iltasyazilim
FD Üye
sakarya yemekleri,sakarya bölgesel yemekleri,sakarya yemek kültürü
SAKARYA BÖLGESEL YEMEKLERİ
Yörede yaşayan halkın yiyecek kültürü; ilk önce kentteki yaşam standartları ve hesaplı alanlarla yakından ilgilidir Endüstriyel alanlarda çalışanlar bilhassa kazanç düzeyi yüksek olanlar aralarında aperatifhazırlanmış yiyeceklerin; tarımsal imal alanlarında çalışanlarda, hamur işleri ve sebze yemeklerinin; göçer yaşam türünden hayatlarını sürdüren topluluklarda ise, et ve hayvansal yiyeceklerin yoğun olarak tüketildiği görülmektedir Keza iklimin ve yörenin coğrafi özelliklerin de etkisiyle yöre yetişen mahsul farklılık göstermekte ve yiyecek kültürü de zenginleşmektedir
Sakarya yöresi beslenme alışkanlıklarında esas belirleyici özelliklerden biri de, içinde bulunulan daha alçak kültür gruplarının kültürel yapısıdır Yani Sakarya mutfağı ya da yemek kültürü denildiğinde, Sakarya'da yaşamış daha aşağı kültür gruplarındaki insanların beslenmesini sağlayan yiyecekleriçecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için gerekli araçgereç ve teknikler ile yemek yeme adabı ve mutfak çevresinde artan bütün uygulamalar ve inanışlar anlaşılmalıdır
Ülkemizin birçok uygun olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya'dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden bambaşka birçok kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır genelde tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle, sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb gibi kendine özgü sağlıklı gıda türlerini de ortaya çıkarmıştır Yörede daha alçak kültür grupları arasında bambaşka lezzetleri barındıran yemeiçme biçimleri, özel gün, kutlama, ve törenlere öbür bir manâ ya da kutsallık taşımaktadır Sakarya mutfağı, değişiklik zenginliği ve damak tadına uyarlama yönünden olduğu dek birçok yemek yemek ve gıda türü ile sağlıklı ve dengelenmiş beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır *
SAKARYA BÖLGESEL YEMEKLERİ
Yörede yaşayan halkın yiyecek kültürü; ilk önce kentteki yaşam standartları ve hesaplı alanlarla yakından ilgilidir Endüstriyel alanlarda çalışanlar bilhassa kazanç düzeyi yüksek olanlar aralarında aperatifhazırlanmış yiyeceklerin; tarımsal imal alanlarında çalışanlarda, hamur işleri ve sebze yemeklerinin; göçer yaşam türünden hayatlarını sürdüren topluluklarda ise, et ve hayvansal yiyeceklerin yoğun olarak tüketildiği görülmektedir Keza iklimin ve yörenin coğrafi özelliklerin de etkisiyle yöre yetişen mahsul farklılık göstermekte ve yiyecek kültürü de zenginleşmektedir
Sakarya yöresi beslenme alışkanlıklarında esas belirleyici özelliklerden biri de, içinde bulunulan daha alçak kültür gruplarının kültürel yapısıdır Yani Sakarya mutfağı ya da yemek kültürü denildiğinde, Sakarya'da yaşamış daha aşağı kültür gruplarındaki insanların beslenmesini sağlayan yiyecekleriçecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için gerekli araçgereç ve teknikler ile yemek yeme adabı ve mutfak çevresinde artan bütün uygulamalar ve inanışlar anlaşılmalıdır
Ülkemizin birçok uygun olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya'dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden bambaşka birçok kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır genelde tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle, sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb gibi kendine özgü sağlıklı gıda türlerini de ortaya çıkarmıştır Yörede daha alçak kültür grupları arasında bambaşka lezzetleri barındıran yemeiçme biçimleri, özel gün, kutlama, ve törenlere öbür bir manâ ya da kutsallık taşımaktadır Sakarya mutfağı, değişiklik zenginliği ve damak tadına uyarlama yönünden olduğu dek birçok yemek yemek ve gıda türü ile sağlıklı ve dengelenmiş beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.