Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sağlıklı Beslenmek için

Sağlıklı Beslenmek için
0
86

nicebayan

FD Üye
Katılım
Ara 24, 2016
Mesajlar
94,678
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
36
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Sağlıklı beslenme yeterli ve dengelenmiş beslenmedirVücudumuzu oluşturan hücrelerin uyumlu ve dengelenmiş çalışması için gıda öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız Vücudumuzun tüm gıda maddelerine ihtiyacı vardır tek yanlı beslemek yani yalnızca protein ya da karbonhidratla beslenmek yanlıştır Dengelenmiş beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi manâlı gıda maddelerinden de almış oluruz

eslenme piramidi 5 başlıca gıda grubunu içerir Piramit en altta yer alan ve çoğunlukla tüketilmesi gereken karbonhidratlarla başlar ve daha az tüketilmesi gereken gıdalara içten gider Bu beslenme grupları karbonhidratlar, mineraller, proteinler, yağ ve şekerdirGıda piramidi gıdaların dürüst seçimi için rehberiniz olmalıdır



Karbonhidratlar:Daha Alçak grupta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken gıdalardır Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır
Mineraller: Sağlıklı yaşam için gereklidir Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko vb) sebze ve meyvelerde bulunur, hücresel korunması ve dinç diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir Mineraller hem yürek ritmi, kan basıncı, vücuttaki akışkan dengesi gibi daha çoğu düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar



Proteinler: Vücudun en etkili kalori brülör bölümü olan adale dokusunu sağlamlaştırmak açısından fazla önemlidir Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadır

Yağşeker: Yağ veşeker, çok eksik tüketilmesi gereken gıdalardır ama A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri nakliye görevi yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmesi de çok önemlidir Akışkan ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır
Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve somut faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir Sağlığa Zararlı gıda düşünme ve algı yeteneğinin azalmasına ve düşünce kayıplarına niçin olur Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi yorgun hissediyor, bedensel, zihinsel faaliyetlerinizde ivedi yoruluyor, düşünce ve düşüncenizde azalma görüyorsanız mutlaka yemek yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçirin ve aşağıdaki önerilerimize bir göz atın

Dengeli Beslenme Önerileri:
Doymuş yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha eksik tüketinYeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketinYağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk tercih edin Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb) tüketilmeli ama bunlarında az yağlı olmalarına dikkat edilmeliYemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz
Fazla şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta akarsu, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır



Gıdalardan aldığımız jurnal tuz miktarı 6 grı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuzlu miktarı dahildir Tuzlu tüketimi ile yüksek tansiyon aralarında ilişki bulunmaktadır Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine tarafından ya hiç tuzlu kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır
Güne kahvaltınızı yaparak başlayın Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabahtan kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır sonra yiyecek alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkili kalori yakmanıza neden olurÖğünlerinizi önceden belirleyinizMümkünse yediklerinizi 3 belli başlı öğün, 3ara öğüne bölün eksik ve sık besleninBol su için, yiyecekleri tamamen çiğneyin Her yemek yemek yediğinizde midenin 13 ’ünü boş bırakın bütünüyle dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya niçin olurMidenizi katı gıdalarla doldurmayın Katı gıdalarla batmış mide içeriğinin zorunlu öz suyu her tarafa dengelenmiş ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır Düzenli yemek yemek yiyenler daha dengelenmiş ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar



Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur Öteki gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir bu nedenle meyveleri aç karnına yemeliyizMeyveler yemeklerden 30 dakika önce ya da 3 saat sonra alınmalıdırMide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar
Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir Ortalama 100 günde (beyin ve asap hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenirDüzensiz kötü beslenme onarım sistemini aksatır Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz Yorgunluk, ivedi yorulma, baş ağrısı olabilir Akıl ve fikir sistemi bulanıklaşırBu nedenlerden nedeniyle ahenkli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek yemek için yaşamamalı yalnızca yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz


*
 
858,497Konular
981,907Mesajlar
29,931Kullanıcılar
yskermjxSon üye
Üst Alt