Sağlıklı Bir Oruç İçin Neler Yemeliyiz Oruç tutup bununla beraber sağlıklı beslemek mümkünSıhhat Bakanlığından yapılan açıklamaya göre iftarda ve sahurda neler yememiz nasıl dinç bir Ramaza ayı geçireceğimiz belirtilen kızlar SAHURDA HAFİF KAHVALTI VEYA ÇORBA İLE SEBZE Bakanlık, sahurda ağır yemekler yenmesi halinde, metabolizma hızı gece saatlerinde düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızının yükseldiği ve kilo alma riskinin arttığını vurguladı Sahurda ya hafif bir kahvaltı yapılması ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerin tercih edilmesi önerilen açıklamada, beynin doyma emrini 1520 dakika içinde verdiği, bu süre içinde fazla miktarda yemek yemenin sakıncalı olduğu uyarısı da yapıldı İFTARDA YEMEK YEMEK YAVAŞ YENMELİ Özellikle iftarda fazla süratli yemek yenmesi halinde 1520 dakikalık vakit içinde istek hissinin kaybolmayacağı ve bu süre içinde fazla yemek tüketmenin ilerleyen günlerde şipşak kilo fazlasına yol açabileceği kaydedildi 'Ramazan'ın en bilinen özelliklerinden birisi iftar sofralarındaki farklılık ve bolluktur İftar sofralarında genel olarak bir insana yetecek yemeklerin iki üç kat fazlası bulunur' denilen açıklamada, 'Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede fazla miktarda beslenme tüketme ricası doğar Yapılan en büyük hatalardan birisi de fazla hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir' uyarısında bulunuldu KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DOKTORA DANIŞMADAN ORUÇ TUTMAMALI Sağlık Bakanlığı, 'Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir' diyerek bu konuda da yurttaşları uyardı Açıklamada, oruç tutmanın sağlıklı insanın metbolik dengesinde kayda değer şansın dönmesi yapmadığı ama şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda ya da hamilelik ve emzirme dönemi gibi süreçlerde oruç tutmanın olumsuz sonuçlar doğurabileceği vurgulandı SAĞLIKLI ORUÇ ÖNERİLERİ Bakanlık, oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı: 'Ramazan ayında 4 öğün beslenilmeli, öğünler; sahur, iftar yemeği, iftardan sonra 115 saat aralıklarla iki ara öğün biçiminde düzenlenmelidir Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir veya kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesi uygundur İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar ya da çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 1015 dakika daha sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği ya da salatayla devam edilmesi uygundur Günde sıradan 225 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken istikrarsız ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları vb içmeye özen gösterilmelidir İftarda sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları seçim edilmelidir İftar yemeğinden daha sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yardımsever olmaktadır Yemek Yemek pişirme yöntemi olarak özellikle ızgara, haşlama, ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzakta durulmalıdır Kabızlığı durdurmak için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler seçim edilmelidir'
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.