iltasyazilim
FD Üye
Dinç ve dengeli besin önerileri,
Kilo kontrolünü, enerji alımı ve harcamasını dengede tutarak yapmalısınız
· Daha az görünür ve görünmez yağ tüketin Enerjinizin sadece yüzde 30 ’unun yağlardan gelmesi gerekir Iyice yağsız diyetler, daha çok kolesterol üretilmesine niçin olduğu gibi, yağda eriyen vitaminlerin kullanımını da azaltır böylece evinize aldığınız ürünlerin yarım yağlı olmasına özen gösterin Yemeklerinizde kullandığınız yağ ölçülü olsun ve yemeklerin tatlandırılmasını yağlar yerine baharatlarla yapın Etlerin görünen yağlarını ayıklayarak pişirin, kızartmalardan muhtemel olduğunca kaçının
· Diyetinizin kompleks karbonhidratlardan oluşmasını sağlayın Basit şeker ve şekerli gıdaları asgari seviyeye indirin Arıtılmış şeker tüketmemeye çalışın
· Daha fazla posa tüketin Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin
· Tuzlu tüketimini azaltın Katkı Maddesi maddelerinde de tuzlu vardır, unutmayın
· Daha az içki tüketin Mümkünse alkolü yalnızca özel günlerde alın, ahenkli tüketmeyin
· Besin çeşidinizi artırmaya özen gösterin
· Tuzlanmış salamura ve tütsülenmiş gıdalardan, doğrudan doğruya ateşte pişmiş yiyeceklerden uzak durun
· Yiyeceklerin taze olmasına ve satın alırken tatbik sürelerine dikkat edin Çürük, küflenmiş besinleri, bu kısımlarını atarak da olsa tüketmeyin
· Kafein alımını sınırlandırın
· Kalsiyum, C vitamini ve demirden zengin beslenmeye özen gösterin
· Uyumlu olarak günde 515 dakika, sabahleyin erken ya da akşam üzeri güneşlenin, çocuğunuzu da güneşlendirin
· Yiyecekleri satın almadan önce mutlaka etiketini okuyun
· Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymamaya gayret edin ya da fazla ince soyun En fazla vitamin bu kısımlardadır, unutmayın
· Sebzeleri kapağını kapatarak pişirin Sadece lahana, karnabahar, brokoli, kereviz gibi sülfürlü besinleri kapağı açık pişirebilirsiniz
· Sebze ve meyveleri az suda, kısa süreli pişirin tam olarak yıkayın ve kocaman parçalar halinde doğrayın, ufak parçalara bölmeyin
· Sebzelere yeşilliğini korumak nedeniyle da olsa, soda katmayın
· Makarna ve kuru baklagillerin haşlama suyunu atmayın, pirinci sıcak suda bekletmeyin
· Süt ve süt ürünleri ile istikrarsız yağları, ışıktan koruyun
· bir defa kullandığınız kızartma yağını ikinci defa kullanmayın
· Bir öğünde bitecek dek sıcak sebze pişirin Isıtmak gerekiyorsa, yiyeceğiniz kadarını ısıtın
· Yemekleriniz soğuduktan derhal sonradan buzdolabına kaldırın
· Ailenizde ırsi bir hastalık varsa, doktor kontrolünü aksatmayın *
Kilo kontrolünü, enerji alımı ve harcamasını dengede tutarak yapmalısınız
· Daha az görünür ve görünmez yağ tüketin Enerjinizin sadece yüzde 30 ’unun yağlardan gelmesi gerekir Iyice yağsız diyetler, daha çok kolesterol üretilmesine niçin olduğu gibi, yağda eriyen vitaminlerin kullanımını da azaltır böylece evinize aldığınız ürünlerin yarım yağlı olmasına özen gösterin Yemeklerinizde kullandığınız yağ ölçülü olsun ve yemeklerin tatlandırılmasını yağlar yerine baharatlarla yapın Etlerin görünen yağlarını ayıklayarak pişirin, kızartmalardan muhtemel olduğunca kaçının
· Diyetinizin kompleks karbonhidratlardan oluşmasını sağlayın Basit şeker ve şekerli gıdaları asgari seviyeye indirin Arıtılmış şeker tüketmemeye çalışın
· Daha fazla posa tüketin Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin
· Tuzlu tüketimini azaltın Katkı Maddesi maddelerinde de tuzlu vardır, unutmayın
· Daha az içki tüketin Mümkünse alkolü yalnızca özel günlerde alın, ahenkli tüketmeyin
· Besin çeşidinizi artırmaya özen gösterin
· Tuzlanmış salamura ve tütsülenmiş gıdalardan, doğrudan doğruya ateşte pişmiş yiyeceklerden uzak durun
· Yiyeceklerin taze olmasına ve satın alırken tatbik sürelerine dikkat edin Çürük, küflenmiş besinleri, bu kısımlarını atarak da olsa tüketmeyin
· Kafein alımını sınırlandırın
· Kalsiyum, C vitamini ve demirden zengin beslenmeye özen gösterin
· Uyumlu olarak günde 515 dakika, sabahleyin erken ya da akşam üzeri güneşlenin, çocuğunuzu da güneşlendirin
· Yiyecekleri satın almadan önce mutlaka etiketini okuyun
· Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymamaya gayret edin ya da fazla ince soyun En fazla vitamin bu kısımlardadır, unutmayın
· Sebzeleri kapağını kapatarak pişirin Sadece lahana, karnabahar, brokoli, kereviz gibi sülfürlü besinleri kapağı açık pişirebilirsiniz
· Sebze ve meyveleri az suda, kısa süreli pişirin tam olarak yıkayın ve kocaman parçalar halinde doğrayın, ufak parçalara bölmeyin
· Sebzelere yeşilliğini korumak nedeniyle da olsa, soda katmayın
· Makarna ve kuru baklagillerin haşlama suyunu atmayın, pirinci sıcak suda bekletmeyin
· Süt ve süt ürünleri ile istikrarsız yağları, ışıktan koruyun
· bir defa kullandığınız kızartma yağını ikinci defa kullanmayın
· Bir öğünde bitecek dek sıcak sebze pişirin Isıtmak gerekiyorsa, yiyeceğiniz kadarını ısıtın
· Yemekleriniz soğuduktan derhal sonradan buzdolabına kaldırın
· Ailenizde ırsi bir hastalık varsa, doktor kontrolünü aksatmayın *