Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sebze ve Meyveler Neden Eskisi Kadar Lezzetli Değil?

Sebze ve Meyveler Neden Eskisi Kadar Lezzetli Değil?
0
124

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
sebze-ve-meyveler-neden-eskisi-kadar-lezzetli-degil-1648137625.jpg

Yiyecekleri üretip tüketme şeklimiz son yarım yüzyılda pek çok değişime uğradı ve bu da meyvenin, zerzevatın tadını besbelli bir biçimde etkiledi. Üstelik yalnızca ülkemizde değil dünyanın birden fazla yerinde bu duruma rastlanıyor.

Ulusal Bilim Derneği Bitki Genomu Araştırma Programı yöneticisi Clifford Weil'a nazaran bu lezzet azalmasının en değerli nedeni "evcilleştirme". Peki lezzeti feda ederek yiyeceklerimizi neden evcilleştiriyoruz?

Yıllar içinde lezzeti ve aroması en çok azalan sebzelerden(teknik olarak meyvedir) biri olan domates örneğini ele alalım.


14f426c2ba1337eaaefd9ab9a2b11d3e5cc26c2e.jpeg

Dünyanın çabucak hemen her yerinde tüketilen domateste bulunan aroma, tat almaçlarımızı etkinleştiren şeker ve asitler ile koku almaçlarımızı tetikleyen bir dizi uçucu bileşenle belirlenir. Bu nedenle sık sık sos olarak da tercih edilir.

Domates uzun aralıklara ulaştırılırken ve depoda bekletilirken kolay çürüyebilen bir sebzedir. Bunun önüne geçebilmek için domatesler bu koşullara dirençli olarak evcilleştirildi.

Fakat genetik bir müdahale yapılmadı. Cornell Üniversitesi bitki genetik bilimcilerinden Zhangjun Fei'ye nazaran; daha fazla eser veren, daha güçlü özelliklere sahip bitkiler tercih edilmesi nedeniyle domatesler ve öbür yiyecekler lezzet genlerini kaybetti.

Domatese tadını vermekte yardımcı olan gen, evcilleştirilmiş(modern) tiplerin %93'ünde bulunmuyor.

e551756ad239643745aea1f403aa1994447f2e2b.jpeg

Uluslararası araştırmacılar bahçe domatesi ve yabani domatesin genom bilgilerini toplayarak bunları evcilleştirilmiş domates genomu ile karşılaştırdı. Yapılan bu karşılaştırma, çağdaş domates genomunun, bahçe ve yabani domatesin sahip olduğu yaklaşık 5.000 genden yoksun olduğunu ortaya koydu.

Bu çalışmaların açığa çıkardığı gerçek her ne kadar can sıkıcı olsa da önümüzdeki yıllarda bu keşif sayesinde domateslerin, hatta öteki yiyeceklerin tadı geri gelebilir.


e27c391d5c34158eec25ca7f8bfe689f8d148521.jpeg
Gerçek patates


Daha evvel bilinmeyen bu genlerin tanımlanmış olması, üreticilerin daha uygun zerzevat ve meyve üretmelerine yardımcı olabilir. Bu kayıp genler birebir vakitte bitkilere patojen de sağladığı için günümüzde kullanılan tarım ilaçları yahut öbür yüksek maliyetli ve etraf dostu olmayan sistemler ile üstesinden gelinen hastalıklara karşı genetik dirence sahip domates çeşitleri geliştirilebilir.

Sebze ve meyvelerin gerçek lezzetini hatırlayanlar az bilinen prosedürlere başvurarak bunları tüketmeye devam ediyorlar.

575afee0db321b1b3d36da7f7bd7509bf417cb38.jpeg

Atalık tohum takasları yaparak uygun esere ulaşabiliyorlar yahut Anadolu'nun kırsal bölümlerindeki mahallî pazarlarda köylülerin sattığı ürünleri almaya itina gösteriyorlar.

Kaynaklar: Discover Magazine, Nature, Popular Science


 

Similar threads

Market alışverişine çıktığımız vakit, raflarda duran domatesleri hepimiz fark etmişizdir. Birisinin hali çok düzgündür, gayrısı ise daha bozuk bir hale sahiptir. Ancak tek fark elbette biçimleri değildir. Her ne kadar görünüşleri şık olmasa da, kimi devir yerli kimi hengam da tarla domatesi diye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
Bazı sebzeler vardır mutfaklarımızın baş tacı, yemeklerimizin vazgeçilmezidir Az Kalsın onların konulmadığı yemek yemek yok denebilir Bunlardan biri de hiç şüphesiz varlıklı – yoksul her mutfağa giren ve sağladığı faydaların yanına yemeklerimize lezzet katan domatestir Domates jurnal hayatta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
Salça ana yemeklerin vazgeçilmezi ve yemeğe lezzet veren enfes bir gereçtir. Şimdilerde hazır alınan salçalar sıhhatsiz ortamlarda yapıldığından ötürü vücuda yarardan çok zarar verir. Bu yüzden kendi salçanızı konutta kolaylıkla yapabilirsiniz. Ama salça yaparken dikkat edilmesi gerekenler ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
149
Salça ana yemeklerin vazgeçilmezi ve yemeğe lezzet veren enfes bir gereçtir. Şimdilerde hazır alınan salçalar sıhhatsiz ortamlarda yapıldığından ötürü vücuda yarardan çok zarar verir. Bu yüzden kendi salçanızı konutta kolaylıkla yapabilirsiniz. Ama salça yaparken dikkat edilmesi gerekenler ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
125
Salça ana yemeklerin vazgeçilmezi ve yemeğe lezzet veren enfes bir gereçtir. Şimdilerde hazır alınan salçalar sıhhatsiz ortamlarda yapıldığından ötürü vücuda yarardan çok zarar verir. Bu yüzden kendi salçanızı hanede basitçe yapabilirsiniz. Fakat salça yaparken dikkat edilmesi gerekenler ve püf...
Cevaplar
0
Görüntüleme
175
858,476Konular
981,262Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt