“İnsülin kullanan bir hastanın oruç tutması elbette uygun değildir diye konuşan uzmanlar, “Çünkü insülin mutlaka düzenli beslenme eşliğinde kullanılan bir ilaçtır İnsülin yapıp ona yerinde gıda uygulanmaz ise derin ve komaya kadar giden hipoglisemiler, daimi merkezi sinir sistemi hasarları, yürek problemleri ortaya çıkabilir uyarısında bulundu Oruç tutan hastalarda en büyük tehlike; hipoglisemi Tüm mümkün risklere karşın oruç tutmak isteyen bir hasta varsa ilk kez kullandığı ilaçların gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr Arzu Sezgin Meriçliler, şöyle devam ediyor: “Herif 2 diyabetik hastaların kullandığı ilaçların içinde insülin salgısını artırarak tesir belirten ilaçlar düzenli yemek yenmez ise hipoglisemi yani şeker düşüklüğüne yol açabilir, bu grup ilaçlar oruç tutarken kesilmeli veya iftar öncesine kaydırılmalı Hipoglisemi oruç sırasındaki en güvenli olmayan problemlerden birisidir, baygınlıktan komaya dek dışarı giden ağır tablolarla karşımıza çıkabilir Protein ağırlıklı beslenin, pide yerine esmer ekmek tüketin! Dünyadiyabet Etiler’den Iç Salgı Bezleri Bilim Dalı ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr Özlem Sezgin Meriçliler, hastaların uyarı etmeleri gereken 10 kuralı şu şekilde sıraladı: 1 Bu hastalarda iftar – sahur arasındaki süreç az ve sık yenilerek geçirilmeli İftarda hafif bir kahvaltı ve çorba, 30 dakika sonra 1 tabak esas yemek yemek, 15 saat sonra meyve, sahurda ağır ve yağlı olmayan yiyeceklerden oluşan bir mönü düzenlenmelidir 2 Bol su içilmesi şarttır, en düşük iki litre su iftarsahur arasında mutlaka içilmelidir 3 Sucuk, salam, pastırma gibi tuz ve gün içinde susatan yiyeceklerden kaçınılmalıdır 4 Millet aralarında ‘harareti keser’ diye bilinen akarsu idrar söktürme özelliği olan bir içecektir, akıcı kaybını artırır O nedenle eksik olarak tüketilmelidir Keza kahve de idrar söktürücü özelliği olduğu için bir fincandan pozitif tüketilmemelidir 5 Protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir Protein ayrıca tokluk duygusu verir, hem de kana yavaş karışan glukoz sağlayarak hipoglisemi ihtimalini en üye indirir Peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ve süt, eksik yağlı ve ızgarada yapılmış kırmızı ya da beyaz et, yumurta iftar ve sahur aralarında birer porsiyon tüketilmelidir 6 Sahurda tok tutan yiyecekler seçim edilmelidir Yemek Yemek yerine süt, yoğurt, peynir, yumurta içeren bir kahvaltı seçim edilmelidir 7 Gün içinde koku yaratabilecek soğansarımsak gibi yiyeceklerden sahur öğününde uzakta durulmalıdır Hem bu nesil yiyecekler gün içinde çok susuzluk şehvetli doğururlar 8 Sahurda tatlı yenilmemeli, meyve azami 1 porsiyon tüketilmelidir 9 Pilav, makarna, börek gibi yiyeceklerin tok tuttuğuna dair hatalı bir inanış vardır Ama bu yiyecekler önce mideyi doldurarak tokluk duygusu verir oysa sonradan seri hazmedilerek şipşak acıkmaya yol açar Ayrıca çabuk insülin salgısı uyararak uzamış istek sürecinde kan şekerinin düşmesine yani hipoglisemiye yol açar böylece sahurda bu grup yiyeceklerden kaçınılmalıdır 10 Pide mümkünse yenilmemeli, fazla istenirse az olarak iftarda yenilmelidir Beyaz undan yapıldığı için ayrıca kan şekerini süratli yükseltir, ayrıca insülin salgısını çok uyarır Sahurda esmek ekmek tüketilmelidir