danesinde bulunan mikroorganizmalar; laktik asit bakterileri, (Lactobacillus casei, L brevis, , L caucasicus, L acidophilus, Lkefir, Lbulgaricus), lökonostoklar (Leuconostoc dextranicum), asetik asit bakterileri (Acetobacter aceti, A rasens), mayalar (Kluvyveromyces marxianus, Torulaspora delbrueckii, Candida kefir, Saccharomyces cerevisia), streptokoklar (Streptococcus lactis, Sdurans, Scitrovorum Scremoris, S Thermophilus, Sdiacetylactis), kazein ve polisakkatitler ile birlikte matriks biçiminde küme oluşturmaktadır
Kefir, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri ile karşılaştırıldığında, mikroflorasında bulunan mayalar ve asetik asit bakterileri etkisiyle zararlı bağırsak mikroorganizmalarına karşı yüksek antibiyotik aktivite gösterdiği araştırmacılarca tespit edilmiştir
Kefirin İnsan sağlığı Açısından Etkileri Kefirin mide ve bağırsak hastalıkları üzerindeki faydalı etkisinin ve tedavi edici özelliğinin, Rus doktorları tarafından ortaya konulmasıyla hastane ve sanatoryumlarda çok yaygın olarak kullanılmış olup, ilk bilimsel çalışmalar yapılmıştır Böylece Rusya 1930 yıllında endüstriyel düzeyde ilk kefir üretimini başlatmıştır
Sindirim Sistemi üzerine Etkisi; Kefir, probiyotik bakterileri içermesinden dolayı, hastalık yapıcı bakterilerin bağırsaklara yerleşmesini önler, bağırsak florasında yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar, bağırsakların çalışmasını düzenler, kabızlığı önlemeye yardımcı olur, kalsiyum, magnezyum vb minerallerin emilimlerini artırır, içerdiği CO2 ve kalsiyum tuzları etkisiyle gıdaların sindirilmesini ve nitrojen metabolizmasının parçalanma ürünlerinin vücuttan atılımını kolaylaştırır
Laktoz intoleransı olan kişiler için (laktaz enzimi noksanlığı) ideal bir içecektir Kefirde 40’ın üzerinde probiyotik bulunurken yoğurtta sadece iki probiyotik bakteri (Lbulgaricus, Sthermophilus) bulunmaktadirBu bakterilerin ürettiği laktaz, laktozu sindirir Bunun için de laktoz oranını azaltma özelliği kefirin yoğurttan fazladır Laktoz intoleransı kişilerde görülen gaz ve ishal gibi sorunlar, kefirde bulunan maya ve bakteriler tarafından laktaz enzimi üretilmesiyle ortadan kalkmaktadır
Sinir Sistemi Üzerine Etkisi; Kefir, K ve B kompleks vitaminlerince zengin olup, yeterli alınması durumunda karaciğer, böbrek, depresyon, sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık, deri rahatsızlıkları ve uykusuzluğa iyi geldiği belirtilir Kefirin depresyonu azaltıcı ve sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi, esansiyel aminoasitlerden bir tanesi olan triptofan ile mineral maddelerden magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olmasına bağlanmaktadır
Kefirin bağışıklık sistem üzerine etkileri: Kefirde oluşan antibakteriyel maddeler, çoğu patojen mikroorganizmanın faaliyetini olumsuz etkiler Enfeksiyonlara karşı laktik asit bakterileri sayesinde bağışıklık sisteminde etkinliği arttırırlar
Diğer Etkileri; Kronik dizanteri ve kronik hepatitte tedavi edici niteliğe sahiptir Bağırsak geçirgenliğini azaltarak gıda allerjisini önlemektedir Kefirde bulunan laktik asit bakterilerinin bazılarının kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır Araştırmalarda kanser gelişimini önleyici, antioksidant, antimutajenik, antiinflamatuvar etkileri de mevcuttur
Sonuç olarak, düzenli olarak tüketilen kefir, içerdiği faydalı bakteriler, mayalar, vitaminler, mineraller ve esansiyel aminoasitler ile vücudun temel fonksiyonlarının devamını sağlar Ayrıca antibakteriyel etkiye sahip olması, sindiriminin kolay olması, laktoz intoleranslı kişilerce de kolaylıkla tüketilmesi, tümör oluşumu riskini azaltması, karaciğer, safra, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde olumlu etkiler göstermesi, kolesterolü düşürücü etkisinden dolayı önemli bir besin maddesidir
Kaynakça:
1 Alpkent Z, Demir M Kefir ve kefirin sağlık üzerine etkileri Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2004http:wwwaltinkiliccomakademik arastirmalar html
2 ANONYMOUS, 2005 www foodituedutrkeyfikefirpdf
3 ANONYMOUS(A),2006http:susurlukbalikesiredutrkefir
4 ANONYMOUS(B),2006http:wwwvghdorgtrbilgibankasikefirhtm
5 ANONYMOUS(C),2006http:wwwsaglikgovtrsbextrasmevzuattebfermentesutpdf
6 ANONYMOUS(E)2005http:agregeedutrdeptssutkefirhtm
