iltasyazilim
FD Üye
Sağlıklı beslenme yeterli ve dengelenmiş beslenmedirVücudumuzu oluşturan hücrelerin uyumlu ve dengelenmiş çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız Vücudumuzun tüm beslenme maddelerine ihtiyacı vardır tek yanlı beslenmek yani yalnızca protein ya da karbonhidratla beslenmek yanlıştır Dengelenmiş beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi manâlı besin maddelerinden de almış oluruz
Karbonhidratlaraha Alçak grupta bulunan ve çoğunlukla tüketilmesi gereken gıdalardır Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır
Mineraller: Sağlıklı hayat için gereklidir Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko vb) sebze ve meyvelerde bulunur, gözenekli olan korunması ve sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir Mineraller ayrıca kalp ritmi, tansiyon, vücuttaki sıvı dengesi gibi daha çoğu düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar
Proteinler: Vücudun en etkili kalori brülör bölümü olan kas dokusunu desteklemek açısından çok önemlidir Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadır
Yağşeker: Yağ ve şeker, fazla az tüketilmesi gereken gıdalardır ama A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri taşıma görevi yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmesi de fazla önemlidir Akıcı ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır
Yemek Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve fiziksel faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir Sağlıksız besin düşünme ve kavrama yeteneğinin azalmasına ve zihin kayıplarına neden olur Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi bitkin hissediyor, fiziki, zihinsel faaliyetlerinizde çabuk yoruluyor, fikir ve düşüncenizde azalma görüyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçirin ve aşağıdaki önerilerimize bir göz atın
Dengelenmiş Beslenme Önerileri:
Doymamış yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha eksik tüketinYeterli miktarda batmış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya uyarı edin Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketinYağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk seçim edin Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb) tüketilmeli ama bunlarında az yağlı olmalarına uyarı edilmeliYemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz
Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta çay, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli ya da şeker miktarı azaltılmalıdır
Gıdalardan aldığımız jurnal tuz miktarı 6 grı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir Tuzlu tüketimi ile yüksek kan basıncı arasında ilişki bulunmaktadır Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine tarafından ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır
Güne kahvaltınızı yaparak başlayın Gece boyu yiyecek alımı olmadığından beyninizin sabahleyin kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır sonradan yiyecek alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkili kalori yakmanıza neden olurÖğünlerinizi evvelden belirleyinizMümkünse yediklerinizi 3 esas öğün, 3ara öğüne bölün eksik ve sık besleninBol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin Her yemek yemek yediğinizde midenin 13 ’ünü anlamsız bırakın tamamen doymuş mide sağlığımızın süre içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya niçin olurMidenizi katı gıdalarla doldurmayın Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin zorunlu öz suyu her tarafa dengelenmiş ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır Ahenkli yemek yemek yiyenler daha dengelenmiş ve dinç beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar
Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur Glikoz meyvelerde hazırlanmış halde bulunur Öteki gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir böylece meyveleri aç karnına yememeliyizMeyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonradan alınmalıdırMide doluyken alınan meyveler midede kalıp gıda değeri kaybolup orada mayalanacağı için tüm sindirim sistemimizi yorar
Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücresel ölür ve bir o kadarı da yenilenir Ortalama 100 günde (beyin ve asap hücreleri hariç) tüm vücudumuz yenilenirDüzensiz fena besin onarım sistemini aksatır Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz Bitkinlik, ivedi yorulma, baş ağrısı olabilir Düşünce ve us sistemi bulanıklaşırBu nedenlerden dolayı düzenli ve dinç beslenmeye uyarı etmeli ve yemek yemek için yaşamamalı yalnızca yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz
Karbonhidratlaraha Alçak grupta bulunan ve çoğunlukla tüketilmesi gereken gıdalardır Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır
Mineraller: Sağlıklı hayat için gereklidir Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko vb) sebze ve meyvelerde bulunur, gözenekli olan korunması ve sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir Mineraller ayrıca kalp ritmi, tansiyon, vücuttaki sıvı dengesi gibi daha çoğu düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar
Proteinler: Vücudun en etkili kalori brülör bölümü olan kas dokusunu desteklemek açısından çok önemlidir Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadır
Yağşeker: Yağ ve şeker, fazla az tüketilmesi gereken gıdalardır ama A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri taşıma görevi yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmesi de fazla önemlidir Akıcı ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır
Yemek Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve fiziksel faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir Sağlıksız besin düşünme ve kavrama yeteneğinin azalmasına ve zihin kayıplarına neden olur Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi bitkin hissediyor, fiziki, zihinsel faaliyetlerinizde çabuk yoruluyor, fikir ve düşüncenizde azalma görüyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçirin ve aşağıdaki önerilerimize bir göz atın
Dengelenmiş Beslenme Önerileri:
Doymamış yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha eksik tüketinYeterli miktarda batmış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya uyarı edin Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketinYağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk seçim edin Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb) tüketilmeli ama bunlarında az yağlı olmalarına uyarı edilmeliYemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz
Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta çay, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli ya da şeker miktarı azaltılmalıdır
Gıdalardan aldığımız jurnal tuz miktarı 6 grı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir Tuzlu tüketimi ile yüksek kan basıncı arasında ilişki bulunmaktadır Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine tarafından ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır
Güne kahvaltınızı yaparak başlayın Gece boyu yiyecek alımı olmadığından beyninizin sabahleyin kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır sonradan yiyecek alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkili kalori yakmanıza neden olurÖğünlerinizi evvelden belirleyinizMümkünse yediklerinizi 3 esas öğün, 3ara öğüne bölün eksik ve sık besleninBol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin Her yemek yemek yediğinizde midenin 13 ’ünü anlamsız bırakın tamamen doymuş mide sağlığımızın süre içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya niçin olurMidenizi katı gıdalarla doldurmayın Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin zorunlu öz suyu her tarafa dengelenmiş ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır Ahenkli yemek yemek yiyenler daha dengelenmiş ve dinç beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar
Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur Glikoz meyvelerde hazırlanmış halde bulunur Öteki gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir böylece meyveleri aç karnına yememeliyizMeyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonradan alınmalıdırMide doluyken alınan meyveler midede kalıp gıda değeri kaybolup orada mayalanacağı için tüm sindirim sistemimizi yorar
Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücresel ölür ve bir o kadarı da yenilenir Ortalama 100 günde (beyin ve asap hücreleri hariç) tüm vücudumuz yenilenirDüzensiz fena besin onarım sistemini aksatır Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz Bitkinlik, ivedi yorulma, baş ağrısı olabilir Düşünce ve us sistemi bulanıklaşırBu nedenlerden dolayı düzenli ve dinç beslenmeye uyarı etmeli ve yemek yemek için yaşamamalı yalnızca yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz