Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

sindirim sistemi organları ve görevleri

sindirim sistemi organları ve görevleri
0
107

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Sindirim sistemi konu anlatımı

Yemek borusu,
Mide,
İnce bağırsak,
Kalın bağırsak,
Anal kanal (rektum),
Anüsten meydana gelmektedir



Sindirim sistemi hakkında:
vücuda alınan besinler ilk kez yemek borusuna oradan da mideye geçmektedir Mideye giden gıdalar ufak parçalar halinde kıyılarak sindirime tezgâhtar olarak derhal mide sıvısıyla birleşmesini sağlar daha sonra karaciğer ve pankreas dan gelen sıvılarda parçalanan besinlerin kolaylıkla ince bağırsağa iletilmesini sağlamaktadır En son aşamada kalın bağırsağa ulaşan katı atıklarda buradan daha sonra anal kanal ile anüse geçerek vücuttan dışarıda atılırlar Karaciğer, pankreas, safra kanalları ve safra kesesi sindirim sistemi için fazla önemli olan organlar arasında bulunmaktadır Bu organlar bilhassa ceset açısından zararlı olabilecek atık maddelerin yakılmasında ve besinlerin sindirimi için fazla manâlı görevler üstlenmektedirler

Yemek Yemek borusu;
yaklaşık 25 cm boyunda olan bir adale kütlesinden oluşan benzer tüp geçide benzeşen bir şekli vardır Yemek Yemek borusunun bittiği yerde özofagus isminde kapak bulunmaktadır Bu kapağın esas görevi ise tüketilmiş olan ayrıca katı hemde akışkan besinlerin yutak borusundan aşağıya inmesini ve mideye ulaşmasına muavin olmaktadır Ağızdan alınan lokmalar yemek borusunda meydana gelen dalgalanmalar ve itici hareketler sonucunda mideye geçişleri sağlanır Oysa alınan lokmalar yemek borusundan aşağıya inmez ise orada kalır Genellikle yemek yemek borusunun her iki ucu sıradan şekilde kapalıdır ve görevi gereği kapalı uçlar tam anlamı ile bir kapak vazifesi yapmaktadır Alınan besinlerin yemek borusuna ulaşması için üstteki kapak açılır ve besinin yemek yemek borusuna geçişini sağlamaktadır daha sonra midenin girişinde mevcut olan kapak açılır ve yemek yemek borusundan geçen besinin mideye iletilmesini sağlar


Mide;
genelde tüketilen gıdaların geçici bir süre kaldığı organdır Çoğunlukla mide içinde 1,5 litre sıvı barındırdığı gibi aynı zamanda 4 litre sıvıyı da kolaylıkla tutabilme özelliğine sahiptir Midenin genelde 3 esas kısmı bulunmaktadırBunlar beden, korpus ve antum bu kısımlar mideye ulaşan besinlerin kimyasal ve bedenen parçalanarak bölündükleri yerdir Mide kendi içini örten ve mukoza ismi bahşedilen dokudan sindirim için gerekli sıvılar salgılanmaktadır Bilhassa mide hem salgılanan ve salgı yapabilen bir organizmadır Ayrıca midedeki yer alan bölümlerde mevcut olan bezler ve hücrelerde öyle fazla yardımcı olan salgılar üretirler Yapılmış olan bu salgılar bilhassa sindirim enzimleri, hormon, hidroklolik asit ve intrensek etken son kısımda emilim için olması gerekmektedir Keza midenin kendi meydana getirdiği asitten kendini korumak içinde zamk gibi mukoza üretmektedir

İnce bağırsaklar;
genellikle 6 metre civarında bulunmaktadır, hatta sindirim sisteminin kısımlarının içinde en uzun olan organdırSadece 2,5 cm kadar genişliğe sahiptir, bunun içinde ince bağırsak denilmektedir İnce bağırsaklardaki kıvrımlar besinlerin emilim tabanı hemen hemen bir tenis kortunu kaplayan genişliğe sahip olmaktadır Bu kıvrımlar çoğunlukla ince kıvrımlardan meydana gelen mikro villuslardır Hem ince bağırsaklarda fazla fazla miktarlarda akışkan ve gıdalarda emilmektedir
Kalın bağırsak;
sindirim sistemindeki en son mevcut olan organdır Sindirilen veya sindirilmemiş olan gıdaların kurutulması görevini üstlenmektedir Uzunluğu az daha 1,5 metre kadardır, sindirim sistemi için en son çıkış olan kalın bağırsak kaslardan meydana gelmektedir Sütun içerisindeki gıdaların itilmesi nedeni ile kalın bağırsağın hareketleri fazla önemlidir Hem ince bağırsağa oranla bu itme kuvveti fazla daha yavaştır Kalın bağırsakta yüz binlerce bakteri mevcut olmaktadır, ancak bakteriler gıdalardaki lifleri içermektedir Bu enzimler emilmeyen maddelerin fermante olmasını sağlar Çoğunlukla kalın bağırsak vücutta ambar vazifesi yapmaktadır *
 
858,499Konular
982,575Mesajlar
30,330Kullanıcılar
KristonSon üye
Üst Alt