iltasyazilim
FD Üye
Ülkemiz bereketli topraklara sahiptir Her türlü mahsul yetiştirilip taze taze piyasaya sunulur Toprağın verdiği zengin mahsul listesinin içinde sarımsak da yerini alır Sarımsak az kalsın antibiyotik değer bir üründür Mutfaklarımıza giren sarımsak çoğunlukla adi, beyaz kabuklu, kendine has keskin kokusu olan sarımsaktır Mutfaklar sarımsak kokusuyla dolup taşsa da şifasından davranmak gerekir
Olağan sarımsak mutfaklarımızda fazla kullanır ve derhal her faydasını bilinir ama bir de son günlerde popüler olan ve adı sık duyulmaya başlayan siyah sarımsak var Bu siyah sarımsak da nereden çıktı, nasıl elde edilir, faydası nedir derseniz aşağıdaki bilgiler sizi aydınlatacaktır
Siyah sarımsağın o kadar fazla kişi halen adını bile duymamış olsa da Avrupa, Avustralya, Amerika, Kore ve Japonya gibi ülkelerin mutfaklarına çoktan girmiş bile
Ülkemizde Sarımsak Yetiştiriciliği
Sarımsak ülkemizde ayrıca yemek yemek hem de ilaç sektöründe kullanılmak üzere sebze olarak yetiştirilir Zambakgiller ailesine dâhil olan tek çenekli, iki takvim ve soğanlı bir bitki olan sarımsak bitkisinin toprağın aşağıda bulunan soğanlarında özel kokulu bir yağ çeşidi bulunur Selenyum ve germanyum elementlerinin pozitif olduğu topraklarda yetişenleri iyi kalitede olurlar Türkiye ’de en fazla yetiştirildiği yer Kastamonu ili Taşköprü ilçesidir Burada yetiştirilen sarımsak başka bir bölgede yetiştirilmek istendiğinde aynı kaliteyi, tadı, kokuyu vermemektedir Araştırmacılar sarımsağın bünyesinde bulunan ve “Oleum allicine adlı verilen sarımsak yağının 1 miligramının bile 15 OE ’lik penisiline eşdeğer olduğunu saptanmıştır Bu sebeple Taşköprü sarımsakları büyük oranda ilaç sanayinde kullanılmaktadır
En ideal yetiştirme ortamı deniz iklimiyle kara ikliminin geçiş bölgeleridir Kastamonu ’dan başka Tokat ve Amasya ’da da sarımsak yetiştiriciliği manâlı boyutlardadır bu vesileyle Balıkesir, Boyabat, Edirne, Konya, Kayseri de unutulmamalıdır Anavatanının İran, Afganistan, Akdeniz ülkeleri olduğu sanılan sarımsağın milattan önceki yıllarda Çin ’de ilaç yerine kullanıldığı bilgilerine ulaşılmıştır Araştırmacılar Firavun mezarlarının içinde bile sarımsak başlarına rastlandığını söylenmektedir İnsan sağlığı üzerindeki önemli fonksiyonları saptandığından beri imal ve tüketiminde ilerlemeler olmuştur Amerika ’da günümüzde sarımsak çok değerli bir sebze olarak görülmekte, yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır
Siyah Sarımsak Nasıl Üretilir?
Öncelikle 2004 ’de Güney Kore ’de Scott Kim adlı biri kadar keşfedilen siyah sarımsak topraktan zannedildiği gibi siyah olarak çıkmamaktadır Normal beyaz ve fazla kullanılan sarımsağın muhakkak aşamalardan geçirilmesi ile elde edilir Bu işlemleri şöyle sıralanabilir:
a) Sarımsaklar soyulmadan, tüm baş halinde bir parça folyoya sarılır ve fermantasyon için kullanılan özel cihazın içine bırakılır Cihaz 60–75 santigrat dereceye ayarlanır
b) 30 veya 40 gün boyunca adi beyaz kabuklu sarımsak % 70 – 85 arası bir neme maruz bırakılır ve kuruması beklenir
c) Bu süre içinde sarımsaklar fermente olmakta ve beyaz olan dişlerinin herkes siyahlaşmaktadır
Siyah renk fermente işlemi sırasında gerçekleşen aminoasit ve şekerlerin reaksiyona girmesi ve koyu renk veren bir maddeye dönüşmesi sonucu ortaya çıkmaktadır Bu tekniğe gıda teknolojisi kapsamında “Maillard Reaksiyonları adı verilmektedir Gıdaların lezzetini artıran, rengini değiştiren bir reaksiyondur Vakit bitiminde elde edilmiş olan siyah sarımsaklar 7 gün değin serin, kuru bir ortamda tutulup paketlenmektedir
Fermente işlemi sürecinde sarımsağın çok aşina keskin kokusunu tüberküloz alliin ve allisin adlı kimyasal bileşiklerin miktarı azalmakta, kokusu ve acılığı azalmaktadır Bu şekilde elde edilen ve Türkiye ’de yeterince tanınmayan siyah sarımsaklar Asya ülkelerinden olan Kore ’de bol bol kullanılmaktadır Avrupa ve Amerika ’da da ünlü olan siyah sarımsak kullanılmaya başlanmıştır
Siyah Sarımsağın Ne Gibi Yararları Vardır?
