Şekerpare Tarifi (Kıyır Kıyır) İçin Malzemeler
- 125 gram oda ısısında margarin veya tereyağı
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı un (kontrollü eklenecek)
- 2 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1-2 damla limon suyu
- 1 dilim limon
- Fındık
Şekerpare Tarifi (Kıyır Kıyır) Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz ki soğusun. Uygun bir tencereye su ve şekeri alıp, ocağın altını açmadan şekeri karıştırarak eritip, ocağın altını açıyoruz kaynayana kadar arada karıştırıyoruz.
- Kaynamaya başladıktan sonra bir iki damla limon sıkıp, ince bir limon dilimi atıyoruz şerbetimizin içine.
- 2-3 dk bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatıp, soğumaya bırakıyoruz.
- Hamuru için; yoğurma kabımıza un, kabartma tozu, vanilya hariç tüm malzemeleri alıp, güzelce karıştırıyoruz.
- Ardından eleyerek unu, vanilyayı, kabartma tozunu ekleyip, yumuşak kıvamlı hamur elde ediyoruz. (un kontrollü eklenmeli).
- Yağlı kağıt serili fırın tepsimize cevizden biraz büyük olacak şekilde parçalar koparıp, yuvarlayıp koyuyoruz.
- Tüm hamurumuza bu şekilde yaptıktan sonra üzerine fındık koyup, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar 25 dk pişiriyoruz. ( dilerseniz üzerine bir şey koymadan da yapabilirsiniz, şerbetledikten sonra hindistan cevizi de ekleyebilirsiniz veya ceviz, fıstık vs).
- Fırından fırına pişirme süresi değişebileceği için kontrollü pişirilmeli.
- Pişen şekerparelerimizi fırından alıp, şerbetin içine atıp, başka bir kaba dizip, kalan şerbeti üzerinde gezdirip, 1 gece dinlediriyoruz.
- Dilerseniz şerbetin içine hiç atmadan şerbeti direk üzerine gezdirebilirsiniz.
- Kıyır şekerparelerimiz servise hazır, afiyet olsun ! .
Şekerpare Tarifi (Kıyır Kıyır) Fotoğraflı Yapılışı