Vücudumuz en kıymetli kaynağımızdır. Bu kaynağa güzel bir halde bakmak bizim vazifemizdir. Nasıl mı? Gelin birlikte nasıl olacağına bakalım. Beslenme, bireylerin fizikî ve ruhsal sıhhatini tesirler. Sağlıklı ve bahtiyar bir ömür için sağlıklı bir vücut ve bunun için de istikrarlı bir beslenme kuraldır. Kıymetli olan sağlıklı ve istikrarlı beslenmeyi hayatınıza alışkanlık olarak kazandırabilmektir. Vücudumuz için gerekli olan besin öğeleri vardır. Bunlar; protein, karbonhidrat, yağlar, vitamin ve minerallerdir. Bu besin guruplarından vücudumuzun muhtaçlık duyduğu kadar almamız gerekir. Birebir vakitte öğün saatlerini atlamamaya, yediğimiz besinlerin besin bedelinin yüksek olmasına ve yaş gurubuna makul azıklar tüketmeye ihtimam göstermeliyiz.
Bununla birlikte besin kıymeti olmayan;
– Trans yağ içeren besinler,
– Paketlenmiş besinler,
– Rafine şeker,
– Ziyade kafein,
– Gazlı ve tatlandırıcı içeren içecekler,
– Alkol,
– Katı yağlar,
– İşlenmiş etler (sosis, salam vb.),
– Vücudun muhtaçlık duyduğundan çokça tuz
üzere sıhhatsiz besinleri tüketmeniz boş kalori almanıza sebep olur. Obezite ve çeşitli marazlara neden olur. Birebir hengamda hayat kalitenizi olumsuz cihette tesirler.
Ömür kalitenizi arttırmak ve sağlıklı beslenmek için gereken adımlar:
·Bolca zerzevat tüketin:
Sebzeler temel vitamin ve mineral kaynağıdır. Bilhassa koyu yapraklı yeşilliklerörneğin ıspanak, pazı, kara lahana üzere vitamin ve mineral bakımından güçlü sebzelerdir. C vitamini içeriğinin bol olması cephesiyle bağışıklık sisteminizi güçlendirir. İçerdiği posayla birlikte sindirim sisteminizin makul periyodlarda çalışmasını sağlar. Her gün öğünlerinizde çeşitli zerzevatları tüketmeye itina göstermelisiniz.
·Bol ölçüde tam tahıllı besinler:
Tam tahıllar; karbonhidrat protein, lif, vitamin ve mineraller içerir. Tam buğday, arpa, çavdar, yulaf üzere tam tahıllar kâfi ve istikrarlı beslenmede önerilen besin öğelerini almamıza ekte bulunur. Tam tahıllı besinler yüksek lif içeriği ile bağırsaklarınızın tertipli çalışmasına yardımcı olur. Rafine tahıllara nazaran daha uzun vade doygunluk sağlayarak kilo denetimine de yardımcı olur. Beyaz ekmek, pirinç alanına tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarnalar ve bulgur tercih etmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
·Kemiklerinizin güçlü olması için süt ve süt ürünleri!
Süt eserleri, varlıklı kalsiyum , D vitamini, fosfor, protein ve öteki besin içeriğiyle çocukluk ve gençlik devirlerinde kemik dokusunun gelişimini sağlar. Yaşlılıkta ise kemik dokunun kaybını azaltır. Kemiklerinizi güçlü tutmaya yardımcı olur. Birebir devirde süt ve süt eserleri kıymetli yağ kaynaklarıdır ve bu nedenle tam yağlı peynir, süt ve yoğurt mahalline yarım yağlı yahut yağsız eserleri tercih etmelisiniz.
