Sivri Biber faydası
Sivri Biberin Faydaları
Biberin sağlığa yararları
Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah actığını ve mide tembelliğini giderdiğini soyluyor
Biber bitkisinin turlere gore değişmekle birlikte, uzunca oval bicimli, kenarları duz yapraklarının rengi, yeşilin acıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur Yaz aylarında acan kucuk cicekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir Biber meyveleri renk, bicim, buyukluk ve tat bakımından turlerine gore buyuk farklılıklar gosterir Meyvenin kabuğu, disk bicimindeki kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kumesinden bir boşlukla ayrılır
Ulkemizde dolmalık, sivri, carliston, domates, sus vb turleri yetiştirilmektedir Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, oylece yenilir; dolması ve turşuları yapılır Acı biberler baharat olarak sıkca kullanılır Domates biberinin salcası yapılmakta ve ayrıca biberler, turlu yemeklere katılmaktadır
BESİN DEĞERLERİ
100 gr dolmalık ya da sivri taze biberin icerdiği besin değerleri şunlardır: 22 kalori; 1,2 gr protein; 4,8 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr yağ; 14 gr lif: 22 mgr fosfor; 9 mgr kalsiyum; 0,7 mgr demir; 13 mgr sodyum; 213 mgr potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr B1 vitamini; 0,08 mgr B2 vitamini; 0,5 mgr B3 vitamini; 026 mgr B6 vitamini; 98 mcgr folik asit; 128 mgr C vitamini ve 0,7 mgr E vitamini
Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yuksektir Şoyle ki: 32 kalori; 3840 mcgr A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr C vitamini ve 0,8 mgr E vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda gorulen ve bazıları oldukca yuksek olan besin değerlerinin yanı sıra;
o Biberler, icerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin bircok kanser turune ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felc gecirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger
o C vitamini yonunden zenginliği sayesinde biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur
o Biberler, icerdiği yuksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir
o Ozellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam sokturucu işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi onler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir
o Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı cozer, ağrı gecirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar
o Ayrıca tum biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır İştahı acar ve sindirimi kolaylaştırır İdrarı artırır, tum bedeni uyana olurlar
Butun bu onemli etkilerinden faydalanmak icin biber turleri gunluk diyete katılmalı ve bol bol tuketilmelidir
Dikkat: Acı biber aşırı olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol acabilir, hatta bobreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir
Sivri Biberin Faydaları
Biberin sağlığa yararları
Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah actığını ve mide tembelliğini giderdiğini soyluyor
Biber bitkisinin turlere gore değişmekle birlikte, uzunca oval bicimli, kenarları duz yapraklarının rengi, yeşilin acıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur Yaz aylarında acan kucuk cicekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir Biber meyveleri renk, bicim, buyukluk ve tat bakımından turlerine gore buyuk farklılıklar gosterir Meyvenin kabuğu, disk bicimindeki kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kumesinden bir boşlukla ayrılır
Ulkemizde dolmalık, sivri, carliston, domates, sus vb turleri yetiştirilmektedir Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, oylece yenilir; dolması ve turşuları yapılır Acı biberler baharat olarak sıkca kullanılır Domates biberinin salcası yapılmakta ve ayrıca biberler, turlu yemeklere katılmaktadır
BESİN DEĞERLERİ
100 gr dolmalık ya da sivri taze biberin icerdiği besin değerleri şunlardır: 22 kalori; 1,2 gr protein; 4,8 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr yağ; 14 gr lif: 22 mgr fosfor; 9 mgr kalsiyum; 0,7 mgr demir; 13 mgr sodyum; 213 mgr potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr B1 vitamini; 0,08 mgr B2 vitamini; 0,5 mgr B3 vitamini; 026 mgr B6 vitamini; 98 mcgr folik asit; 128 mgr C vitamini ve 0,7 mgr E vitamini
Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yuksektir Şoyle ki: 32 kalori; 3840 mcgr A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr C vitamini ve 0,8 mgr E vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda gorulen ve bazıları oldukca yuksek olan besin değerlerinin yanı sıra;
o Biberler, icerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin bircok kanser turune ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felc gecirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger
o C vitamini yonunden zenginliği sayesinde biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur
o Biberler, icerdiği yuksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir
o Ozellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam sokturucu işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi onler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir
o Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı cozer, ağrı gecirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar
o Ayrıca tum biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır İştahı acar ve sindirimi kolaylaştırır İdrarı artırır, tum bedeni uyana olurlar
Butun bu onemli etkilerinden faydalanmak icin biber turleri gunluk diyete katılmalı ve bol bol tuketilmelidir
Dikkat: Acı biber aşırı olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol acabilir, hatta bobreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir