iltasyazilim
FD Üye
Sınavların yaklaşmasıyla beraber öğrenciler üzerinde oluşan stresin, yeme davranış bozukluğuna yol açtığı bildirildi
Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren Düzey Belirleme Sınavı (SBS) bu yıl 6, 7 ve 13 Haziran, ÖSS ise 14 Haziran'da yapılacak Sınavların yaklaşmasıyla birlikte öğrenciler üstünde oluşan stresin, yeme davranış bozukluğuna yol açtığı bildirildi Uzmanlar, imtihan öncesi strese karşı yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunan A vitamini ile tahin, kuru baklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesini nasihat ediyor Uzmanlara kadar, bu bozukluğun kilo kaybı, mide bulantısı, kabızlık, baş dönmesi ya da aşırı kilo almaya niçin olabiliyor
SBS bu sene ilköğretim 8 sınıf öğrencileri için 6 Haziran, 7 sınıflar için 7 Haziran, 6 sınıflar için ise 13 Haziran'da yapılacak Tüm eğitim öğretim döneminin meyvesinin alınacağı bu sınavlar öncesi içten, tatmin edici ve dengeli bir besin programı uygulanırsa başarının artacağı belirtiliyor Bahar Hastanesi Besin ve Diyetetik Uzmanı Gülcan Karpuz, her besin grubundan tatmin edici miktarda tüketmenin zorunlu olduğunu söyledi Sınava hazırlanan kişiler lüzum zaman bulamamaktan gerekse alışılmışlık olmadığından günün en manâlı öğünü olan sabahleyin kahvaltısını atlıyordiyen Karpuz, beynin kan şekeriyle çalıştığını ve sabah uyanıldığında kan şekerinin düşük olduğunu kaydetti Karpuz, Yapılan araştırmalarda sabahleyin kahvaltı eden şahısların başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu da görülüyor Bu yüzden mutlaka güne süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar ile başlamak gerekiyor Kan şekerinin düşmemesi için de ara öğünler atlanmamalıdır Ara öğünler, kolay şeker içeren, kan şekerinin çabucak yükselip, düşmesine sebep olan tatlı, çikolata, hazırlanmış meyve suları yerine kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt, küçük kepekli sandviç, ayran gibi gıdalardan oluşmalı Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve kepekli ekmekten oluşan akşam yemekleri en idealidirdedi
Bilhassa bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek de yürek çarpıntısı, huzursuzluk, uykusuzluk, dehşet ve endişeye neden olabiliyor Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Karpuz, C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çaylarını tüketmenin daha sağlıklı olduğunu vurguladı Stresin azaltılması açısından antioksidan içeren besinlerin tüketilmesini nasihat eden Karpuz, Balık, ceviz, fındıkta çokça yer alan Omega3 yağ asitleri antioksidandır Haftada iki kere balık, haftada iki, üç kere beşaltı fındık, ceviz tüketimini öneriyoruz Hem yeşil biber, maydanoz, çilek, ıspanak, karnabahar gibi meyve ve sebzelerde çokça antioksidan içeriyor Strese karşısında etkin olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ile tahin, kuru baklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi imtihan döneminde stresin azaltılmasında etkili olacaktır Beyin fonksiyonlarında devir bölge aynı zamanda bir antioksidan olan çinko da, süt ve türevlerinde, tavuk, yumurta, balık, yağlı tohumlarda bulunur ve düzenli tüketilmesi gerekmektedir Bu dönemde ihmal edilmemesi gereken B vitaminleri ise ette, balıkta, kepek çavdar ürünlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunurdiye konuştu
SINAV GÜNÜ UYULMASI GEREKENLER
Sınavdan bir gün önce hiç yenilmemiş bir gıda denenmemeli
Haricen yemek yemek yemeyin
Kan şekerinin ayarlanması ve galibiyet oranının artması açısından tatlı, çikolata hazırlanmış meyve suyu gibi gıdalar yerine kan şekerini yavaş yükselten meyve, kepekli ekmek, süt ve ürünleri gibi gıdaları tercih edin
Çok yağlı, ağır gıdalar yerine protein, karbonhidrat, yağ dengelenmiş hafif gıdalar seçim edin
Akarsu, kahve, kola yerine bitki çaylarını seçim edin
Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi gibi kan şekerinizi çabuk yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı yapın
Imtihan esnasında şekerli gıdalar tüketmeyin
