Sağlıklı yemek nasıl pişirilir
Sağlıklı yemek pişirmenin onemi
Sağlıklı yemek pişirmek icin oneriler
Yapılan bir araştırmaya gore; “Bugun hangi yemeği yapacağım veya “ Ne yemek pişireceğim sorusunu kendine soran ev hanımları oldukca strese girmekte olduğu tespit edilmiştir Her gun yemek pişirme işinin ic yuzune bakıldığında kadınların işinin o kadarda kolay olmadığını erkeklerde gorecektir Cunku yemek yaparken onceliğin lezzet olduğunu duşunmek cok doğru değildir Yemek yaparken lezzet ve damak tadı kadar sağlıkta onemlidir Bir başka ifadeyle, sağlıklı yaşamın temel kaynağı sağlığa uygun koşullarda yemek pişirmektir
Uzmanların sağlık acısından onemini vurguladığı doğru yemek pişirmenin puf noktaları şunlardır:
Besinleri doğru pişiriyor musunuz?
Mutfakta daha duşuk yağ ve kalori icin sağlıklı beslenme genel ilkelerini ve evdeki cocukları da duşunerek 25 farklı oneri hazırladık
1 Sebze yemeği yaparken, bir kilo sebzeye iki yemek kaşığı sıvıyağ koyun Etli sebze yemeklerinde ise dışarıdan yağ ilavesi yapmanıza gerek yok
2 Pişirirken yağda kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında ızgara veya sulu ısıda pişirme yontemlerini kullanabilirsiniz
3 Yemeklere lezzet vermek icin sadece yağa ve sosa odaklanmayın Sebze ve baharatlarla farklı tatlar yaratın
4 Sos ve corbaları krema yerine duşuk yağlı sutle pişirin
5 Evde tuzu ve yağı daha az tuketmesi gereken birey varsa herkese aynı tencerede yemek pişirin Daha sonra bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave edin
Kurabiyeye Şeker Yerine Kuru Meyve
6 Kurabiye ve keklerde şeker yerine kuru meyve veya az miktarda pekmez deneyin
7 Dondurulmuş patatesi kızartmak yerine bir de fırınlayarak deneyin
8 Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp salataya karıştırın veya yoğurtla deneyin
9 Kek ve ya kurabiyelerde yağı azaltmak icin yağsız sut tercih edin
10 Izgaranızı sadece et, tavuk ve balık icin değil, domates, biber, kabak, mantar, soğan dahil diğer tum sebzeler icin deneyebilirsiniz
Tavuğu haşladıktan sonra yağını alın!
11 Tavaya yağ koymadan pişirme yapmak istiyorsanız biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yontemi uygulayın
12 Fırında yağsız pişirme icin yağlı kağıttan faydalanın
13 Tavuğu haşladıktan sonra suyunu, uzerindeki yağı alıp daha sonra sebze veya corbalarınıza ekleyebilirsiniz
14 Katı meyve veya sebze sıkacağından cıkan posayı keklerin icine koyarak posa tuketiminizi artırabilirsiniz
15 Bir yumurta ve iki yumurta beyazını karıştırın Tavaya yağ yerine cok az su koyup sebzelerle beraber pişirin
Canınız borek mi istedi?
16 Cay saati canınız borek isterse bir yufka icine uc yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanozla gozleme şeklinde dorde katlayın Bir tatlı kaşığı zeytinyağla uc yemek kaşığı light yoğurdu uzerine surun ve teflon tavada hafif ateşte iki yuzunu pişirin
17 Pirinc yerine bulgur tercih edin Glisemik indeksi duşuk olan bulgur, kan şekeri seviyenizi dengeler, icerdiği lif ve proteinler pirince gore daha yuksektir İki yemek kaşığı bulgur bir ince dilim ekmeğe eşittir
18 Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın veya kuru meyvelerle tatlı yapmayı deneyin
19 Meyve suyundan gelen kaloriyi azaltmak icin sulandırın veya maden suyuyla karıştırın
20 Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın Kalori değeri duşuk, su oranı yuksek olduğu icin doyurucudur ve antioksidant kapasitesi yuksek
21 Et veya tavuğun yanına karbonhidrat iceren patates, pilav yerine kalorisi cok duşuk olan mantarı secin Soğan, domates ve taze sebzelerle sote edebilirsiniz
22 Patatesi kızartmak yerine fırında sutle pişirmek cocuklarınız icin cok daha iyi bir secimdir
23 Yulaf, kepek unu ve kuru meyvelerle kendi muslinizi hazırlayabilir, fındık, ceviz, badem ekleyebilirisiniz
24 Tarcın şeker ihtiyacını azaltır meyve salatası, bitki cayları ve sutunuzun icine eklemeyi deneyin
25 Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun Cocuğunuzun atıştırma alışkanlığı varsa salatalık, havuc ve minik domateslere farklı şekiller verin
Sağlıklı yemek pişirmenin onemi
Sağlıklı yemek pişirmek icin oneriler
Yapılan bir araştırmaya gore; “Bugun hangi yemeği yapacağım veya “ Ne yemek pişireceğim sorusunu kendine soran ev hanımları oldukca strese girmekte olduğu tespit edilmiştir Her gun yemek pişirme işinin ic yuzune bakıldığında kadınların işinin o kadarda kolay olmadığını erkeklerde gorecektir Cunku yemek yaparken onceliğin lezzet olduğunu duşunmek cok doğru değildir Yemek yaparken lezzet ve damak tadı kadar sağlıkta onemlidir Bir başka ifadeyle, sağlıklı yaşamın temel kaynağı sağlığa uygun koşullarda yemek pişirmektir
Uzmanların sağlık acısından onemini vurguladığı doğru yemek pişirmenin puf noktaları şunlardır:
Besinleri doğru pişiriyor musunuz?
