Birden fazla insanın tüketmeye yanaşmadığı lakin insan sıhhatine inanılmaz yararları olan sakatat hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Lakin kronik marazı olanların tüketmeden evvel bilirkişilerine istişaresi gerekiyor. Bunun dışında ise vücudun muhtaçlığı olan vitamin ve mineralleri karşılayacak kadar tesirli olan sakatatların çocukluk yaştan erişkinliğe kadar sistemli tüketilmesinde yarar var. Pekala sakatatın yararları nelerdir? Hangi sakatat neye yeterli gelir? Haberin detayında sakatata dair her şeyi bulabilirsiniz.
Güneydoğu ve Şark Anadolu sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan sakatatların aslında vücudumuza birçok yararı vardır. Sakatatlar, al ete orantıyla vitamin ve mineral açısından zengindir. Daha az yağ içeren yapısı nedeniyle kalori nispeti düşük karbonhidrat ve güç istikametinden yüksektir. Sakatat bölümü yapılan hayvanların içinde kalan kısımlardır. Bu kısımlar yürek, karaciğer, kalın bağırsak (bumbar), böbrek, işkembe, dimağ, baş ve akciğer üzere yanlarıdır. Kireçli suya batırılan organlar daha sonra sirke ile yıkanıp tuza bastırılarak aklık aşamasından makbul. Daha sonra yöresine nazaran yemek yapılarak tüketilir. Garp mutfağının yeni fark ettiği bu lezzet Anadolu topraklarında münhasıran Mezopotamya'da yüzyıllardır tüketiliyor. Salamura ile uzun yıllar koruma da edilebilen sakatatlar, insan vücudunun gereksinimi olan vitamin ve mineral bakımından epey zengindir. Yapılan araştırmalarda marazları önleyerek insan bünyesini güçlendiren bu besinlerin tertipli tüketilmesinde yarar var. B12 vitamin kompleksi ve folat açısından zengindir.
SAKATATIN YARARLARI NELERDİR?
- Yüksek demir içerdiklerinden vücudun kendi kendine sağlayamadığı demir emilimini sağlar. Böylelikle kansızlık ve anemi üzere riskli rahatsızlıkların önüne geçilir.
- İnsan vücudu vakitle kimi fonksiyonları işlenmez hale geldiğinden ek takviyeye muhtaçlık duyar. Mahsusen dimağ sıhhati için kıymetli olan ek takviyeler vücut hareketlerinde ve organların çalışmasında tesirli olur. Sakatatlar bu eksiklikleri gidermede en tesirli besinlerdir.

- Vücudumuzda bilhassa 20 yaş sonrası üretimi azalan kolajeni kolaylıkla sağlar.
- B12 vitamin kompleksi ileri yaş marazlarının ortaya çıkmasını engelleyen mucize vitaminlerin başında gelir. Bu vitaminin eksik olduğu kimselerde kanser illetleri süratle yayılır. Eksperler her besinde kolay kolay bulunmayan bu vitamin kompleksini almanın en süratli yolunun sakatatlar olduğunu vurguluyor.
- Göz sıhhatinden cilt sıhhatine kadar her sahada yararı olan sakatatlar çocukluktan erişkinliğe kadar nizamlı tüketildiğinde tesiri süratle görülür.

SAKATATIN ZARARI VAR MIDIR?
Kronik marazı olan insanların tüketmeden evvel eksperlerine müracaatında yarar var. Aksi halde sakatatlar birtakım rahatsızlıklara da taban hazırlayabilir. Hayvansal yağ bakımından yüksek olan bu besinler günlük hudutlu tüketilmelidir. Çok tüketildiğinde sindirim rahatsızlıklara neden olur.

HANGİ SAKATAT NEYE UYGUN GELİR?
KARACİĞER
Vücudun gün içerisinde gereksinimi olan A ve B12 vitaminlerinin 2 kat çokça alınmasını sağlar. Lakin eksperler karaciğerin hafta da bir kere tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.Özellikle kronik marazı olan kimselerde bu besinlerin göstereceği tesirler tam olarak bilinmemektedir.
BÖBREK
İnek ve kuzu böbreklerinde yüklü ölçüde selenyum ve oksidatif hususları bulunur. Bu hususlar kansere karşı bağışlık sistemini güçlendirir. Tıpkı devranda hudut hücrelerini yenileyerek gerilim üzere ruhsal problemlerin yaşanma riskini azaltır.
DIMAĞ VE LISAN
Balıkta bulunan omega-3 vitamininin 3 katı inek, kuzu ve keçi üzere hayvanların dimağında bulunur. Bu hayvanların lisanı de tıpkı vakitte B12 vitamini bakımından zengindir. Mahsusen mütehassıslar gelişim çağındaki evlatların ve gebelerin bu organları tüketmesi gerektiğini belirtiyor.
İŞKEMBE, DALAK VE TAŞLIK
İşkembe içerdiği yüksek ölçüde selenyum sayesinde troid illetine karşı vücudu korur. Ama kalori nispeti yüksek olduğundan ayda en ziyade iki kez tüketilmesi kafidir. B2, B3 ve demir bakımından da güçlü olan dalak ve taşlık, hem cilt hem de gözdeki hasara uğramış hücreleri yeniler ve kansızlığı giderir.
KEMİK SUYU
Lif bakımından güçlü olan kemik suyu bağırsak ve mide rahatsızlıklarının önüne makbul. Tıpkı devirde kemiklerimizi de güçlendirerek kanser hücrelerine karşı korur.
PAÇA ÇORBASI
Bilirkişilerin kemiği kırılmış hastalarına önerdiği doğal tedavi yollarından biridir. D vitamini sayesinde bilhassa kış aylarında yaşanan gribal enfeksiyona karşı vücuda güç sağlar.