·Proteinler hücrelerinizi yeniler:
Proteinler tutarlı kas ve dimağ gelişimi için gerekli olan besin gurubudur. Proteinler vücudumuzda hücrelerin yenilenme ve onarımını sağlar. Büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Et ve kümes hayvanlarını tüketebilirsiniz. Tüketirken organik beslenmiş olmalarına dikkat etmenizde yarar var. Tıpkı devranda balık, baklagilleri de tüketebilirsiniz. Baklagiller uygun bir protein kaynağıdır ve karbonhidrat, posa da içerdikleri için tüketilmesi gereken bir besin gurubudur. Başkaca et ve kümes hayvanı seçimlerinizi daha az yağ içerenlerden tercih etmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
·Meyveler vitamin kaynağıdır!
Meyveler bol ölçüde vitamin ve mineral içerir. Bununla birlikte doğal antioksidan kaynağıdır. Meyve, şeker içeren besin gurubu olmasına karşın bu şeker doğal olduğu için meyveleri, eklenmiş şekere sahip başka yiyeceklere tercih etmelisiniz. Şeker illeti üzere bir durumunuz varsa küçük porsiyonlarda ve düşük glisemik indeksli meyveleri tercih edebilirsiniz. Başkaca meyve tüketiminde meyvelerin doğal liflerinden faydalanmak için meyve suyu mekanına meyvenin kendisini yemeniz gerekir. Meyve suyunun glisemik indeksi meyveye orantıyla daha ziyade olduğu için şeker hastalarının tüketmemesi gerekir. Kilo almak isteyen şahıslar yahut kendini halsiz hisseden kimseler için bir alternatif olabilir.
·Sağlıklı yağlar:
Sağlıklı yağlar vücut hücreleriniz için kuvvet kaynağıdır ve sıhhatinizi himayenize yardımcı olur. Yağlar güç vermelerinin yanı sıra yağda eriyen vitaminlerin tasarrufu ve esansiyel yağ asitlerinin vücuda temini için günlük kuvvet ölçüsünün %25-30’unun yağlardan karşılanması gerektiğini bilinmektedir. Beslenmenizde zeytinyağı, tereyağı üzere yağların yanında yediğiniz besinler yoluyla da (örneğin balıkta bol ölçüde bulunan omega-3 yağ asitleri, avokado, et ve süt ürünleri) ölçülü bir biçimde yağ tüketebilirsiniz.
Yağlar kızartma süreci için kullanıldığında zararlı unsur nispeti arttığı için beslenmenizde kızartmalara taraf vermemelisiniz. Kızartma alanına zerzevatları az ölçüde yağ kullanarak fırınlayabilirsiniz. Sonunda daha sağlıklı hale getirmiş olursunuz. Dilerseniz yağ ile birlikte baharatlar ekleyebilirsiniz.
·Sıvı tüketimine dikkat!
Beşerler kısa bir müddette olsa da besin almadan hayatını sürdürebilirken likit tüketmeden yaşayamaz. Vücut fonksiyonlarının çalışmasında, metabolizmanın istikrarının sağlanmasında, vücutta oluşan zararlı hususların vücuttan uzaklaştırılmasında, besinlerin sindirim ve emiliminde ve vücuttaki birçok biyokimyasal hikayenin (sindirim, bağışıklık gibi) gerçekleşebilmesi için suyun kıymeti büyüktür. Vücut gereksinim duyduğu sıvıyı yalnızca su ile karşılamaz, öteki likit içeceklerden ve likit içeren besinlerden de bu gereksiniminin bir kısmını karşılar. Gün içerisinde yaşınıza, kilonuza ve fizikî aktivitenize münasebetli ölçüde likit tüketimine dikkat edin. Ayrıyeten meyve suları, asitli içecekler üzere şeker içeren likitleri tüketmemeye ihtimam gösterin. Zira bu içecekler su gereksiniminizin bölgesini tutmaz.
Likit tüketimi;
-Bağışıklığınızı güçlendirir.
-İdrar yolu enfeksiyonları, kabızlık üzere marazların önüne makbul.
-Vücudun atık toksinlerden arınmasını sağlar.
-Cilt sıhhati için gereklidir.
-Kilo denetiminde değerli bir role sahiptir.
