teknolojiuzmani
FD Üye

Şambali Tatlısı Tanımı İçin Malzemeler
- 2.5 su bardağı irmik ( 200 cc lik bardak)
- 1 su bardağı süt ( 200 cc lik bardak)
- 1 su bardağı şeker ( 200 cc lik bardak)
- 1 çay kaşığı karbonat
- Tepsiyi yağlamak için bir ölçü tereyağı
- 2.5 su bardağı şeker
- 1.5 su bardağı su
- 1 dilim limon
- 1 tatlı kaşığı pekmez ile karıştırılmış su
Şambali Tatlısı Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- İrmik, süt, şeker birlikte el ile 10 dakika kadar kıvam alana kadar yoğurulur.
- Üzerine karbonat ek edilir.
- Tatlımız da tam olarak irmiğin yumuşaması için bu yoğurma sürecinden sonra en az 4 ile 5 saat beklemek kâfi olacaktır.
- Bu bekleme müddetinden sonra 20 ye 20 kare bir borcam ya da tepsi tereyağı ile uygunca yağlanır tatlımız elimizle eşit biçimde tepsiye yayılır.
- İyice her tarafı düzeltildikten sonra da üzerine pekmezli su sürülür.
- Şekilde ki üzere dilimlenmiş olarak evvelce ısıtılmış fırında 175 derecede pişirilir.
- Pişirme süreci başlayınca şerbet ateşe alınır tatlımız fırından çıkana kadar kısık ateşte şerbet kıvamlandırılır.
- Tatlımız yarım saat pişdikten sonra fırından alınır dilim yerleri düzgünce belirtilir yine fırına verilir ve 15 dakika daha fırınlanır.
- Üzeri kızarınca fırından alınan tatlımızın 2 dakika bekleyip birinci sıcağı çıkınca 3 kademeli olarak şerbeti verilir.
- Tatlımızda şerbetimizde sıcak olmalıdır.
- İlk şerbet verilir tatlı bunu çekince ikinci şerbette verilir ve akabinde 3 sefer şerbet verilir.
- Ve tatlımız şerbeti çekene kadar beklenir.
- Soğuyan ve şerbeti çekince tatlımız yer fıstığı ya da badem ile süslenerek servise hazırdır.Afiyetler olsun.