Sağlıklı Pişirme Yontemleri
Sağlıklı Pişirme Teknikleri
Yemeklerinizi hazırlarken temel pişirme yontemlerini kullanarak sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz Oncelikli hedefiniz yemeklerinizi lezzetlendirmek icin aşırı miktarda yağ ve tuz eklemeyi sınırlamaktır
Fırında pişirme: Deniz urunlerini, tavuk, hindi, yağsız et, sebzeleri ve meyveleri fırında pişirebilirsiniz Fırındaki kuru havayla yiyecekleri az yağla pişirmeniz mumkun Ustunu kapayabilir veya biraz kızarmasını istiyorsanız uzerini acık bırakarak pişirebilirsiniz Fırınlamanın olumlu yanı, ekstra yağ ilave etmenize gerek kalmamasıdır Besinleri fırında pişirirken yağın damladıktan sonra yanmasını engellemek icin besin ile kap arasına tel ızgara koyabilirsiniz Besinler icerdikleri yağ veya suyla pişer ve bu şekilde lezzetlerinden hicbir şey kaybetmezler
Ağır ateşte pişirme: Bu pişirme yonteminde once besinler yuksek ateşte renk değiştirinceye kadar, kısa sure tutulur Ardından cok az miktarda su ilave edilerek ağır ateşte pişirilir Pişireceğiniz yemeğin turune gore bu yontemde su ilavesi yerine besleyici ozellikleri bakımından zengin olan domates suyunu da kullanabilirsiniz Ozellikle sebzeli yemekleri pişirmek icin uygun bir yontemdir
Izgara ve kavurma: Her iki yontemde de besinlerin her bolumunun eşit pişmesi onemlidir Izgara yaparken besinlerin yeterli ısıyı alıp almadığından emin olmak icin pişirdiğiniz besinin her iki tarafını da 3 5 dakika pişirin Acık havada ızgara yapacaksanız oncelikle komurun gercekten kor olduğundan emin olmalısınız Yiyecekleri alevle kesinlikle temas ettirmeyin Izgara yaparken buyuk parcalar halinde doğradığınız sebzeleri de aralara yerleştirmek, yiyeceğinizin lezzetlenmesine ve iceriğindeki suyun muhafazasına neden olur
Kavurma işlemi ise pek tercih edilen bir pişirme yontemi değildir Izgara ve kavurma yontemlerinde besinden yağ dışarı atılmış olur
alıntı
Sağlıklı Pişirme Teknikleri
Yemeklerinizi hazırlarken temel pişirme yontemlerini kullanarak sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz Oncelikli hedefiniz yemeklerinizi lezzetlendirmek icin aşırı miktarda yağ ve tuz eklemeyi sınırlamaktır
Fırında pişirme: Deniz urunlerini, tavuk, hindi, yağsız et, sebzeleri ve meyveleri fırında pişirebilirsiniz Fırındaki kuru havayla yiyecekleri az yağla pişirmeniz mumkun Ustunu kapayabilir veya biraz kızarmasını istiyorsanız uzerini acık bırakarak pişirebilirsiniz Fırınlamanın olumlu yanı, ekstra yağ ilave etmenize gerek kalmamasıdır Besinleri fırında pişirirken yağın damladıktan sonra yanmasını engellemek icin besin ile kap arasına tel ızgara koyabilirsiniz Besinler icerdikleri yağ veya suyla pişer ve bu şekilde lezzetlerinden hicbir şey kaybetmezler
Ağır ateşte pişirme: Bu pişirme yonteminde once besinler yuksek ateşte renk değiştirinceye kadar, kısa sure tutulur Ardından cok az miktarda su ilave edilerek ağır ateşte pişirilir Pişireceğiniz yemeğin turune gore bu yontemde su ilavesi yerine besleyici ozellikleri bakımından zengin olan domates suyunu da kullanabilirsiniz Ozellikle sebzeli yemekleri pişirmek icin uygun bir yontemdir
Izgara ve kavurma: Her iki yontemde de besinlerin her bolumunun eşit pişmesi onemlidir Izgara yaparken besinlerin yeterli ısıyı alıp almadığından emin olmak icin pişirdiğiniz besinin her iki tarafını da 3 5 dakika pişirin Acık havada ızgara yapacaksanız oncelikle komurun gercekten kor olduğundan emin olmalısınız Yiyecekleri alevle kesinlikle temas ettirmeyin Izgara yaparken buyuk parcalar halinde doğradığınız sebzeleri de aralara yerleştirmek, yiyeceğinizin lezzetlenmesine ve iceriğindeki suyun muhafazasına neden olur
Kavurma işlemi ise pek tercih edilen bir pişirme yontemi değildir Izgara ve kavurma yontemlerinde besinden yağ dışarı atılmış olur
alıntı