Sağlıklı ve istikrarlı beslenme kiloların ötesine makbul. Organ ve dokularımız sağlıklı ve tesirli bir biçimde çalışmak için gerçek beslenmeye muhtaçlık duyar. Bunu bir ömür biçimi haline getirmek kendinize ve ailenize yapacağınız en hoş yatırım olacaktır. Ehliyetsiz ve sıhhatsiz beslenen evlatların büyüme ve gelişim seviyelerinin daha yavaş olduğu bir gerçektir. Bununla birlikte sıhhatsiz beslenme alışkanlıklarını hayatları boyunca değiştirmekte zorlanabilirler. Bu durum bebeklikten yetişkinliğe kadar geçen vadede değiştirilmelidir. Yoksa daha ileriki yaşlarda çeşitli illetlere sebebiyet verir. Bu yüzden evladınızın bebeklik periyodundan itibaren beslenmesine dikkat etmeli ve sağlıklı beslenme konusunda ona örnek olmalısınız.
Sağlıklı ve istikrarlı beslenen şahıslarda hastalık orantılarının düşük olduğu ve güzelleşmenin daha çabuk gerçekleştiği kanıtlanmıştır. Sağlıklı ve istikrarlı beslenme;
1) Bebeklik devrinden itibaren sağlıklı ve istikrarlı beslenen evlatların fizikî ve zihinsel gelişimleri ileri seviyede olur.
2) Bağışıklık sisteminiz daha güçlü olur. Enfeksiyon ve illetlere karşı daha dirençli hale gelirsiniz.
3) Kalp illetleri, diyabet, inme, kolesterol, kimi kanserler, ülser üzere marazların riskini azaltır.
4) Kalsiyum açısından varlıklı bir beslenme kemiklerinizi ve dişlerinizi güçlü meblağ. Çocukluk ve gençlik devrinde kemik dokunun gelişimine ekte bulunur. Yaşlılık periyodunda ise osteoporoz (kemik doku kaybı) riskini azaltır.
5) Sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasını sağlar.
6) Gerçek beslenme dimağınıza giden kan akışınızı arttırır, dimağ hücrelerinizi korur ve böylelikle Alzheimerı önlemeye yardımcı olur.
7) Güç seviyenizi arttırır. Gün içerisinde yorgunluk ve halsizlik hissetmemenizi sağlar.
8) Egzersizlerle birlikte istikrarlı ve sağlıklı beslenmeniz obezite riskini düşürür, kilonuzu sağlıklı bir halde himayenize yardımcı olduğu üzere kolesterol seviyenizi ve kan basıncını düşürmenize ve tip2 diyabet riskini azaltmanıza yardımcı olur.
Bununla birlikte besin kıymeti olmayan;
– Trans yağ içeren besinler,
– Paketlenmiş besinler,
– Rafine şeker,
– Ziyade kafein,
– Gazlı ve tatlandırıcı içeren içecekler,
– Alkol,
– Katı yağlar,
– İşlenmiş etler (sosis, salam vb.),
– Vücudun muhtaçlık duyduğundan çokça tuz
üzere sıhhatsiz besinleri tüketmeniz boş kalori almanıza sebep olur. Obezite ve çeşitli marazlara neden olur. Birebir hengamda hayat kalitenizi olumsuz cihette tesirler.
Ömür kalitenizi arttırmak ve sağlıklı beslenmek için gereken adımlar:
·Bolca zerzevat tüketin:
Sebzeler temel vitamin ve mineral kaynağıdır. Bilhassa koyu yapraklı yeşilliklerörneğin ıspanak, pazı, kara lahana üzere vitamin ve mineral bakımından güçlü sebzelerdir. C vitamini içeriğinin bol olması cephesiyle bağışıklık sisteminizi güçlendirir. İçerdiği posayla birlikte sindirim sisteminizin makul periyodlarda çalışmasını sağlar. Her gün öğünlerinizde çeşitli zerzevatları tüketmeye itina göstermelisiniz.
