Sarımsaklı Ekmek Tanımı İçin Malzemeler
- 3,5 -4 su bardağı un
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya
- 1,5 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı süzme bal
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 3 diş sarımsak (Orta boy)
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı süt
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Sarımsaklı Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- 1 yemek kaşığı balı, mayayı ve ılık suyu bir kapta karıştırıp üzerini kapatalım 10 dk kabarmasını bekleyelim.
- Bu ortada; unu, eritilip soğutulmuş tereyağını, 2 yemek kaşığı zeytinyağını, 1 adet yumurtayı, 1 silme tatlı kaşığı tuzu, 1 tatlı kaşığı kekiği ve 3 diş rendelenmiş sarımsağı yoğuracağımız kapta, karıştırılıp beklettiğimiz maya karışımını, ekleyip yumuşak ele yapışmayan hamur elde edip güzelce 10 dk yoğuralım.
- En az 2 saat, üzerini kapatacak servis tabağı ya da streçle kapatıp battaniye ile yoğurt mayalar üzere üstünü örtün (bu süreç ısıdan ötürü daha çabuk kabarmasını sağlayacak)
- 2 saat sonra hamurun havasını alıp az un ile hamuru toparlayıp ikiye bölelim (2 tane ekmek çıkıyor).
- Uzunlamasına merdane ile iki parmak kalınlığında olacak formda 2 hamuru da açalım.
- Fırın tepsisine fırın kağıdını serip 2 hamuru tepsiye koyalım. Üzerini fotoğraftaki üzere altını kesmeyecek formda derin çizikler atalım.
- Bu formda üzerini pak bir bezle örtüp vaktiniz varsa 1 saat bekletelim (Ben 1 saatten fazla beklettim çok hoş kabardı ve lezzetine lezzet kattı)
- Bekleyip, güzelce kabaran hamurumuza; 1 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı süt karıştırıp üzerine ortasına kenarlarına sürelim.
- Son olarak rendelenmiş kaşar peynirini kesikler attığımız hamurun ortalarına koyalım.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ekmeklerin üzeri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun ????.