Henüz artı gelişmemiş ve tanınmamış bir fermente ürünü olan siyah sarımsak sülfürlü bileşikleri fazlaca içermekte olup kansere aleyhinde da umutlandırıcı bir etki göstermektedir Virüs kökenli hastalıklarda rahatlıkla kullanılabilir Kara sarımsak da denilen siyah sarımsağın antioksidan miktarı sıradan sarımsaktan iki kat fazladır Bu özelliği ile siyah sarımsak dolaşım sistemi ve kronik hastalıklarda, Alzheimer ve romatoid artritte etkin olmaktadır
Üzerinde araştırmaların devam ettiği bu yeni yiyecek ürününün içeriğinde anti bakteriyel, anti viral, anti fungal, özellik taşıyan kimyasal bileşenleri de boldur Anti kanserojen özeliği fermantasyon sırasında kazanılmaktadır Kolesterolün ve tansiyonun düşürülmesi, bağışıklığın güçlendirilmesi, enfeksiyonlara aleyhinde koruyucu ve iyileştirici etkisi, gözenekli olan yenileyici özellikleri de beyaz sarımsaktan daha yüksektir
Siyah Sarımsağın Tadı Nasıldır?
Kurutulan meyvelere benzer biraz mayhoş tada sahip olan siyah sarımsak ağızda, hafif şekerli ve tütsülenmiş bir tat bırakmaktadır Yiyen kişide beyaz, sıradan sarımsakta olduğu gibi uzun zaman geçmeyen kötü bir koku bırakmaz
Beyaz sarımsağa tarafından yüksek oranda antioksidan ve öteki bir takım kimyasallar içermesi, ağızda koku bırakmaması ve anti kanserojen özelliğinin yüksek olması nedeniyle birçok ülkenin tercihi durumuna gelmiştir Siyah sarımsak yiyeceklere ilave edilerek veya çerez olarak kullanılabilir Dondurma, kraker, çikolata, enerji içecekleri gibi gıdaların üretimi sırasında da ilave edilip ayrı bir güzel koku kazandırılabilir
Siyah sarımsak kokusu nedeniyle yararları çok olsa da bayağı sarımsağı tüketmekten kaçınan kişiler için sarımsak tabletlerine, sarımsak ekstratları ve granüllerine karşısında adamakıllı katkısız ve doğal bir alternatif olarak sunulabilir Siyah sarımsağın beklentileri karşılayıp karşılamayacağını süre gösterecektir
Bulabileceğiniz Yerler…
Ülkemizde üretilmeyen kara sarımsağa bazı büyük şehirlerdeki Kore ’ye ait yiyeceklerin satışının yapıldığı marketlerden satın alınarak ya da internet vasıtasıyla bazı sitelerden sipariş verilerek sahip olunabilir Yurt dışı kaynaklı olduğundan fiyatlandırması dolar üzerinden yapılmaktadır 1 kilogramının fiyatı 15–65 dolar arasıdır Fiyatları biraz yüksek gelebilse de gıda ve sağlık durumu konularına meraklı, yenilikleri denemeyi sevenler göre kilogramı 100 TL ‘ye değin ulaşan rakamlarla satın alınabilir Makarnalarda, et yemeklerinde, soslarda, tavuk yemeklerinde rahatlıkla kullanılabilecek olan şifa deposu siyah sarımsak öbür bir güzel koku katacak ve sıhhat verecektir
Kaynakça:
cnnturkcomsaglikyakingozluklerdenkurtulmakartikkolay
bilgidoktorucomsiyahsarimsakfiyatifaydalariveneredesatilirhtml
organikgunlercomkokusuzsiyahfermentesarimsak
1organikcomsiyahsarimsakfermentesarimsakhtml
siyahsarimsakcomtrtarifler
tarimkutuphanesicomSARMISAKYETISTIRICILIGI00356html
lokmanhekimnetbitki örtüsüsarimsakasp
trlinkedincompulseniçinsiyahsarımsakhalitcebeci
Olağan sarımsak mutfaklarımızda fazla kullanır ve derhal her faydasını bilinir ama bir de son günlerde popüler olan ve adı sık duyulmaya başlayan siyah sarımsak var Bu siyah sarımsak da nereden çıktı, nasıl elde edilir, faydası nedir derseniz aşağıdaki bilgiler sizi aydınlatacaktır