·Bol ölçüde tam tahıllı besinler:
Tam tahıllar; karbonhidrat protein, lif, vitamin ve mineraller içerir. Tam buğday, arpa, çavdar, yulaf üzere tam tahıllar kâfi ve istikrarlı beslenmede önerilen besin öğelerini almamıza ekte bulunur. Tam tahıllı besinler yüksek lif içeriği ile bağırsaklarınızın tertipli çalışmasına yardımcı olur. Rafine tahıllara nazaran daha uzun vade doygunluk sağlayarak kilo denetimine de yardımcı olur. Beyaz ekmek, pirinç alanına tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarnalar ve bulgur tercih etmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
·Kemiklerinizin güçlü olması için süt ve süt ürünleri!
Süt eserleri, varlıklı kalsiyum , D vitamini, fosfor, protein ve öteki besin içeriğiyle çocukluk ve gençlik devirlerinde kemik dokusunun gelişimini sağlar. Yaşlılıkta ise kemik dokunun kaybını azaltır. Kemiklerinizi güçlü tutmaya yardımcı olur. Birebir devirde süt ve süt eserleri kıymetli yağ kaynaklarıdır ve bu nedenle tam yağlı peynir, süt ve yoğurt mahalline yarım yağlı yahut yağsız eserleri tercih etmelisiniz.
·Proteinler hücrelerinizi yeniler:
Proteinler tutarlı kas ve dimağ gelişimi için gerekli olan besin gurubudur. Proteinler vücudumuzda hücrelerin yenilenme ve onarımını sağlar. Büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Et ve kümes hayvanlarını tüketebilirsiniz. Tüketirken organik beslenmiş olmalarına dikkat etmenizde yarar var. Tıpkı devranda balık, baklagilleri de tüketebilirsiniz. Baklagiller uygun bir protein kaynağıdır ve karbonhidrat, posa da içerdikleri için tüketilmesi gereken bir besin gurubudur. Başkaca et ve kümes hayvanı seçimlerinizi daha az yağ içerenlerden tercih etmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
·Meyveler vitamin kaynağıdır!
Meyveler bol ölçüde vitamin ve mineral içerir. Bununla birlikte doğal antioksidan kaynağıdır. Meyve, şeker içeren besin gurubu olmasına karşın bu şeker doğal olduğu için meyveleri, eklenmiş şekere sahip başka yiyeceklere tercih etmelisiniz. Şeker illeti üzere bir durumunuz varsa küçük porsiyonlarda ve düşük glisemik indeksli meyveleri tercih edebilirsiniz. Başkaca meyve tüketiminde meyvelerin doğal liflerinden faydalanmak için meyve suyu mekanına meyvenin kendisini yemeniz gerekir. Meyve suyunun glisemik indeksi meyveye orantıyla daha ziyade olduğu için şeker hastalarının tüketmemesi gerekir. Kilo almak isteyen şahıslar yahut kendini halsiz hisseden kimseler için bir alternatif olabilir.
·Sağlıklı yağlar:
Sağlıklı yağlar vücut hücreleriniz için kuvvet kaynağıdır ve sıhhatinizi himayenize yardımcı olur. Yağlar güç vermelerinin yanı sıra yağda eriyen vitaminlerin tasarrufu ve esansiyel yağ asitlerinin vücuda temini için günlük kuvvet ölçüsünün %25-30’unun yağlardan karşılanması gerektiğini bilinmektedir. Beslenmenizde zeytinyağı, tereyağı üzere yağların yanında yediğiniz besinler yoluyla da (örneğin balıkta bol ölçüde bulunan omega-3 yağ asitleri, avokado, et ve süt ürünleri) ölçülü bir biçimde yağ tüketebilirsiniz.
Yağlar kızartma süreci için kullanıldığında zararlı unsur nispeti arttığı için beslenmenizde kızartmalara taraf vermemelisiniz. Kızartma alanına zerzevatları az ölçüde yağ kullanarak fırınlayabilirsiniz. Sonunda daha sağlıklı hale getirmiş olursunuz. Dilerseniz yağ ile birlikte baharatlar ekleyebilirsiniz.
·Sıvı tüketimine dikkat!
