Muayenede ne yapmalısınız.
Muayeneye gelmeden evvel sıradan bir gününüzde yemiş olduğunuz yiyecekleri ayrıntılı bir halde listeleyin.
Bir hafta boyunca adım sayar ile dolaşıp günlük ortalama ne kadar uzaklık kat ettiğinizi hesaplayın.
Şişmanlık ile savaşta hekiminizle konuşurken dürüst ve açık olmalısınız. Kullanmakta olduğunuz tedavileri paylaşmalısınız. Umumî cerrahi tabibinin yanında bazen diyetisyen, psikolog, endokrinolog yahut psikiyatrist tarafından da görülmeniz gerekebilir.
Randevuya gelmeden evvel şişmanlıkla ve şişmanlığın tedavisi ile ilgili araştırma yapman senin için daha yararlı olacaktır.
Siz ne yapabilirsiniz?
Muayeneye geldiğinizde faal bir iştirakçi olabilirsiniz. Muayeneye gelmeden evvel şişmanlıkla ilgili gereksiniminizi ve amaçlarınızı düşünün. Sormak istediğiniz soruların tamamını sorabilmek için sorularınızı bir liste haline getirin ve yazın.
Hangi yemek yeme ve fizikî aktivite alışkanlıkları kilo almama sebep olur
Bu kilomu denetim etmekteki zorlukta ben ne yapabilirim?
Şişmanlığın sebep olduğu farklı illetim var mı?
Diyetisyene gitmeli miyim?
Psikoloğa gitmeli miyim?
Değiştirmem gereken davranışlar neler?
Davranış değişimi için terapiye gereksinimim var mı?
Benin şişmanlığımın ve gayrı hastalıklarımın tedavi biçimi ne olmalı?
Obezite cerrahisine gereksinimim var mı? Benim için münasebetli mu?
Şayet obezite cerrahisi yapılacaksa hangi ameliyat bana daha münasebetli ve neden bu ameliyatı önerdiniz?
Ameliyat ile ilgili aklınıza takılan her türlü soru
Ameliyattan sonra neler olacağı ve nasıl beslenileceği
Ameliyatın riskleri
Sizin ameliyatınızı yapacak hekimin bu ameliyat ile ilgili tecrübesi nedir?
Bu ameliyatın yakın ve uzan periyot sonuçları nedir?
Hekiminizden ne beklemelisiniz?
Muayenenin esnasında hekiminiz size bir güruh soru soracaktır mahsusen sizin kilonuzla alakalı, yemek yeme ve fizikî aktivite alışkanlıklarınızla ilgili, niyet ve duygusal modunuzla ilgili.
Şişmanlıkla ilgili aşağıdaki sorulara benzeri sorular sorulacaktır.
Ne devrandan beri bu kilolardasınız?
Sizin şişman olmanızın sizce nedeni nedir?
Olağan bir günde ne yersiniz
Bir günde ne kadar fizik aktivitede bulunursun?
Şişman olmanız sizin hayatınızı nasıl etkilemektedir?
Daha öncesinde hangi usulleri denediniz?
Ne kadar başarılı oldunuz?
Başarısızlığın nedeni nedir?
Kilo verme maksadınız nedir?
Kilo vermek için hayat biçimi değişikliğine hazır mısın?
Daha evvelki geçirmiş olduğunuz sıhhat sıkıntıları nelerdir?
Geçirmiş olduğunuz bir ameliyat mevcut mu?
Testler ve teşhis
Sizin evvel detaylı hikâyenizi dinleriz, akabinde fizik muayene yapılır ve akabinde testleriniz yapılır.
Umumiyetle yapılan testler:
VKİ hesaplaması
Kalça ve bel etrafınızın ölçülmesi(bayanlarda >80 cm erkeklerde >102 cm) şişman olarak nitelenmektedir.
Tansiyonunuz
EKG
Akciğer grafisi
Kan testleri
Açlık Kan şekeriniz
HbA1c
Kolesterol seviyesi
Karaciğer fonksiyonları
Böbrek fonksiyonunuz
Elektrolitleriniz
Tiroit hormon testi
Bütün bu ölçümler sonrasında sizin kilo verme maksadınızı ve kilo verme biçiminiz belirlenecektir.
Minasera Aldan Hastanesinde, sizin için en akıllıca tedaviyi bulabilmek için biz sizi dinlemekten başlayan, muayene ile devam eden ve tetkiklerle sonuçlanan araştırmamıza her aşamasında gereğince hengam ve emek harcarız.
Medikal tedavi:
Şişmanlık tedavisindeki gaye sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve mütemadi o kiloda kalmayı sağlamaktır. Şişman olarak sağlıklı kiloya ulaşmak için yapmanız gereken değişiklikleri yapmak için profesyonel desteklenmeye ( diyetisyen, psikolog, endokrinolog, obezite cerrahı … gibi) gereksiniminiz olabilir.
Birinci başta tedavi gayemiz hafif kilo verme(3-5% total vücut ağırlığının) olmalıdır. Bu kadar kilo vermek bir muvaffakiyettir bundan daha fazlasını yapmakta sizin yararınızadır.
Tüm kilo verme programları sizin yeme alışkanlıklarınızı değiştirip fizikî aktivite orantınızı artırmaya yöneliktir. Tedavi metodu sizin obezite seviyenize, sıhhat durumunuza, tedaviye katılma seviyenize ve istek seviyenize nazaran ayarlanır ve başarısı da bunlardan etkilenir..
Şişmanlık tedavisinde kullanılacak öbür argümanlar nelerdir?
