Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Şarbon hakkında merak ettiklerimiz

Şarbon hakkında merak ettiklerimiz
0
65

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
86
Puan
48
F-D Coin
0
Şarbon yani antraks, Bacillus Anthracis adındaki bakterinin yaptığı bir hastalık olup aslında hayvanlarda rahatsızlık yapan bir bakteridir İnek, koyun, keçi gibi otobur hayvanlarda görülür Bu grup hastalıklar, zoonozolarak adlandırılır Bu bakteri, tetanoz basilinin aksine oksijeni seven, oksijenli ortamda iyi üreyen bir bakteridir Zorlu bedensel ve kimyasal koşullara son derece dayanıklıdırlar Doğada fazla uzun yıllar her tarafında spor oluşturarak yaşayabilmektedir İnsanlara başlıca cilt yoluyla bulaşır fakat solunum ve sindirim yolundan da bulaşması olasıdır img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassarbonhakkindamerakettiklerimiz5c2d99a1c5c1b h4Şarbonun belirtileri nelerdirh4 Şarbon hastalığı, görülme yerine tarafından 3 gruba ayrılıyor Deri şarbonu, akciğer şarbonu ve bağırsak şarbonu Deri Şarbonu: Cilt yoluyla en sık; hayvancılıkla uğraşan,hayvan kesen, hayvan eti ile uğraşan kişilerde çok basit bulaşma görülebilir Keza; akciğer şarbonu, bağırsak şarbonu ve şarbon sepsisi tablosuyla beyni bile etkileyen ağır rahatsızlık tablosu meydana gelebilir İnsanda rahatsızlık en sık olarak deri şarbonu biçiminde görülür Klinikte, deri şarbonu malign ödem tarzında karşımıza çıkar, bu lezyonun orta kısmında siyah bir bere oluşur Buna kara kabarcıkdenir Bu oldukça teşhis koydurucudur Bunun yanında, laboratuvar testleri tanıda çok tezgâhtar olamaz Bağırsak Şarbonu: Bu türde şarbon et yenildiği takdirde bulaşır Enfeksiyon bağırsaklara yerleşir Bulantı, kusma, karın ağrısı, alev ve ishal ile kendini gösterir Akciğer Şarbonu: Şarbonlu hayvanlardan solunum yolu ile bulaşır Soğuk algınlığı gibi başlar Yüksek alev, titreşim ve solunum alıp verme de güçlük gözlemlenir img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassarbonhakkindamerakettiklerimiz5c2d99a36efb0 h4Şarbondan Korunmak İçin Nasıl Önlem Alınmalıh4 Kasaplar, veterinerler, mezbahada çalışanlar, deri işçileri genellikle risk grubu altındadır Bu meslekleri yapan kişiler çalışırken şüphesiz elen, maske gibi koruyucu önlemlerini almalıdırlar Riskli bölgeler araştırılmalı ve karantinaya alınmalıdır Büyük ölçekte, hayvan sürülerinin kontrolleri ve aşıları eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır Şarbonlu olduğu belirlenen hayvanlar var ise, katiyen kesilmemeli ve derisi yüzülmemelidir Şarbondan ölen hayvanlar belediye çalışanları gözetiminde yıkım edilmelidir Hasta hayvanların bulundukları yerler dezenfekte edilmelidir Şarbonlu hayvanların temas ettiği gübre yem gibi maddeler yakılarak tahrip edilmelidir Bilmediğiniz yerlerden hayvansal ürünler alıp tüketmemeye itina gösterin Etinizi güvendiğiniz kasap ve marketlerden alın İyi pişmeyen ve az pişmiş etleri yemeyin img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassarbonhakkindamerakettiklerimiz5c2d99a50e7bb h4Şarbon tedavisih4 Tedavinin işe yaraması için bir an önce tedaviye başlanılması gerekmektedir Şarbonda kaybedilen süre yaşamsal siklet taşımaktadır Bu sebepten yukarıdaki belirtiler görüldüğü veya şüphelenildiği andan itibaren bir hastaneye kullanmak gerekmektedir Teşhis konulduktan sonra hastanın hastanede yatarak çare edilmesi uygundur Tedavide çoğu antibiyotik etkilidir Cilt şarbonu türünden vefat oranı fazla düşüktür fakat öteki klinik şekillerde şarbon yüksek oranda öldürücü olabilmektedir Hayvansal ürünlerden yapılmış giysi ve makyaj malzemeleri de riskli Korunmada hayvan ve hayvan ürünlerine temkinli yaklaşmak,uzakta durmak, dikkatli olmak gerekmektedir Şarbonlu hayvanın kıllarından üretilmiş fırçalar, kıyafet ve ayakkabılar için bile dikkat edilmelidir sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur
 
858,496Konular
981,781Mesajlar
29,853Kullanıcılar
bsenmi89Son üye
Üst Alt