Beşerler kısa bir müddette olsa da besin almadan hayatını sürdürebilirken likit tüketmeden yaşayamaz. Vücut fonksiyonlarının çalışmasında, metabolizmanın istikrarının sağlanmasında, vücutta oluşan zararlı hususların vücuttan uzaklaştırılmasında, besinlerin sindirim ve emiliminde ve vücuttaki birçok biyokimyasal hikayenin (sindirim, bağışıklık gibi) gerçekleşebilmesi için suyun kıymeti büyüktür. Vücut gereksinim duyduğu sıvıyı yalnızca su ile karşılamaz, öteki likit içeceklerden ve likit içeren besinlerden de bu gereksiniminin bir kısmını karşılar. Gün içerisinde yaşınıza, kilonuza ve fizikî aktivitenize münasebetli ölçüde likit tüketimine dikkat edin. Ayrıyeten meyve suları, asitli içecekler üzere şeker içeren likitleri tüketmemeye ihtimam gösterin. Zira bu içecekler su gereksiniminizin bölgesini tutmaz.
Likit tüketimi;
-Bağışıklığınızı güçlendirir.
-İdrar yolu enfeksiyonları, kabızlık üzere marazların önüne makbul.
-Vücudun atık toksinlerden arınmasını sağlar.
-Cilt sıhhati için gereklidir.
-Kilo denetiminde değerli bir role sahiptir.
Sağlıklı ve istikrarlı beslenme kiloların ötesine makbul. Organ ve dokularımız sağlıklı ve tesirli bir biçimde çalışmak için gerçek beslenmeye muhtaçlık duyar. Bunu bir ömür biçimi haline getirmek kendinize ve ailenize yapacağınız en hoş yatırım olacaktır. Ehliyetsiz ve sıhhatsiz beslenen evlatların büyüme ve gelişim seviyelerinin daha yavaş olduğu bir gerçektir. Bununla birlikte sıhhatsiz beslenme alışkanlıklarını hayatları boyunca değiştirmekte zorlanabilirler. Bu durum bebeklikten yetişkinliğe kadar geçen vadede değiştirilmelidir. Yoksa daha ileriki yaşlarda çeşitli illetlere sebebiyet verir. Bu yüzden evladınızın bebeklik periyodundan itibaren beslenmesine dikkat etmeli ve sağlıklı beslenme konusunda ona örnek olmalısınız.
Sağlıklı ve istikrarlı beslenen şahıslarda hastalık orantılarının düşük olduğu ve güzelleşmenin daha çabuk gerçekleştiği kanıtlanmıştır. Sağlıklı ve istikrarlı beslenme;
1) Bebeklik devrinden itibaren sağlıklı ve istikrarlı beslenen evlatların fizikî ve zihinsel gelişimleri ileri seviyede olur.
2) Bağışıklık sisteminiz daha güçlü olur. Enfeksiyon ve illetlere karşı daha dirençli hale gelirsiniz.
3) Kalp illetleri, diyabet, inme, kolesterol, kimi kanserler, ülser üzere marazların riskini azaltır.
4) Kalsiyum açısından varlıklı bir beslenme kemiklerinizi ve dişlerinizi güçlü meblağ. Çocukluk ve gençlik devrinde kemik dokunun gelişimine ekte bulunur. Yaşlılık periyodunda ise osteoporoz (kemik doku kaybı) riskini azaltır.
5) Sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasını sağlar.
6) Gerçek beslenme dimağınıza giden kan akışınızı arttırır, dimağ hücrelerinizi korur ve böylelikle Alzheimerı önlemeye yardımcı olur.
7) Güç seviyenizi arttırır. Gün içerisinde yorgunluk ve halsizlik hissetmemenizi sağlar.
8) Egzersizlerle birlikte istikrarlı ve sağlıklı beslenmeniz obezite riskini düşürür, kilonuzu sağlıklı bir halde himayenize yardımcı olduğu üzere kolesterol seviyenizi ve kan basıncını düşürmenize ve tip2 diyabet riskini azaltmanıza yardımcı olur.