Kan şekerinin düşmemesi için küçük kepekli sandviç, kepekli bisküvi, paket süt ve su gibi besinler tüketin *
Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren Düzey Belirleme Sınavı (SBS) bu yıl 6, 7 ve 13 Haziran, ÖSS ise 14 Haziran'da yapılacak Sınavların yaklaşmasıyla birlikte öğrenciler üstünde oluşan stresin, yeme davranış bozukluğuna yol açtığı bildirildi Uzmanlar, imtihan öncesi strese karşı yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunan A vitamini ile tahin, kuru baklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesini nasihat ediyor Uzmanlara kadar, bu bozukluğun kilo kaybı, mide bulantısı, kabızlık, baş dönmesi ya da aşırı kilo almaya niçin olabiliyor
SBS bu sene ilköğretim 8 sınıf öğrencileri için 6 Haziran, 7 sınıflar için 7 Haziran, 6 sınıflar için ise 13 Haziran'da yapılacak Tüm eğitim öğretim döneminin meyvesinin alınacağı bu sınavlar öncesi içten, tatmin edici ve dengeli bir besin programı uygulanırsa başarının artacağı belirtiliyor Bahar Hastanesi Besin ve Diyetetik Uzmanı Gülcan Karpuz, her besin grubundan tatmin edici miktarda tüketmenin zorunlu olduğunu söyledi Sınava hazırlanan kişiler lüzum zaman bulamamaktan gerekse alışılmışlık olmadığından günün en manâlı öğünü olan sabahleyin kahvaltısını atlıyordiyen Karpuz, beynin kan şekeriyle çalıştığını ve sabah uyanıldığında kan şekerinin düşük olduğunu kaydetti Karpuz, Yapılan araştırmalarda sabahleyin kahvaltı eden şahısların başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu da görülüyor Bu yüzden mutlaka güne süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar ile başlamak gerekiyor Kan şekerinin düşmemesi için de ara öğünler atlanmamalıdır Ara öğünler, kolay şeker içeren, kan şekerinin çabucak yükselip, düşmesine sebep olan tatlı, çikolata, hazırlanmış meyve suları yerine kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt, küçük kepekli sandviç, ayran gibi gıdalardan oluşmalı Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve kepekli ekmekten oluşan akşam yemekleri en idealidirdedi
Bilhassa bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek de yürek çarpıntısı, huzursuzluk, uykusuzluk, dehşet ve endişeye neden olabiliyor Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Karpuz, C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çaylarını tüketmenin daha sağlıklı olduğunu vurguladı Stresin azaltılması açısından antioksidan içeren besinlerin tüketilmesini nasihat eden Karpuz, Balık, ceviz, fındıkta çokça yer alan Omega3 yağ asitleri antioksidandır Haftada iki kere balık, haftada iki, üç kere beşaltı fındık, ceviz tüketimini öneriyoruz Hem yeşil biber, maydanoz, çilek, ıspanak, karnabahar gibi meyve ve sebzelerde çokça antioksidan içeriyor Strese karşısında etkin olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ile tahin, kuru baklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi imtihan döneminde stresin azaltılmasında etkili olacaktır Beyin fonksiyonlarında devir bölge aynı zamanda bir antioksidan olan çinko da, süt ve türevlerinde, tavuk, yumurta, balık, yağlı tohumlarda bulunur ve düzenli tüketilmesi gerekmektedir Bu dönemde ihmal edilmemesi gereken B vitaminleri ise ette, balıkta, kepek çavdar ürünlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunurdiye konuştu
SINAV GÜNÜ UYULMASI GEREKENLER
Sınavdan bir gün önce hiç yenilmemiş bir gıda denenmemeli
Haricen yemek yemek yemeyin
Kan şekerinin ayarlanması ve galibiyet oranının artması açısından tatlı, çikolata hazırlanmış meyve suyu gibi gıdalar yerine kan şekerini yavaş yükselten meyve, kepekli ekmek, süt ve ürünleri gibi gıdaları tercih edin
Çok yağlı, ağır gıdalar yerine protein, karbonhidrat, yağ dengelenmiş hafif gıdalar seçim edin
Akarsu, kahve, kola yerine bitki çaylarını seçim edin
Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi gibi kan şekerinizi çabuk yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı yapın
Imtihan esnasında şekerli gıdalar tüketmeyin
Kan şekerinin düşmemesi için küçük kepekli sandviç, kepekli bisküvi, paket süt ve su gibi besinler tüketin *