Diyet değişikliği
Egzersiz ve aktivite artışı
Durum değişikliği
Bazen gerekli ise şişmanlık için ilaç tasarrufu
Obezite cerrahisi
Muayeneye gelmeden evvel sıradan bir gününüzde yemiş olduğunuz yiyecekleri ayrıntılı bir halde listeleyin.
Bir hafta boyunca adım sayar ile dolaşıp günlük ortalama ne kadar uzaklık kat ettiğinizi hesaplayın.
Şişmanlık ile savaşta hekiminizle konuşurken dürüst ve açık olmalısınız. Kullanmakta olduğunuz tedavileri paylaşmalısınız. Umumî cerrahi tabibinin yanında bazen diyetisyen, psikolog, endokrinolog yahut psikiyatrist tarafından da görülmeniz gerekebilir.
Randevuya gelmeden evvel şişmanlıkla ve şişmanlığın tedavisi ile ilgili araştırma yapman senin için daha yararlı olacaktır.
Siz ne yapabilirsiniz?
Muayeneye geldiğinizde faal bir iştirakçi olabilirsiniz. Muayeneye gelmeden evvel şişmanlıkla ilgili gereksiniminizi ve amaçlarınızı düşünün. Sormak istediğiniz soruların tamamını sorabilmek için sorularınızı bir liste haline getirin ve yazın.
Hangi yemek yeme ve fizikî aktivite alışkanlıkları kilo almama sebep olur
Bu kilomu denetim etmekteki zorlukta ben ne yapabilirim?
Şişmanlığın sebep olduğu farklı illetim var mı?
Diyetisyene gitmeli miyim?
Psikoloğa gitmeli miyim?
Değiştirmem gereken davranışlar neler?
Davranış değişimi için terapiye gereksinimim var mı?
Benin şişmanlığımın ve gayrı hastalıklarımın tedavi biçimi ne olmalı?
Obezite cerrahisine gereksinimim var mı? Benim için münasebetli mu?
Şayet obezite cerrahisi yapılacaksa hangi ameliyat bana daha münasebetli ve neden bu ameliyatı önerdiniz?
Ameliyat ile ilgili aklınıza takılan her türlü soru
Ameliyattan sonra neler olacağı ve nasıl beslenileceği
Ameliyatın riskleri
Sizin ameliyatınızı yapacak hekimin bu ameliyat ile ilgili tecrübesi nedir?
Bu ameliyatın yakın ve uzan periyot sonuçları nedir?
Hekiminizden ne beklemelisiniz?
Muayenenin esnasında hekiminiz size bir güruh soru soracaktır mahsusen sizin kilonuzla alakalı, yemek yeme ve fizikî aktivite alışkanlıklarınızla ilgili, niyet ve duygusal modunuzla ilgili.
Şişmanlıkla ilgili aşağıdaki sorulara benzeri sorular sorulacaktır.
Ne devrandan beri bu kilolardasınız?
Sizin şişman olmanızın sizce nedeni nedir?
Olağan bir günde ne yersiniz
Bir günde ne kadar fizik aktivitede bulunursun?
Şişman olmanız sizin hayatınızı nasıl etkilemektedir?
Daha öncesinde hangi usulleri denediniz?
Ne kadar başarılı oldunuz?
Başarısızlığın nedeni nedir?
Kilo verme maksadınız nedir?
Kilo vermek için hayat biçimi değişikliğine hazır mısın?
Daha evvelki geçirmiş olduğunuz sıhhat sıkıntıları nelerdir?
Geçirmiş olduğunuz bir ameliyat mevcut mu?
Testler ve teşhis
Sizin evvel detaylı hikâyenizi dinleriz, akabinde fizik muayene yapılır ve akabinde testleriniz yapılır.
Umumiyetle yapılan testler:
VKİ hesaplaması
Kalça ve bel etrafınızın ölçülmesi(bayanlarda >80 cm erkeklerde >102 cm) şişman olarak nitelenmektedir.
Tansiyonunuz
EKG
Akciğer grafisi
Kan testleri
Açlık Kan şekeriniz
HbA1c
Kolesterol seviyesi
Karaciğer fonksiyonları
Böbrek fonksiyonunuz
Elektrolitleriniz
Tiroit hormon testi
Bütün bu ölçümler sonrasında sizin kilo verme maksadınızı ve kilo verme biçiminiz belirlenecektir.
Minasera Aldan Hastanesinde, sizin için en akıllıca tedaviyi bulabilmek için biz sizi dinlemekten başlayan, muayene ile devam eden ve tetkiklerle sonuçlanan araştırmamıza her aşamasında gereğince hengam ve emek harcarız.
Medikal tedavi:
Şişmanlık tedavisindeki gaye sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve mütemadi o kiloda kalmayı sağlamaktır. Şişman olarak sağlıklı kiloya ulaşmak için yapmanız gereken değişiklikleri yapmak için profesyonel desteklenmeye ( diyetisyen, psikolog, endokrinolog, obezite cerrahı … gibi) gereksiniminiz olabilir.
Birinci başta tedavi gayemiz hafif kilo verme(3-5% total vücut ağırlığının) olmalıdır. Bu kadar kilo vermek bir muvaffakiyettir bundan daha fazlasını yapmakta sizin yararınızadır.
Tüm kilo verme programları sizin yeme alışkanlıklarınızı değiştirip fizikî aktivite orantınızı artırmaya yöneliktir. Tedavi metodu sizin obezite seviyenize, sıhhat durumunuza, tedaviye katılma seviyenize ve istek seviyenize nazaran ayarlanır ve başarısı da bunlardan etkilenir..
Şişmanlık tedavisinde kullanılacak öbür argümanlar nelerdir?
Diyet değişikliği
Egzersiz ve aktivite artışı
Durum değişikliği
Bazen gerekli ise şişmanlık için ilaç tasarrufu
Obezite cerrahisi