Sirkenin meçhul yönleri! böğürtlen sirkesi böğürtlen sirkesinin faydaları sirkesi faydaları nasıl yapılır sirke ruhu ne işe yarar Ekşimiş üzüm ve elma suyu aramak olan sirkede bolca C vitaminiyle bazı madeni tuzlar bulunur Bu yüzden sirkenin besin değeri yüksektir ve vücudumuza fazla faydası vardır SİRKE, yemek yemek ve salatalarımıza çeşni veren, keza turşu yapımında kullanılan ekşi (asitli) bir maddedir Ekşimiş üzüm ve elma suyu seslenmek olan sirkede bolca C vitaminiyle bazı madeni tuzlar bulunur Bu yüzden sirkenin besin değeri yüksektir ve vücudumuza fazla faydası vardır Sirkede yüzde 67 oranında asetikasit (sirke ruhu) mevcuttur Özellikle bu sirke asidi; iştah açar, sindirim salgıların artırıp hazmı kolaylaştıran ve sirkeye serinletici hoş kokusunu veren maddedir Yapılışı Tabii sirke, elma ya da üzüm suyunun 15 gün dek bir kapta üstüne tülbent örtülerek bekletilmesi ve süzülmesiyle elde edilir Böylece meyve kalıntılarından arındırılır Hava almasına imkân vermeyen şişelere tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş ve güneş ışığı almayan bir mekânda saklanır Kullanıldığı yerler Sirkenin bütün bir şifa kaynağı olduğu günümüzde anlaşılmıştır ve hayatımız için tartma talep eden fazla sayıda mineral ve vitaminleri ihtiva ettiği bilinmektedir Şifa nedeniyle kullanmak için; bir kadeh suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 12 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kere, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaktır mutlaka) alınmalıdır Yine her sabahleyin aç karına bir defa alırsak sağlığımızı korumada faydalıdır Sirkeyi salatalarda, çorbalarda vs aroma atamak ve iştah açmak için de kullanabiliriz Sağlığımıza faydaları • Sirke asidi adi dozlarda deha mikrop öldürücü özelliğe sahiptir Bu sebeple bir takım salğın hastalıklara karşı tıbbi ve ciddi bir önlem olarak defalarca tavsiye edilir • Yeniden bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle, grip, boğaz ağrıları gibi enfeksiyonlara yakalanmayı engeller • Sirke sindirimi kolaylaştırır Hazımsızlığa iyi kazanç İştahı açar Bu sebeple çoğu yemek yemek ve salatalarda lezzet ve çeşni için kullanılır • Keza barsak gazına ve kabızlığa iyi kazanç • Sirke mide hararetini giderir Safrayı keser Safra rahatsızlıklarına iyi gelir ve safra akıntısını tanzim eder • Yürek ve sinirleri kuvvetlendirmede ahenkli olarak elma sirkesi—bal karışımı alınması nasihat edilir Tekrar bu karışım muhtevasında olan A ve öteki vitaminlerle görmeyi keskinleştirir • Sirke kandaki kolesterolu düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşısında koruyucu rol oynar İçerdiği doğal asitler ve enzimlerle kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar id • Elma sirkesi yüksek miktarda kalsiyum, yani kemik ve dişler başta elde etmek üzere insan vücudunun en temel minerallerinden birini ihtiva etmektedir Bu Nedenle kemikleri mineral bakımından zenginleştirerek osteoporozu (kemik erimesi) önler • Kadınlarda adet ağrılarına ve anormal akıntılara karşı tesirlidir • Sirkeyle soğuk su friksiyonları en zararsız ateş düşürücü, keza vücuda sükûnet ve ferahlık veren bir tatbikat olur • Egzama ve yaralara sürülürse büyük ölçüde şifa etkisi vardır • Ilk Olarak damarlar, karaciğer, böbrekler edinmek üzere vücudu toksinlerden (zehirli atık maddeler) arındırır, yağlı – mukus kalıntılarını parçalar • İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmalarında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır Ne hoş katık'' PEYGAMBER EFENDİMİZ (asm), Mekke’nin fethinde, amcası Ebu Talib’in kızı Ümmehani’nin evini şereflendirmişti Ona: “Yanınızda gıda bir şey var mı? diye sordu Ümmühani, mahcup bir ses ile yanıt verdi: “Hayır, kurumuş ekmek kırıntıları, tuzlu ve biraz da sirke var Ben de, bunları sana ikram etmekten utanırım Mübarek ömrü her tarafında, önüne konulan hiçbir yemeği küçümsemeyen ve beğenmemezlik etmeyen Allah’ın Resulü: “Getir onları! emretti Daha Sonra o kuru ekmekler suyun içine ufalandı Bir tedarik tuz ilave edildikten daha sonra da, üzerlerine sirke döküldü! Bu mütevazi yemeği, afiyetle yiyen Peygamber Aleyhisselam, Rabbine hamd duaları ettikten daha sonra, şöyle buyurdu: “Ey Ümmühani! Sirke ne hoş katıktır! Sirkesi bulunan bir konut, katıktan mahrum sayılmaz!