Mutfakta daha duşuk yağ ve kalori icin sağlıklı beslenme genel ilkelerini ve evdeki cocukları da duşunerek 25 farklı oneri hazırladık
1 Sebze yemeği yaparken, bir kilo sebzeye iki yemek kaşığı sıvıyağ koyun Etli sebze yemeklerinde ise dışarıdan yağ ilavesi yapmanıza gerek yok
2 Pişirirken yağda kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında ızgara veya sulu ısıda pişirme yontemlerini kullanabilirsiniz
3 Yemeklere lezzet vermek icin sadece yağa ve sosa odaklanmayın Sebze ve baharatlarla farklı tatlar yaratın
4 Sos ve corbaları krema yerine duşuk yağlı sutle pişirin
5 Evde tuzu ve yağı daha az tuketmesi gereken birey varsa herkese aynı tencerede yemek pişirin Daha sonra bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave edin
Kurabiyeye Şeker Yerine Kuru Meyve
6 Kurabiye ve keklerde şeker yerine kuru meyve veya az miktarda pekmez deneyin
7 Dondurulmuş patatesi kızartmak yerine bir de fırınlayarak deneyin
8 Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp salataya karıştırın veya yoğurtla deneyin
9 Kek ve ya kurabiyelerde yağı azaltmak icin yağsız sut tercih edin
10 Izgaranızı sadece et, tavuk ve balık icin değil, domates, biber, kabak, mantar, soğan dahil diğer tum sebzeler icin deneyebilirsiniz
Tavuğu haşladıktan sonra yağını alın!
11 Tavaya yağ koymadan pişirme yapmak istiyorsanız biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yontemi uygulayın
12 Fırında yağsız pişirme icin yağlı kağıttan faydalanın
13 Tavuğu haşladıktan sonra suyunu, uzerindeki yağı alıp daha sonra sebze veya corbalarınıza ekleyebilirsiniz
14 Katı meyve veya sebze sıkacağından cıkan posayı keklerin icine koyarak posa tuketiminizi artırabilirsiniz
15 Bir yumurta ve iki yumurta beyazını karıştırın Tavaya yağ yerine cok az su koyup sebzelerle beraber pişirin
Canınız borek mi istedi?
16 Cay saati canınız borek isterse bir yufka icine uc yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanozla gozleme şeklinde dorde katlayın Bir tatlı kaşığı zeytinyağla uc yemek kaşığı light yoğurdu uzerine surun ve teflon tavada hafif ateşte iki yuzunu pişirin
17 Pirinc yerine bulgur tercih edin Glisemik indeksi duşuk olan bulgur, kan şekeri seviyenizi dengeler, icerdiği lif ve proteinler pirince gore daha yuksektir İki yemek kaşığı bulgur bir ince dilim ekmeğe eşittir
18 Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın veya kuru meyvelerle tatlı yapmayı deneyin
19 Meyve suyundan gelen kaloriyi azaltmak icin sulandırın veya maden suyuyla karıştırın
20 Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın Kalori değeri duşuk, su oranı yuksek olduğu icin doyurucudur ve antioksidant kapasitesi yuksek
21 Et veya tavuğun yanına karbonhidrat iceren patates, pilav yerine kalorisi cok duşuk olan mantarı secin Soğan, domates ve taze sebzelerle sote edebilirsiniz
22 Patatesi kızartmak yerine fırında sutle pişirmek cocuklarınız icin cok daha iyi bir secimdir
23 Yulaf, kepek unu ve kuru meyvelerle kendi muslinizi hazırlayabilir, fındık, ceviz, badem ekleyebilirisiniz
24 Tarcın şeker ihtiyacını azaltır meyve salatası, bitki cayları ve sutunuzun icine eklemeyi deneyin
25 Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun Cocuğunuzun atıştırma alışkanlığı varsa salatalık, havuc ve minik domateslere farklı şekiller verin