Siyah sarımsağın o kadar fazla kişi halen adını bile duymamış olsa da Avrupa, Avustralya, Amerika, Kore ve Japonya gibi ülkelerin mutfaklarına çoktan girmiş bile
Ülkemizde Sarımsak Yetiştiriciliği
Sarımsak ülkemizde ayrıca yemek yemek hem de ilaç sektöründe kullanılmak üzere sebze olarak yetiştirilir Zambakgiller ailesine dâhil olan tek çenekli, iki takvim ve soğanlı bir bitki olan sarımsak bitkisinin toprağın aşağıda bulunan soğanlarında özel kokulu bir yağ çeşidi bulunur Selenyum ve germanyum elementlerinin pozitif olduğu topraklarda yetişenleri iyi kalitede olurlar Türkiye ’de en fazla yetiştirildiği yer Kastamonu ili Taşköprü ilçesidir Burada yetiştirilen sarımsak başka bir bölgede yetiştirilmek istendiğinde aynı kaliteyi, tadı, kokuyu vermemektedir Araştırmacılar sarımsağın bünyesinde bulunan ve “Oleum allicine adlı verilen sarımsak yağının 1 miligramının bile 15 OE ’lik penisiline eşdeğer olduğunu saptanmıştır Bu sebeple Taşköprü sarımsakları büyük oranda ilaç sanayinde kullanılmaktadır
En ideal yetiştirme ortamı deniz iklimiyle kara ikliminin geçiş bölgeleridir Kastamonu ’dan başka Tokat ve Amasya ’da da sarımsak yetiştiriciliği manâlı boyutlardadır bu vesileyle Balıkesir, Boyabat, Edirne, Konya, Kayseri de unutulmamalıdır Anavatanının İran, Afganistan, Akdeniz ülkeleri olduğu sanılan sarımsağın milattan önceki yıllarda Çin ’de ilaç yerine kullanıldığı bilgilerine ulaşılmıştır Araştırmacılar Firavun mezarlarının içinde bile sarımsak başlarına rastlandığını söylenmektedir İnsan sağlığı üzerindeki önemli fonksiyonları saptandığından beri imal ve tüketiminde ilerlemeler olmuştur Amerika ’da günümüzde sarımsak çok değerli bir sebze olarak görülmekte, yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır
Siyah Sarımsak Nasıl Üretilir?
Öncelikle 2004 ’de Güney Kore ’de Scott Kim adlı biri kadar keşfedilen siyah sarımsak topraktan zannedildiği gibi siyah olarak çıkmamaktadır Normal beyaz ve fazla kullanılan sarımsağın muhakkak aşamalardan geçirilmesi ile elde edilir Bu işlemleri şöyle sıralanabilir:
a) Sarımsaklar soyulmadan, tüm baş halinde bir parça folyoya sarılır ve fermantasyon için kullanılan özel cihazın içine bırakılır Cihaz 60–75 santigrat dereceye ayarlanır
b) 30 veya 40 gün boyunca adi beyaz kabuklu sarımsak % 70 – 85 arası bir neme maruz bırakılır ve kuruması beklenir
c) Bu süre içinde sarımsaklar fermente olmakta ve beyaz olan dişlerinin herkes siyahlaşmaktadır
Siyah renk fermente işlemi sırasında gerçekleşen aminoasit ve şekerlerin reaksiyona girmesi ve koyu renk veren bir maddeye dönüşmesi sonucu ortaya çıkmaktadır Bu tekniğe gıda teknolojisi kapsamında “Maillard Reaksiyonları adı verilmektedir Gıdaların lezzetini artıran, rengini değiştiren bir reaksiyondur Vakit bitiminde elde edilmiş olan siyah sarımsaklar 7 gün değin serin, kuru bir ortamda tutulup paketlenmektedir
Fermente işlemi sürecinde sarımsağın çok aşina keskin kokusunu tüberküloz alliin ve allisin adlı kimyasal bileşiklerin miktarı azalmakta, kokusu ve acılığı azalmaktadır Bu şekilde elde edilen ve Türkiye ’de yeterince tanınmayan siyah sarımsaklar Asya ülkelerinden olan Kore ’de bol bol kullanılmaktadır Avrupa ve Amerika ’da da ünlü olan siyah sarımsak kullanılmaya başlanmıştır
Siyah Sarımsağın Ne Gibi Yararları Vardır?
