Toplulukta derhal herkesin tükettiği sakızın insan sıhhatine inanılmaz yararlarının olduğunu biliyor muydunuz? Ilmî olarak da sakızın sıhhat açısından olumlu tesiri ortaya çıkarılmıştır. Hem sade hem de çeşitli aromalarla yapılan sakız hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Evet Sakız çiğnemenin yararları nelerdir? Sakız çiğnemek diş çürümesini önler mi? Tüm soruların detayı haberin detayında...
Çiklet ya da ciklet olarak da bilinen sakız, eski Yunan ve Kızıldereliler devranında ağaçlardan elde ettikleri hususlarla yapılırdı. Ağaçtan elde edilen husus temizlendikten sonra içine birtakım hususlar eklenerek daha tatlı bir hal alır. Sanayi Devriminden sonra ağaçtan elde edilen lateks unsuru temizlenerek şeker, nişasta ve aromatik unsurlar eklenerek daha asrî yapılmadı. Başkaca sakız xylitol, sorbitol ve maltitol üzere unsurlar ile tatlandırılır. Yapılan araştırmalarda sakızın bilhassa ruhsal rahatsızlıklarda tesirli olduğu ortaya çıkarıldı. Münhasıran sigara üzere tiryalikten kurtulmak için tercih edilir. Türk tarihinde ise damla sakız vardır. Damla sakız çam ağaçlarında elde edilir. Biraz sert olan damla sakızı mide sıhhatinden yüzdeki kemiklerin güçlenmesine ayrıyeten tıkanan kulakların açılmasına kadar yarar sağlar.
SAKIZ ÇİĞNEMENİN YARARLARI NELERDİR?
- Sakız çiğneyen insanın hafızası güçlenir ve test testlerinde daha başarılı olur. Ayrıyeten eksperler, sakız çiğnerken yapılan çene hareketlerinin de hafızayı güçlendirmeye yardımcı olduğunu söylüyorlar.
- Eksperler sakız çiğneme esnasında dimağa giden kan akışının %40 arttığını ve dimağın daha çokça oksijen aldığını açıkladılar.
- Psikologlar sakızın gerilim orantısını azalttığı, motivasyon ve uyanıklığı arttırdığı bununda vücudun kuvvetine ek sağladığını belirtiyorlar.
- En süratli kalori yakma usullerinden biri de sakız çiğnemektir. Bilhassa yaşlı ve hareket etmede zorlanan beşerler için bu prosedürün nispeten yarar sağlamaktadır.
- Bağırsak hareketlerini artıran sakız, başkaca ağızda tükürük nispetini da artırmaktadır bu da midedeki reflüye ve ziyade gaz orantısına uygun gelir.
- Yemeklerden sonra sakız çiğnemek, ağız ve diş ariliği için kıymetli olan etkenlerden biridir.
SAKIZ ÇİĞNEMEK DİŞ ÇÜRÜMESİNİ ÖNLER Mİ?
Dişlerin yüzeyini kaplayan plak, ince ve yapışkan bakterili bir husustur. Bu unsur ağız yoluyla alınan yiyecek ve içeceklerdeki hususları aside dönüştürerek birikmesini önler. Asit dişin minesini korur. Fakat çeşitli komplikasyonlardan ötürü bu asit besin ve yiyeceklerin birikmesini önleyemez. Bu da minenin zayıflamasına ve dişlerin sararmasına yol açar. Ayrıyeten biriken besinler enfeksiyona dönüşür. Fakat şekersiz sakızlar ağız içindeki tükürük orantısını artırarak asidin orantısını artırıp bu besinlerin birikmesini önler. Hem diş beyazlığını hem de diş çürümesinin önüne makbul.