bilgisayarci
FD Üye
Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 bütün tavuk(bütün kullanmamın nedeni yarısını didikleyip çorbamda yarısını da pilav,salata gibi başka yemeklerde kullanmak)isterseniz 1 adet kalçalı butla ve yaklaşık 2 litre suyla da yapabilirsiniz)
- 4 litre su haşlamak için(bütün tavuk kullanmayacaksanız 2 litre yeterlidir)
- 1 çay kaşığı tane karabiber
- 1 adet havuç
- 1 tutam kereviz sapı
- 1 adet soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı toz karabiber
- Çay kaşığı ucuyla toz zencefil
- Çay kaşığı ucuyla zerdeçal
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) ajda çay bardağı arpa şehriye(tel şehriye de olabilir)
Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle 1 bütün tavuğumuzu yıkıyoruz.
- Büyük bir tencereye tavuğumuzu koyup,üzerine suyumuzu ekliyoruz.
- Bu suya 1 bütün soğan,1 soyulmuş havuç,1 tutam kereviz sapı ve baharatlarımızı katıp kaynatmaya başlıyoruz.
- Su kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla alıyoruz. (eğer tenceremiz bütün tavuğun üstünü geçecek kadar su almaya yeterli değilse içinde tavuğu ters çevirip o şekilde de haşlayalım.
- Yaklaşık 1 saat içinde tavuğumuz haşlanmış olacaktır. Kontrol edelim ve haşlanan tavuğumuzu içinden ayrı bir tabağa alalım. Tavuğumuzu burda soğumaya bırakalım.
- Tavuğumuzun suyunu ince tel süzgeç yardımıyla süzelim.
- Pürüzsüz çıkan tavuk suyumuzu tencereye alalım. (suyunuzun 4 te 1 ini buzlukta saklamak ve pilav vs yemeklerde kullanmak üzere ayırabilirsiniz).
- Oda sıcaklığına gelen tavuğumuzun yarısını çorba için ince ince didikleyelim. (diğer yarısını salata,yemek,pilav vs için ayırıp kullanabilirsiniz).
- Tenceremizin altını yakalım ve didiklenen tavuklarımızı ekleyelim.
- Kaynayınca şehriyemizi ekleyelim.
- 1 taşım kaynatıp kısık ateşe alıp 10-15 dak arası şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. (bu aşamada 5. Dak ‘dan sonra sık kontrol edelim şehriye türüne göre daha çabuk da yumuyaşabilir,lapa olmasın. ).
- En son tadına bakarak tuz ve karabiber ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
- Çorbaya ekstra hiç yağ kullanmıyorum tavuğun yağı fazlasıyla yeterli yağı gözünüze çok gelirse tavuk ve şehriyeleri atmadan önce kaynar su eklemesi yapabilirsiniz tabi tuz ve karabiberini de buna göre ayarlayabilirsiniz).