7 Farnworth ER Kefir a complex probiotic Food Science and Technology Bulletin:Functional Foods 2005;2:117
8 Fernandes CF, Shahani KM, Amer MA Therapeutic role of dietary lactobacilli and lactobacillic fermented dairy products FEMS Microbiology Letters 1987;46:343?56
9 İnanç N, Şahin H,Çiçek B Probiyotik ve prebiyotiklerin insan sağlığı üzerine etkileri Erciyes Tıp dergisi 27(3) 122127,2005br
10 İNAL, T, 1990 Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi, İstanbul, s563567
11 KARAGÖZLÜ, C, 2003 Fermente Bir Süt İçeceği : Kefir EÜ Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Yayınları İzmir
12 Karagözlü C Kefir ? probiotic fermanted milk product 50 th Anniversary of the university of food technology HIFFI 2003 Oct 1517; UFTA Academic Publising House, Plov ? Bulgaria Collection of scientific works of the HIFFI Plov 2003; 4049
13 Karagözlü, C Farklı ısıl işlem uygulanmış inek sütlerinden kefir kültürü ve kefir tanesi ile üretilen kefirlerin dayanıklılığı ve nitelikleri üzerinde araştırmalar (yüksek lisans tezi) İzmir: EÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990
14 Karagözlü C Kefir International Symposium Food, Nutrition and Cancer EU Culture Center, KonakIzmir (April 17 ? 19, 2008)
15 Karagözlü C Kefir: Fermente bir süt içeceği, 2005http:wwwhekimcecom
16 KEMP, N, 1985 Kefir: Study and Use of A Starter for ther Preparation of A Drink FSTAll(5):869
17 KLUPSCH, HJ, 1984 Produktverbeeesrung am Beispiel Kefir DeutMolZeit, 15, 466
18 Liu JR, Wang SY, Chen MJ, Chen HL, Yueh PY, Lin CW Hypocholesterolaemic effects of milkkefir and soyamilkkefirin cholesterolfed hamsters BJN 2006;95:93946
19 Muhsiroğlu Ö2007 Ankara Beslenme ve Kanser Hasta bilgilendirme KitapçığıTC Genelkurmay Başkanlığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Konutanlığı Tıbbi Onkoloji BD Gata Basımevi Yayın No: 200726
20 ÖTLEŞ, S and Ö ÇAĞıNDI, 2003 Kefir: A probiotic DairyComposition, Nutritional and Therapeutic Aspects Pakistan Journal ofNutrition 2 (2):5459
21 Özden A, 2008 Biyoyoğurt Probiyotik Yoğurt( Kefir) AÜ Tıp Fak , Gastroenteroloji Bilim Dalı güncel gastroenteroloji 123 Ankara169181
22 SEZGİN, E, 1984 Fermente Süt Ürünleri Ders Notları Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, Ankara
23 Terzi G Kefirin bileşimi ve beslenme açısından önemi Vet Hek Der Dergisi 2007;78: 2330
24 ÜÇÜNCÜ, M, 1980 Süt İçkilerinin Toplum Sağlığı ve Türkiye Sütçülüğündeki Yeri ve Onemı EUZF Dergısı, 1(1): 249256
25 WITTHUHN, RC, TSCHOEMAN and TJ BRITZ 2004 Isolation and characterization of the microbial population of different South African kefir grains Society of Dairy Technol 57(1): 3337
26 YÖNEY, Z, 1979 Yoğurt Teknolojisi AÜZiraat Fakültesi Yayınları715AÜBasımevi, Ankara
 

Similar threads

Kefir; kephir, keyr, keper, kepher, knapon, kepi ve kipe gibi öbür isimler altında, fazla eski yıllardan beri bilinen bir meşrubat olup, kökeni kuzey Kafkasya ’dır Ortadoğu ’da “Peygamber darısı olarak adlandırılan kefir, sütün mayalandırılmasıyla elde edilir Gençlik iksiri ve su yerine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
170
Zayıflamak için tüketilen besinlerin başında bulunan Kefirin meçhul özelliklerini Acıbadem Ankara Hastanesi Besin ve Perhiz Uzmanı Merve Güler anlatıyorkefirinfaydalari5c43cde6a8c0djpegalt Kefirin faydaları Yardımcı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararları yanında dış ortamdan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
90
Kefir ve kefirin faydaları Kefir nedir? kefir neye iyi gelir Kefirin yararları Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
95
kefirinfaydalari5c43beb61d6cfjpegKefirin tam zamanıKefirin faydaları son dönemlerde ahali tarafından oldukça merak ediliyor Uzmanlar kadar tüketilmesi öğüt edilen fermente bir içecek olan kefirin sağlık açısından da farklı alanlara yönlendirilmiş faydaları bulunmakta…  img alt src...
Cevaplar
0
Görüntüleme
121
Kefir İçeceği Kefir Mayası KEFİR Kefir Kafkasya ’ da yaşamış insanların çoğunlukla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür Son yıllarda Avrupa ve Amerika ’da yapılmaya başlanmış ve ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
858,475Konular
981,260Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt