

Hür radikallerin oluşumunu önlemek için vücut antioksidanlara gerek duyar. Bu antioksidanlar arasında vitamin A, Vitamin E, Vitamin C, B- karoten, selenyum sayılabilir. Antioksidan vitaminlerin vazifesi hücre hasarını önlemektir. Sigara vücutta muaf radikallerin oluşumunu kıymetli ölçüde arttırmaktadır. Sigara içiyorsanız şayet vücutta oluşan hücre hasarına neden olup bağışıklık sistemimizi çökerten bu bağımsız radikallerle savaşmamız için antioksidan yiyecekler tüketmeye ihtimam göstermelisiniz.
Vücudun bağışıklık sisteminin beslenmeye; sıklık, sıhhat ve bakımın ise bağışıklık sistemine bağlı olduğu bilinen bir gerçektir. Bağışıklık sisteminin kuvvetli bir hale gelmesi için yapılması gereken en kıymetli şey doğal besinlerle sahih beslenme kurallarını uygulamaktır.
Sigara kullanıyorsanız sigaranın yaşlanma tesirini ve doku hasarını önlemek için;
1. Ehliyetli ölçüde vitamin deposu olan zerzevat ve meyve tüketimine tartı vermelisiniz.
2. Cildi koruyan karotin hususunu yiyeceklerle almalıyız. Karotin hususu bilhassa havuç ve kayısı da bulunur.
3. Kakao kabuğu, yulaf, sarımsak, meyan kökü, hindistan cevizi, hardal tohumu, keçi boynuzu üzere besinler de bizi destekler.
4. C vitamininden varlıklı besinleri tüketmelisiniz. Bu besinler, kivi, portakal, limon, greyfurt, maydonoz, salatalık ve sebzelerdir.
5. E vitamininden güçlü beslenme uygulayın; Soya eserleri, zeytinyağı, ceviz, fındık E vitamininden zengindir.
6. Güçlü antioksidan olarak soğan, sarımsak tüketiniz.
7. Bilhassa Omega - 3 (n-3), Omega - 6 (n-6)'dan güçlü besin olan balık tüketimine itina şovunuz.
8. Günde 1 bardak (250 cc) süt yahut yoğurt tüketiniz.
9. Günde 2 - 2,5 lt su içmelisiniz.
10. Her gün kesinlikle 1000 mg C vitamini alınız.
Yapmanız gereken çok kolay aslında... Her öğünde sofranızda kesinlikle taze zerzevat ve meyveye konum verin. Kahvaltı bile olsa sabah çiğ zerzevat ve meyve yiyemem diyorsanız bunların suyunu içmeyi deneyin. Velev değişik meyvelerin sularından kokteyl bile hazırlayabilirsiniz.
Sigara içen bayanlar için örnek diyet:
Sabah 1 bardak süt
4 kaşık yulaf ezmesi
4 kaşık müsli
ya da
1 tost
1 bardak taze sıkılmış portakal suyu
Ara 4 kayısı
5 ceviz
Öğlen 1 tabak zerzevat yemeği (zeytinyağlı)
1 - 2 dilim yulaflı ekmek
1 kase yoğurt (200 gr.)
Salata ( Bol limonlu)
Ara 1 kivi
4 kayısı
Akşam 350 - 400 gr. balık
1 - 2 dilim yulaflı ekmek
Salata (Bol limonlu)
Ya da
1 tabak soya fasulyesi
1 dilim ekmek
1 kase yoğurt
Salata (Bol limonlu)
Ara 2 kivi