imagessicakhavalardabuhastaligadikkat5add48040de29
Hipertansiyon gunumuzde sıklıkla rastlanan bir hastalık ama bu hastalık kendisinden cok yarattığı komplikasyonlarla bilinmekte Bu komplikasyonlar ozellikle sıcak havalarda daha cok artmakta
Hipertansiyon eğer dikkat edilmezse bobrek hastalıklarına, kalp krizlerine hatta felce dahi neden olabilmektedir Bu nedenle tansiyonla yaşamayı oğrenmek, hastalığa ozgu diyetisyen kontrolunde beslenmek ve zararlı yiyeceklerden kacınmak gerekir
Peki tansiyonu yukselten besinler neler?
Tuz ve tuzlu besinler
Yapılan calışmalar gosteriyor ki ihyiyacımızın en az 10 katı kadar tuz kullanmaktayız Hipertansiyonlu kişilerin yemeklerine tuz ilave etmemeleri ve tuzlu yiyeceklerden kacınmaları gerekir Yemekleri tatlandırmak icin baharatlar en uygun secim olacaktır
Şeker ve şekerli besinler
Tuketim miktarına bağlı olarak tansiyonu yukseltip kalp hastalıklarını da tetikleyebilmektedir
Cay ve kahve
Cay ve kahvede bulunan kafeinin tansiyonu yukselttiği artık bilinen bir gercek ama burada tuketim miktarınız onemli, eğer 3 fincan koyu kahve veya 67 bardak koyu cay icmişseniz tansiyon da yukselecektir Diyetisyen Ozlem Sert Aydın
Kolalı icecekler
İceriğinde bulunan hem yuksek oranda şeker hem de meyankokunden dolayı vucutta sodyumun tutulmasına neden olabilmekte ve bu nedenle tansiyonu yukseltmektedir
Margarin ve tereyağı
Margarin ve tereyağının direk tansiyonu yukseltici bir etkisi yoktur ama calışmalar gosteriyor ki doymuş yağ oranı yuksek olan bu yağlar yerine sıvı yağ tuketenlerde hipertansiyonun daha duşuk seviyede olduğu gozlenmiştir Bu da bize yemekleri mumkun olduğu kadar sıvı yağla yapmamız gerektiğini bir kez daha gostermektedir
Alkol
Hipertansiyonunuz var ve duzenli alkol tuketiyorsanız bu alışkanlığınızdan da yavaş yavaş uzaklaşmanızda fayda var
Kaynak: Milliyet
Hipertansiyon gunumuzde sıklıkla rastlanan bir hastalık ama bu hastalık kendisinden cok yarattığı komplikasyonlarla bilinmekte Bu komplikasyonlar ozellikle sıcak havalarda daha cok artmakta
Hipertansiyon eğer dikkat edilmezse bobrek hastalıklarına, kalp krizlerine hatta felce dahi neden olabilmektedir Bu nedenle tansiyonla yaşamayı oğrenmek, hastalığa ozgu diyetisyen kontrolunde beslenmek ve zararlı yiyeceklerden kacınmak gerekir
Peki tansiyonu yukselten besinler neler?
Tuz ve tuzlu besinler
Yapılan calışmalar gosteriyor ki ihyiyacımızın en az 10 katı kadar tuz kullanmaktayız Hipertansiyonlu kişilerin yemeklerine tuz ilave etmemeleri ve tuzlu yiyeceklerden kacınmaları gerekir Yemekleri tatlandırmak icin baharatlar en uygun secim olacaktır
Şeker ve şekerli besinler
Tuketim miktarına bağlı olarak tansiyonu yukseltip kalp hastalıklarını da tetikleyebilmektedir
Cay ve kahve
Cay ve kahvede bulunan kafeinin tansiyonu yukselttiği artık bilinen bir gercek ama burada tuketim miktarınız onemli, eğer 3 fincan koyu kahve veya 67 bardak koyu cay icmişseniz tansiyon da yukselecektir Diyetisyen Ozlem Sert Aydın
Kolalı icecekler
İceriğinde bulunan hem yuksek oranda şeker hem de meyankokunden dolayı vucutta sodyumun tutulmasına neden olabilmekte ve bu nedenle tansiyonu yukseltmektedir
Margarin ve tereyağı
Margarin ve tereyağının direk tansiyonu yukseltici bir etkisi yoktur ama calışmalar gosteriyor ki doymuş yağ oranı yuksek olan bu yağlar yerine sıvı yağ tuketenlerde hipertansiyonun daha duşuk seviyede olduğu gozlenmiştir Bu da bize yemekleri mumkun olduğu kadar sıvı yağla yapmamız gerektiğini bir kez daha gostermektedir
Alkol
Hipertansiyonunuz var ve duzenli alkol tuketiyorsanız bu alışkanlığınızdan da yavaş yavaş uzaklaşmanızda fayda var
Kaynak: Milliyet