Şehit Mehmet Tevfik 2 Haziran 1916 tarihinde Yüzbaşı (Kolağası) Mehmet Tevfik , Çanakkale harbinde bir İngiliz mermisiyle yaralanmış ve şehit olmadan önce şu mektubu yazmıştır Sebebi Hayatım, Sevgili babacığım ve Valideciğim! Arıburnu’nda ilk girdiğim mükemmel muharebede sağ yanımdan harikulade bir İngiliz kurşunu geçtiHamdolsun kurtuldumFakat bundan daha sonra gireceğim muharebelerden kurtulacağıma ümidim olmadığından bir hatıra edinmek üzere , şu satırları yazıyorum Hamdü senalar olsun cenabı Hakk’a ama,beni bu rütbeye kadar ulaştırdıYine mukadderati İlahiye olarak beni asker yaptıSizde ebeveynim almak dolayısıyla ,beni vatan ve millete hizmet etmek için nasıl yetiştirmek lazımsa öyle yetiştirdiniz…Sizlere fazla teşekkürler Şimdiye dek milletin bana verdiği parayı bugün adalet etmek zamanıdırVatanıma olan mukaddes vazifemi yerine getirmeye çalışıyorumŞehitlik rütbesine kavuşursam , Cenabı Hakk’ın en sevimli kulu olduğuma kanaat edeceğimAsker olduğum için , bu tekrar tekrar bana böylece yakındırSevgili babacığım ve valideciğim,göz bebeğim olan zevcem Münevver ve oğlum Nezihciğim önce Cenabı Hakk’ın sonradan sizin himayenize bırakıyorum…Bana hakkınızı helal edinizRuhumu şad edinizRefikama muavin olunuz Hepiniz her gün beş zaman kılınız…Ruhuma fatiha okuyarak beni sevindiriniz… Elveda,elveda, cümlenizi Cenabı Hakk’a tevdi ve emanet ediyorumEbediyen Allah’a ısmarladıkSevgili babacığım ve valideciğim Oğlunuz Mehmet Tevfik 19 Mayıs 1331 (1915)