Henüz artı gelişmemiş ve tanınmamış bir fermente ürünü olan siyah sarımsak sülfürlü bileşikleri fazlaca içermekte olup kansere aleyhinde da umutlandırıcı bir etki göstermektedir Virüs kökenli hastalıklarda rahatlıkla kullanılabilir Kara sarımsak da denilen siyah sarımsağın antioksidan miktarı sıradan sarımsaktan iki kat fazladır Bu özelliği ile siyah sarımsak dolaşım sistemi ve kronik hastalıklarda, Alzheimer ve romatoid artritte etkin olmaktadır
Üzerinde araştırmaların devam ettiği bu yeni yiyecek ürününün içeriğinde anti bakteriyel, anti viral, anti fungal, özellik taşıyan kimyasal bileşenleri de boldur Anti kanserojen özeliği fermantasyon sırasında kazanılmaktadır Kolesterolün ve tansiyonun düşürülmesi, bağışıklığın güçlendirilmesi, enfeksiyonlara aleyhinde koruyucu ve iyileştirici etkisi, gözenekli olan yenileyici özellikleri de beyaz sarımsaktan daha yüksektir
Siyah Sarımsağın Tadı Nasıldır?
Kurutulan meyvelere benzer biraz mayhoş tada sahip olan siyah sarımsak ağızda, hafif şekerli ve tütsülenmiş bir tat bırakmaktadır Yiyen kişide beyaz, sıradan sarımsakta olduğu gibi uzun zaman geçmeyen kötü bir koku bırakmaz
Beyaz sarımsağa tarafından yüksek oranda antioksidan ve öteki bir takım kimyasallar içermesi, ağızda koku bırakmaması ve anti kanserojen özelliğinin yüksek olması nedeniyle birçok ülkenin tercihi durumuna gelmiştir Siyah sarımsak yiyeceklere ilave edilerek veya çerez olarak kullanılabilir Dondurma, kraker, çikolata, enerji içecekleri gibi gıdaların üretimi sırasında da ilave edilip ayrı bir güzel koku kazandırılabilir
Siyah sarımsak kokusu nedeniyle yararları çok olsa da bayağı sarımsağı tüketmekten kaçınan kişiler için sarımsak tabletlerine, sarımsak ekstratları ve granüllerine karşısında adamakıllı katkısız ve doğal bir alternatif olarak sunulabilir Siyah sarımsağın beklentileri karşılayıp karşılamayacağını süre gösterecektir
Bulabileceğiniz Yerler…
Ülkemizde üretilmeyen kara sarımsağa bazı büyük şehirlerdeki Kore ’ye ait yiyeceklerin satışının yapıldığı marketlerden satın alınarak ya da internet vasıtasıyla bazı sitelerden sipariş verilerek sahip olunabilir Yurt dışı kaynaklı olduğundan fiyatlandırması dolar üzerinden yapılmaktadır 1 kilogramının fiyatı 15–65 dolar arasıdır Fiyatları biraz yüksek gelebilse de gıda ve sağlık durumu konularına meraklı, yenilikleri denemeyi sevenler göre kilogramı 100 TL ‘ye değin ulaşan rakamlarla satın alınabilir Makarnalarda, et yemeklerinde, soslarda, tavuk yemeklerinde rahatlıkla kullanılabilecek olan şifa deposu siyah sarımsak öbür bir güzel koku katacak ve sıhhat verecektir
Kaynakça:
cnnturkcomsaglikyakingozluklerdenkurtulmakartikkolay
bilgidoktorucomsiyahsarimsakfiyatifaydalariveneredesatilirhtml
organikgunlercomkokusuzsiyahfermentesarimsak
1organikcomsiyahsarimsakfermentesarimsakhtml
siyahsarimsakcomtrtarifler
tarimkutuphanesicomSARMISAKYETISTIRICILIGI00356html
lokmanhekimnetbitki örtüsüsarimsakasp
trlinkedincompulseniçinsiyahsarımsakhalitcebeci