
Birden fazla insanın tüketmeye yanaşmadığı fakat insan sıhhatine inanılmaz yararları olan sakatat hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Bunun dışında ise vücudun gereksinimi olan vitamin ve mineralleri karşılayacak kadar tesirli olan sakatatların çocukluk yaştan erişkinliğe kadar nizamlı tüketilmesinde yarar var. Pekala sakatatın yararları nelerdir? Hangi sakatat neye düzgün gelir? Kelle paça ne işe yarar?
Güneydoğu ve Şark Anadolu sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan sakatatların aslında vücudumuza birçok yararı vardır. Sakatatlar, al ete orantıyla vitamin ve mineral açısından zengindir. Daha az yağ içeren yapısı nedeniyle kalori nispeti düşük karbonhidrat ve güç tarafından yüksektir. Sakatat kesiti yapılan hayvanların içinde kalan kısımlardır. Bu kısımlar yürek, karaciğer, kalın bağırsak (bumbar), böbrek, işkembe, dimağ, baş ve akciğer üzere alanlarıdır. Kireçli suya batırılan organlar daha sonra sirke ile yıkanıp tuza bastırılarak arilik aşamasından makbul. Daha sonra yöresine nazaran yemek yapılarak tüketilir. Garp mutfağının yeni fark ettiği bu lezzet Anadolu topraklarında mahsusen Mezopotamya'da yüzyıllardır tüketiliyor. Salamura ile uzun yıllar koruma da edilebilen sakatatlar, insan vücudunun muhtaçlığı olan vitamin ve mineral bakımından nispeten zengindir. Yapılan araştırmalarda marazları önleyerek insan bünyesini güçlendiren bu besinlerin sistemli tüketilmesinde yarar var. B12 vitamin kompleksi ve folat açısından zengindir.

HANGİ SAKATAT NEYE YETERLI GELİR?
KELLE PAÇA ÇORBASI
Sakatatlar arasında en çok tercih edileni kelle paçadır. Çorba hem büyükbaş hem de küçükbaşlardan yapılır. Baş ve ayak kısmıyla yapılan kelle paça münhasıran bağışıklık sistemini güçlendirmede tesirlidir. Son günlerde artan korona virüsleri nedeniyle Prof. Dr. Canan Karatay, "Bol bol kelle paça yiyin, mikropları öldürür, Koronavirüsü önler" biçiminde konuştu. Ayrıyeten Karatay, korona virüsü içinde şu çarpıcı açıklamada bulundu: "Vücudumuzun direncini kırmazsak hastalanma olmaz, bütün problem budur. Korona ve enfeksiyonlardan korunmak için hane sirkesi, doğal probiyotiktir, vücudumuzdaki dost bakterileri besler, konut yoğurdu, konut turşusu ve turşu suyu tüketin. Bağırsaklardaki dost bakterileri çoğaltır. Korona diye çıkardılar fakat merak etmeyin gripten farkı yok."
Tıpkı devranda mütehassıslar kemiği kırılmış hastalarına önerdiği doğal tedavi metotlarından biridir. D vitamini sayesinde münhasıran kış aylarında yaşanan gribal enfeksiyona karşı vücuda kuvvet sağlar.
KARACİĞER
Vücudun gün içerisinde gereksinimi olan A ve B12 vitaminlerinin 2 kat çokça alınmasını sağlar. Lakin mütehassıslar karaciğerin hafta da bir defa tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.Özellikle kronik illeti olan bireylerde bu besinlerin göstereceği tesirler tam olarak bilinmemektedir.
BÖBREK
İnek ve kuzu böbreklerinde yüklü ölçüde selenyum ve oksidatif unsurları bulunur. Bu unsurlar kansere karşı bağışlık sistemini güçlendirir. Tıpkı hengamda had hücrelerini yenileyerek gerilim üzere ruhsal sıkıntıların yaşanma riskini azaltır.
DIMAĞ VE LISAN
Balıkta bulunan omega-3 vitamininin 3 katı inek, kuzu ve keçi üzere hayvanların dimağında bulunur. Bu hayvanların lisanı de birebir vakitte B12 vitamini bakımından zengindir. Münhasıran mütehassıslar gelişim çağındaki evlatların ve gebelerin bu organları tüketmesi gerektiğini belirtiyor.
İŞKEMBE, DALAK VE TAŞLIK
İşkembe içerdiği yüksek ölçüde selenyum sayesinde troid illetine karşı vücudu korur. Lakin kalori orantısı yüksek olduğundan ayda en ziyade iki sefer tüketilmesi kafidir. B2, B3 ve demir bakımından da varlıklı olan dalak ve taşlık, hem cilt hem de gözdeki hasara uğramış hücreleri yeniler ve kansızlığı giderir.
KEMİK SUYU
Lif bakımından varlıklı olan kemik suyu bağırsak ve mide rahatsızlıklarının önüne makbul. Tıpkı hengamda kemiklerimizi de güçlendirerek kanser hücrelerine karşı korur.
SAKATATIN YARARLARI NELERDİR?
- Yüksek demir içerdiklerinden vücudun kendi kendine sağlayamadığı demir emilimini sağlar. Böylelikle kansızlık ve anemi üzere riskli rahatsızlıkların önüne geçilir.
- İnsan vücudu devranla kimi fonksiyonları işlenmez hale geldiğinden ek takviyeye gereksinim duyar. Bilhassa dimağ sıhhati için değerli olan ek takviyeler vücut hareketlerinde ve organların çalışmasında tesirli olur. Sakatatlar bu eksiklikleri gidermede en tesirli besinlerdir.

- Vücudumuzda bilhassa 20 yaş sonrası üretimi azalan kolajeni kolaylıkla sağlar.
- B12 vitamin kompleksi ileri yaş marazlarının ortaya çıkmasını engelleyen mucize vitaminlerin başında gelir. Bu vitaminin eksik olduğu şahıslarda kanser illetleri süratle yayılır. Bilirkişiler her besinde kolaylıkla bulunmayan bu vitamin kompleksini almanın en süratli yolunun sakatatlar olduğunu vurguluyor.
- Göz sıhhatinden cilt sıhhatine kadar her yerde yararı olan sakatatlar çocukluktan erişkinliğe kadar sistemli tüketildiğinde tesiri süratle görülür.

SAKATATIN ZARARI VAR MIDIR?
Kronik illeti olan bireylerin tüketmeden evvel eksperlerine müracaatında yarar var. Aksi halde sakatatlar kimi rahatsızlıklara da taban hazırlayabilir. Hayvansal yağ bakımından yüksek olan bu besinler günlük hudutlu tüketilmelidir. Ölçüsüz tüketildiğinde sindirim rahatsızlıklara neden olur.
