Şahane Börek Tarifi Elazığ İçli Gömme İçin Malzemeler
Hamuru için 2 tepsi için;
- 1 parmak eksik çay bardağı sıvı yağ
- 1 parmak eksik çay bardağı süt
- Çay kaşığının ucu ile kabartma tozu
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı tuz
- 800 gr un (5 su bardağı un bardak ölçüsü 250ml )
- 1.5 su bardağı su (Bardak ölçüsü 250ml )
- 300 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay bardağı bulgur
- Arzuya göre baharat
- Her bir yufka arasına 4-5 kaşık sıvı yağ
Şahane Börek Tarifi Elazığ İçli Gömme Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Hamuru hazırlanışı için; yoğurma kabına unu alalım. Üzerine su hariç diğer malzemeleri ekleyip, 1 bardak suyu da ekleyip, yoğurmaya başlayalım. Gerek olursa diğer yarım bardak sudan ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım.
- 28 adet beze yapalım ve dinlenmeye bırakalım bu süre içinde bizde iç harcını hazırlayalım.
- İç harcı hazırlanışı için; 1 çay bardağı bulgurun üzerine kaynar su döküp ağzını kapatıp, kenara alalım. Bu sırada diğer hazırlığa devam edelim.
- Tavamızı ocağa alalım sıvı yağı koyup, üzerine incecik doğradığımız kuru soğanları ekleyip, soteleyelim. Sonra kıymayı ekleyip, güzelce kavuralım.
- Üzerine salçayı ekleyelim bir kaç çevirelim. Sonra ıslatmış olduğumuz bulgurun suyunu süzüp içine alalım yeterince tuzunu ve arzu ettiğimiz baharatları atalım ağzını kapatalım ve 10 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
- Şimdi böreği yapacağımız tepsiyi yağlayalım ve her bir bezeyi yuvarlak tepsinin büyüklüğünde açalım ve üzerine sıvı yağ gezdirelim. Hazırlamış olduğumuz iç harçtan her kata azar azar serpiştirelim toplam 14 yufkadan yapıyoruz böreğimizi.
- Aynı şekilde yufkaları açıp ara katlara sıvı yağ gezdirip her kata peynir serpiştirerek peynirlisini yapıyoruz.
- Böreklerin en üstüne de sıvı yağ sürüp, fırına verelim.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında güzelce kızarana kadar pişirelim.