Dinç bir hayat için günde asgari 3 bardak süt veya bunun eşdeğeri sütlü ürün tüketmek gerekiyor Yaş gruplarına tarafından, süt ve sütlü ürünlerin tüketimi değişse de, sütün insan yaşamındaki değeri hiç değişmiyorSüt ve sütlü ürünler, insan gelişimi açısından manâlı bir yer tutuyor Çünkü süt, bütün besin maddelerini, keza hayati işlevler için zorunlu olan vitaminleri, enzimleri, antikorları ve daha çoğu maddeleri bünyesinde yeter ve dengeli biçimde bulunduran tek yiyecek maddesiHayatımızda Birincil Lezzet, Birincil Tat: Süt Hayata başladığımız anda tanıştığımız birincil tat süt, reel anlamda yaşamsal bir istikrarsız Sütteki temel gıda maddeleri protein, yağ, laktoz, mineral maddeler ve vitaminlerdir 1 litre süt, çocuk ve yetişkinlerin günlük mineral madde ihtiyacının tamamını karşılayabilmektedir Proteinlerin veya protein karışımlarının besin açısından kalitenin ölçütü, aminoasitleri sayıca ve miktarca yeterli oranda içermesidir Bu açılardan süt mükemmel bir gıdadır Sütün içerisinde bulunan yağ fazla zengin bir enerji kaynağıdır ve esansiyel yağ asitleri ile A, D, E, K vitaminlerini de barındırması açısından önemlidir Keza, süt eksikliği fazla görülen B2 vitamini (ribuflerin) ve B12 vitamini için en iyi kaynaktırSütte yer alan laktoz (laktoz) enerji kaynağı olduğu gibi, laktozdaki galaktoz beyin ve asap dokularının oluşumunda bulunan serobrisidlerin sentezi için gereklidir Süt Şekeri hem kalsiyum ve potasyumdan yararlanma oranını da artırır Süt, kemik ve diş oluşumunu kolaylaştıran, bağırsak floresini aranjör, kan basıncını düşürme özelliğine sahip süt şekerini ihtiva eden tek gıdadırSütün içerisinde organizmanın gelişimi açısından zorunlu olan tüm mineral maddeler bulunmaktadır Özellikle kalsiyum, fosfor, magnezyum kemik ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynarSüt kalsiyum açısından eşi ve sanki olmayan bir gıdadır Sütün kalsiyumu bilhassa çocukların kemik ve diş oluşumlarında önemli rol oynar Eksik kalsiyum alımı, 3040 sene sonradan Osteoporosiz denilen kemik hacminin kaybına yol açar2 bardak sütteki kalsiyum oranına ulaşmak için 5 kg et, 26 ekmek, 63 kg patates, 85 kg elma, 16 kg marul, 17 kg havuç veya 02 kg peynir tüketilmelidir2 kadeh süt vücudun gereklilik duyduğu kalsiyumun %75 ’ini, fosforun %60 ’ını ve iyotun %25 ’ini karşılamaktadırSütteki B grubu vitaminleri bilhassa çocukların gelişimi açısından epeyce gereklidir2 kadeh süt ile B2 ve B12 vitamin ihtiyacının %77 ’si karşılanabilmektedirC vitamini süt dışarıya hiçbir hayvansal gıdada bulunmamaktadır ve 1 litre sütle ihtiyacın %30 ’u karşılanabilirAynı şekilde 1 litre sütle vücudun ihtiyaç duyduğu, yağda çözülen A vitamini %46 ve D vitamini de %22 oranında karşılanmaktadırSüt proteinler bakımından varlıklı bir gıdadır 1 litre süt 1012 yaş grubuna dek bireylerin günlük protein ihtiyacını fazlasıyla, daha ihtiyar grupların ihtiyacını ise en azından benzeri yarıya karşılayabilmektedirTüm bu yararlarına karşın ülkemiz fazla eksik süt tüketen ülkeler aralarında yer almaktadır Gelişmekte olan ülkelerde içme sütü tüketimi kişi başına yılda 150200 litre olurken ülkemizde tüketim yalnızca 25 litredir Bu miktarın ise yalnızca 5 litresi tamamlanmış süt olarak yani pastörize ya da steril süt olarak tüketilmektedirYetişkin beslenmesinde yapılan incelemeler sütün bileşenlerinin (bilhassa kalsiyum, vitamin A, riboflavin) sağlık durumu için önemli olduğunu göstermektedir Erişkinlerin, günde asgari yarım litre süt içmeleri şartKemiklerin gelişimi 1820 yaşına dek devam eder Her gün içilen, en az 2 kadeh süt kalsiyum ihtiyacınızı karşılar 110 yaş arasındaki çocukların ise günde 800 mg ’dan daha artı kalsiyum almaları önerilmektedir Etiket süt sütün faydaları jurnal kalsiyum ihtiyacı ne dek? sütün içeriği çocuklarda sütün önemi yetişkinlerde sütün önemi neden süt içmek gerekir kalsiyum eksikliği nasıl giderilir? çocuklarda kemik gelişimi günde kaç bardak süt içmek gerekir? süt ürünleri sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur