nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Hipertansiyon günümüzde sıklıkla rastlanan bir rahatsızlık ama bu hastalık kendisinden çok yarattığı komplikasyonlarla bilinmekte Bu komplikasyonlar özellikle sıcak havalarda daha fazla artmakta
Hipertansiyon eğer uyarı edilmezse böbrek hastalıklarına, yürek krizlerine hatta felce deha neden olabilmektedir bu nedenle tansiyonla yaşamayı öğrenmek, hastalığa özgü diyetisyen kontrolünde beslemek ve zararlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir
Peki tansiyonu yükselten besinler neler?
Tuz ve tuz besinler
Yapılan çalışmalar gösteriyor ama ihyiyacımızın asgari 10 katı dek tuzlu kullanmaktayız Hipertansiyonlu şahısların yemeklerine tuzlu ek etmemeleri ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları gerekir Yemekleri tatlandırmak için baharatlar en uygun seçim olacaktır
Şeker ve şekerli besinler
Tüketim miktarına yan olarak tansiyonu yükseltip kalp hastalıklarını da tetikleyebilmektedir
Nehir ve kahve
Akarsu ve kahvede yer alan kafeinin tansiyonu yükselttiği artık tanıdık bir reel fakat burada tüketim miktarınız önemli, eğer 3 fincan koyu kahve veya 67 kadeh koyu akarsu içmişseniz kan basıncı da yükselecektir Beslenme Uzmanı Arzu Sert Kültürlü
Kolalı içecekler
İçeriğinde yer alan keza yüksek oranda şeker hem de meyankökünden dolayı vücutta sodyumun tutulmasına neden olabilmekte ve bu nedenle tansiyonu yükseltmektedir
Margarin ve tereyağı
Margarin ve tereyağının sırık tansiyonu amplifikatör bir etkisi yoktur fakat çalışmalar gösteriyor oysa doymuş yağ oranı yüksek olan bu yağlar yerine değişken yağ tüketenlerde hipertansiyonun daha düşük seviyede olduğu gözlenmiştir Bu da bize yemekleri mümkün olduğu değin sıvı yağla yapmamız gerektiğini bir kez daha göstermektedir
Içki
Hipertansiyonunuz var ve düzenli alkol tüketiyorsanız bu alışkanlığınızdan da yavaş yavaş uzaklaşmanızda fayda var
Kaynak: Uyruk *
Hipertansiyon eğer uyarı edilmezse böbrek hastalıklarına, yürek krizlerine hatta felce deha neden olabilmektedir bu nedenle tansiyonla yaşamayı öğrenmek, hastalığa özgü diyetisyen kontrolünde beslemek ve zararlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir
Peki tansiyonu yükselten besinler neler?
Tuz ve tuz besinler
Yapılan çalışmalar gösteriyor ama ihyiyacımızın asgari 10 katı dek tuzlu kullanmaktayız Hipertansiyonlu şahısların yemeklerine tuzlu ek etmemeleri ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları gerekir Yemekleri tatlandırmak için baharatlar en uygun seçim olacaktır
Şeker ve şekerli besinler
Tüketim miktarına yan olarak tansiyonu yükseltip kalp hastalıklarını da tetikleyebilmektedir
Nehir ve kahve
Akarsu ve kahvede yer alan kafeinin tansiyonu yükselttiği artık tanıdık bir reel fakat burada tüketim miktarınız önemli, eğer 3 fincan koyu kahve veya 67 kadeh koyu akarsu içmişseniz kan basıncı da yükselecektir Beslenme Uzmanı Arzu Sert Kültürlü
Kolalı içecekler
İçeriğinde yer alan keza yüksek oranda şeker hem de meyankökünden dolayı vücutta sodyumun tutulmasına neden olabilmekte ve bu nedenle tansiyonu yükseltmektedir
Margarin ve tereyağı
Margarin ve tereyağının sırık tansiyonu amplifikatör bir etkisi yoktur fakat çalışmalar gösteriyor oysa doymuş yağ oranı yüksek olan bu yağlar yerine değişken yağ tüketenlerde hipertansiyonun daha düşük seviyede olduğu gözlenmiştir Bu da bize yemekleri mümkün olduğu değin sıvı yağla yapmamız gerektiğini bir kez daha göstermektedir
Içki
Hipertansiyonunuz var ve düzenli alkol tüketiyorsanız bu alışkanlığınızdan da yavaş yavaş uzaklaşmanızda fayda var
Kaynak: Uyruk *