

Sağlıklı beslenme unsurları, pratiği keyifli bir alışkanlıklar bütünüdür. Bilinenin bilakis sağlıklı beslenme pahalı ya da lezzetsiz değildir. Herkesin sağlıklı beslenme hakkı ve bahtı vardır.
Hayatın tadını çıkarmak, hasta olmadan uzun yıllar yaşamak ve daima dinç ve enerjik hissetmenin en kestirme yolu olan sağlıklı beslenme hayat uzunluğu sürdürülmelidir.
İşte sağlıklı beslenme ile ilgili kare taşları
Ehliyetli ve istikrarlı beslenin Besin gereksinimlerinizi tam olarak ve farklı kaynaklar kullanarak karşılayın. Farklı besin kaynakları tüketmemek tek çeşit beslenmeye sebep olur ve vücut kendi istikrarını sürdürmekte zorlanabilir. Ehliyetsiz beslenme ise, vitamin ve mineral zayıflığına yol açar.
Yalın şeker tüketimini azaltın Kolay şekerler boş kuvvet kaynaklarıdır. Vücudumuz için gerekli olan vitamin ve minerallerden nispeten yoksuldurlar. Çok tüketimi, şişmanlığa ve şeker, kalp, tansiyon üzere kronik illetlere yakalanma riskini arttırır. Beyaz şeker tüketiminizi taban seviyeye indirmelisiniz. Başkaca yalın şeker içeren besinler yüksek glisemik indekslidir, bu nedenle kan şekerini süratli düşürürler ve acıkmamıza neden olurlar.
Doymuş yağ tüketiminizi azaltın Katı yağlar, doymuş yağ asitlerinden zengindirler. Doymuş yağ asitlerinden güçlü bir beslenme programı kalp marazlarını davet eder. Bu nedenle mümkün olduğunca az doymuş yağ tüketmeye itina gösterin ve kuyrukyağı, içyağı üzere yağlardan uzak durun.
Kaliteli yağ asidi örüntüsü sağlayın Besinlerde farklı cins yağ asitleri vardır ve bunların sıhhate olan tesirleri birbirinden farklıdır. Salatalarımızda zeytinyağı yahut fındık yağı kullanmak, yemeklerimizi ayçiçeği yahut mısır yağı ile yapmak ve haftada 23 sefer balık tüketmek beslenme programımızda yağ asidi örüntüsünün kaliteli olmasını sağlar.
Günde en az beş porsiyon çiğ zerzevat ve meyve tüketilmelidir Vücudumuzun gereksinim duyduğu vitaminlerin sağlanması ve posa içeriği nedeni ile tertipli zerzevat ve meyve tüketimi çok kıymetlidir. Her öğün çiğ salata ve zerzevat yemeklerine taraf vermek ve ara öğünlerde taze meyve sularını ve meyveleri tercih etmek sağlıklı beslenmenin bir kesimidir.
Zerzevat ve meyvelerin mevsiminde olanlar tercih edilmelidir Taze zerzevat ve meyve tüketimi kadar değerli olan bir öbür bahis da zerzevat ve meyvelerin mevsiminde olanlarının tercih edilmesidir. Mevsimine iyi beslenmek, mevsimsel marazlardan korunmanın en temel yoludur.
Günde 2 bardak süt tüketilmelidir Güçlü kemikler için kalsiyum gereklidir. Kalsiyumun en âlâ kaynağı ise süt eserleridir. Günde 2 su bardağı süt yahut yoğurt tüketmek kemik erimesi (osteoporoz) riskini azaltır ve vücudumuzun daha istikrarlı çalışmasını sağlar.
Hayvansal protein önemlidir Kaslarımızın imalatında, büyüme ve gelişmede kıymetli rol sahibi olan proteinlerden varlıklı kaynaklar; et, süt ve eserleri, yumurta, kurubaklagiller, yağlı tohumlar ve tahıl eserleridir. Ama hayvansal proteinler bitkisel kaynaklılara nazaran vücutta daha faal kullanılmaktadır. Başkaca hayvansal protein kaynakları demir mineralinin en âlâ kaynağıdır. Bu nedenle haftada 2 kere al et, 2 defa tavuk yahut hindi 23 defa de balık tüketmek gerekir.
Bitkisel proteinlerle hayvansal proteinler arkadaştır Sağlıklı bir beslenme programında günlük protein muhtaçlığının yarısı hayvansal proteinlerden vesair yarısı ise bitkisel kaynaklı proteinlerden sağlanmalıdır.
Tam tahıl eserleri tercih edilmelidir Rafine tahıl eserleri geçirdikleri süreçler dolayısı ile posa ve vitamin içeriklerinin bir kısmını kaybeder. Bu nedenle B vitaminleri ve posanın kıymetli kaynağı olan tam tahıl eserleri tercih edilmelidir.
Pirinç pilavı az, bulgur pilavı çok Bulgur pirince nazaran B kümesi vitaminlerden ve posadan daha varlıklı bir kaynaktır. Başkaca düşük glisemik indeksi ile daha uzun vade tok meblağ ve kan şekerini istikrarlı yükseltir. Bu nedenle sofralarımıza bulgur pilavı pirinç pilavına nazaran daha sık konuk olmalıdır.
Alkol tüketimini sınırlandırın Şayet alkol tüketiyorsanız günde 1-2 bardaktan çokça tüketmemeye itina gösterin. Ölçüsüz ölçüde alkol şişmanlığa yol açar, vitamin ve mineral dengesizliğine neden olur, kalp sıhhatini tehdit eder ve karaciğeri yorar.
Su için Vücudumuzun düzgün çalışabilmesi ve dolaşımımızın aksamaması için suya gereksinimimiz vardır. Günde 812 bardak su tüketmek su gereksiniminizi karşılar. Sıcak havalarda ise daha çokça su tüketilmelidir.
Pişirme tekniklerinizi hakikat seçin Sıhhat için en iyi pişirme yolları ızgara, fırında ve haşlamadır. Kızartma ve kavurmalar ise sıhhatimizi olumsuz tesirler. Kızartma sonucunda oluşan muaf radikaller, kansere yakalanma riskini arttırabilir.