Tatlı Rahatsızlık Nasıl Yani? Hastalığın tatlısı olur mu? Hastalığın adını Diyabetkoyarsan olur Adı tatlı kendisi acı Kelime anlamı diabetes akıp giden; mellitus ballı idrar anlamındadır Diabetes Mellitus: akıp dışarı giden ballı idrar anlamındadır Tüm hastalıklar gibi bulunduğu bedene bambaşka kısıtlamalar, ayrı bozukluklar katarak bedenin jurnal hayatını zora sokan bir rahatsızlık Diyabet dendiği için riskli, korkutma edici, güvenli olmayan olduğu unutulan hastalık Aslanın adını kedicik,mırnav,minikkoyarsak, tehlikesi azalır mı? Azalmaz yok mi? Peki Şekerli bir sohbetyapalım Hekim Bey kolay gelsin Sağolun Daima beraber Benim şikayetlerim var Çok su içiyorum Fazla idrara çıkıyorum Hızlı kilo kaybım oldu Gece sık idrara çıkıyorum Ağzımda kuruyor Geçmiş olsun Kan şekerini ölçtünüz mü?Evet Açken 200, tokken 290Hastalığınız Şeker Hastalığıdiye aşina Diabetes MellitusHemen teşhis nasıl koydunuz?Belirtileri mevcut bir kişide herhangi bir zamanda ölçülen kanın istikrarsız kısmında ölçülen Kan glukoz değerinin 200 mgdl,veya en düşük 8 saatlik arzu sonrası ölçülen kanın değişken kısmında ölçülen Kan glukozdeğerinin ölçümünün 126 mgdl nin üzerinde olması Şeker Hastalığıdiye aşina Diabetes Mellitustanısı için yeterlidirYani şu anda ben Şeker Hastasımıyım?EvetKatarakt olunca göz arızalanıyor, duymayınca kulak Peki benim nerem bozuldu?Pankreas beziniz bozuldu Boyundaki troid bezine benzerKarın içindedir Hormon ve sindirim ile ilgili sıvılar salgılar Bilhassa Kan Glukozuolarak tanıdık gövde organlarının çalışmasını karşılayan ve karaciğerde yapılan vücut gıda maddesinin kontrolünü ve ayarlanmasını sağlar Bu kontrol etme ve ayarlamasını sağlama özelliği bozulduğunda damardan alınan kanda ya da parmak ucundan alınan kanda ölçümü yapılan Kan Glukozyükselir İşte Şeker Hastalığıveya Diabetes Mellitusdenilen hastalık budur Glukoznedir?Sözlükteki anlamı: glukoz isim kökenli kelimedir, kimya ile ilgilidir Fransızca glycosekelimesinden dilimize girmiştir Karbon, hidrojen ve oksijenden oluşur Ağızdan giren her türlü gıda maddesi barsaklardan emilir Emilen her türlü yiyecek maddesi karaciğere kazanç Bu emilmiş gıdalar değişik işlemlerden daha sonra, vücudun çalışması için kullanılan Glukozdediğimiz Kan Şekerihaline kazançNasıl yani? Bizim bildiğimiz şeker gibi mi?Hayır hayır o kadar yok Diyabetismi duyulduğunda yalnızca bizim bildiğimiz Beyaz Şeker,Bayram Şekeriaklımıza kazanç Bu maddelerde yenildiğinde de Kan şekeri Kan glukozu yükselir Fakat yediğimiz her türlü gıda Kan şekerini Kan glukozunu yükseltir Her gıdanın yendiğinde Kan şekerini Kan glukozunu yükseltme miktarı farklıdır Madem Diyabeto süre şeker yemezsem, çayıma şeker koymazsam yeterDüşüncesi yetkisiz ve yanlıştırPeki neler yapmam gerekiyor?En kayda değer soru bu Çünkü bu hastalık hastanın tedaviyi sürdürdüğü bir hastalıktır Yani doktorunuz kadar kendinizi iyi peşine düşüp takip etmeli bu rahatsızlık ile ilgili bilmeniz gerekenleri mutlaka öğrenmelisin Yani kendinin Doktoruolmalısın Acilen senin yapacağın en önemli 4 maddeyi söylüyorum sakın unutma!!! * Beslenme Uzmanı göre doktorunun bilgisiyle senin için hazırlanacak 6 öğünlük perhiz listeni al,öğren,uygula * Uyumlu su iç(doktorunuz tarafından öbür tanım olmadığı takdirde en düşük 10 bardak)(diyabet nedeniyle ortaya çıkan böbrek yetmezliğinde doktorunuzun tavsiyesine uyun) * Ahenkli, sürkli minimum 1 saatlik hareket, spor, çalışma uygulaması yap * Doktorunun senin için, sana özel hazırladığı tedaviyi uygula Sadece doktorun göre yapılan değişiklikleri uygulaBu dek kolay mı?Yaparsan evet Ancak alışkanlıkların, yemek yeme özelliklerinin değişmesi kolay görünen zorlama bir konudur Israrlı ve istekli olmak gerekiyor Ayrıca tansiyonuna sıkça baktır; yüksekse ne yapman gerektiğini doktoruna danış Kan yağlarınızı kesin aralıklarla ölçtürüp, yüksekse ne yapmanız gerektiğini doktoruna danış Sigara içmePeki ne kadar sürer bu perhiz uygulaması?Bu diyet uygulaması senin ömür her tarafında yapacağın, yeni alışkanlığın olacak Yani bu hastalık Hayat alışkanlıklarını değiştirerek hafifletebileceğin bir rahatsızlık Bir hayat şekliSütlaç yiyebilirmiyim?Bak yeniden söylüyorum Her türlü yiyecek, özelliklede şekerle üretilmiş her türlü tatlı kan şekerini yükseltir Yalnızca perhiz listesinde senin için hazırlanmış önerilere uymalısın Yersem ne olur?Can boğazdan gelir, o sebepten zora girer Derhal kan glukozun yükselir Kısa dönemde farklı şiddette şikâyetler olur Bilhassa uzun dönemde göz, böbrek, beyin, yürek damar ve üçgenin taban olmayan kenarı damar hastalıkları olurTedavisi var mı? Şeker Hastalığında bozulanı düzeltmek yerine bozulmamasını sağlamak daha kolay ve eziyetsizdir Unutma yedek parçan yok !!!! !!!!??? (Bu hastanın muayenesi yapıldı, zorunlu tetkikler planlandı, tedavisi düzenlendi, tetkikleri teftiş edildi, aralıksız tedavisi planlandı, diyet uygulaması hazırlandı, öncelikle zorlansa da yeni yaşam şekline alıştı Yalnızca doktorunu dinledi Bir değiştirme ya da şikayeti olduğunda yalnızca doktorunu aradı Diğer insanlardan daha tedbirli bir hayat yaşıyor
) Darısı bütün Şeker Hastalarınınbaşına
Sağlık ve mutluluk dileğiyle
Dr Mustafa Nafiz KARAGÖZOĞLUİç Hastalıkları Uzmanı http:wwwdoktornafizcomwwwdoktornafizcom