Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Siyez bulguru ile hangi yemekler yapılır? Siyez bulguru nasıl pişer? Siyez bulguru pilavı

Siyez bulguru ile hangi yemekler yapılır? Siyez bulguru nasıl pişer? Siyez bulguru pilavı

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
36
F-D Coin
99
siyez_bulguru_ile_hangi_yemekler_yapilir_siyez_bulguru_nasil_piser_1658405130_6305.jpg

Buğdayın atası olarak bilinen ve genetik özellikleri günümüze kadar değişmeyen "siyez bulguru" hayati öneme sahip olan bir besin olmaktadır. Geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan siyez bulguru, araştırılmaya başladı. İşte siyez bulguru hakkında bilinenler...



Son dönemde adına sıklıkla rastlanılan siyez bulguru, tek başaklı olan ve geleneksel şartlar altında öğütülen bir buğday türü olarak ifade edilmektedir. İşlenmemiş buğday görünümünde olan siyez bulgurunun insan sağlığı üzerinde pek çok faydası bulunmaktadır. Siyez bulgurunun diğer bulgur türlerine göre besin değeri ve sağlığa olan katkıları farklı olmaktadır. Türkiye’nin korunması ve üretiminin desteklenmesi gereken ilk “Presidium” ürünü olarak ilan edilen siyez, ülkemizde en çok Kastamonu’da yetişiyor. Genetiği bozulmamış bir bulgurdur. Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yetiştirilen siyez buğdayı, 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor. 

4Y3vD_1658405785_7361.JPG
Siyez bulguru


SİYEZ BULGURU İLE NORMAL BULGUR ARASINDAKİ FARKLAR:

Siyez bulgurunun normal bulgur gibi üretildikten sonra besin değerleri düşmemektedir. Bulgura göre daha geç pişme özelliğine sahip olan siyez bulgurunun raf ömrü oldukça uzundur.

Normal bulgur, bildiğiniz üzere buğdaydan elde edilmektedir. Buğday, besleyici değeri yüksek bir tahıl çeşididir. Normal bulgur, siyez bulguru ile karşılaştırıldığında kilo vermek ve diyet yapmak için uygun olmayan çeşitli besinler açısından çok daha zengindir.

Siyez bulgurunu diğer bakliyatlar ile karşılaştırdığımızda, oldukça önemli bir besin kaynağı olduğu görülmektedir. Ayrıca siyez bulguru radyasyona oldukça dayanıklıdır. Bağırsak kanserini önleyerek kabızlığı engellemektedir.

5wwXm_1658406209_1965.jpg
SİYEZ BULGURUNUN FAYDALARI


SİYEZ BULGURUNUN FAYDALARI:
  • Siyez, pirinç yerine günümüzde daha çok tercih edilen bulgur.
  • Kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıda. Lifli yapısından dolayı sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları temizleyici özelliği var.
  • Yüksek antioksidan içeriğe sahip. Hücre yapısını korur ve yaşlanmayı geciktirir. Bozulmaz ve küf yapmaz.
  • Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksek.
  • Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynuyor.
  • İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesi.
  • Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesi.
  • Kolesterol içermiyor.
  • Dünyada glisemik endeksi insanlara en uygun gıda, siyez bulguru.
  • Emzikli anneler için çok faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Folik asit miktarı çok fazladır.
1TXkv_1658405671_5518.jpg
SİYEZ BULGURU İLE NORMAL BULGUR ARASINDAKİ FARKLAR


SİYEZ BULGURU NASIL PİŞİRİLİR?

Normal bulgur ile yaptığınız tüm yemeklerde siyez bulgurunu kullanabilirsiniz.

Siyez bulguru yapılışı oldukça pratiktir ve pek çok pişirme yöntemi vardır. Geleneksel yöntemlerin yanı sıra modern mutfak lezzetlerine de ayak uydurabilir.

Siyez bulguru tarifi herkes tarafından kolaylıkla uygulanabilir. Siyez bulguru salatası ve Siyez bulguru pilavı herkes tarafından oldukça beğenilen lezzetler arasına girmiştir.

SİYEZ BULGURU PİLAVI TARİFİ:

MALZEMELER

1 su bardağı siyez bulguru

2 su bardağı kaynamış su

1 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı zeytinyağı

Var ise himalaya tuzu

Zerdeçal

Karabiber

vibIN_1658405757_806.JPG

YAPILIŞI

Siyez bulgurunu bir tencereye alarak üzerine iki sur bardağı kaynar su ekleyin ve 15 dakika bekleterek suyunu süzün.

Pilavı pişirmek istediğiniz tencereye zeytinyağı, toz kırmızı biber ve toz zerdeçalı koyun. Orta ateşte yağı kızdırın.

Doğranmış sarımsağı da içerisine ekleyerek kavurun. Süzülmüş olan bulgurunuzu tencereye alarak 1-2 dakika karıştırır şekilde kavurun.

Tencereye domates suyu koyun ve pilavınızın tuzunu ayarlayın.

Kaynamaya başlayan pilav tenceresinin kapağını kapatarak kısık ateşte suyunu çekinceye kadar 15-20 dakika pişirin.

Pilavınız suyunu çektikten sonra ocağı kapatarak pilavınızı 15 dakika demlendirin. Ardından servis yapın. 

Afiyet olsun...


 

Similar threads

Son yılların en çok konuşulan konularından biri olan siyez ekmeği adeta vücuda sağladığı faydalarla uzmanların dikkatini çekti. Organik ve sağlıklı beslenme konusunda uzman olan kişilerin de bildiği siyez buğdayının tarihi günümüzden 10 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Peki çok bahsedilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
50
Siyez Unundan Krep Tarifi İçin Malzemeler *2 su bardağı süt *2 su bardağı siyez unu *2 yumurta Siyez Unundan Krep Tarifi Yapılışı Merhaba herkese, bir sürü krep tarifi var Fakat ben sağlıklı siyez unundan yaptım Evimde artık siyez ürünleri dışında bir şey kullanmıyorum Neden mi? En ilkel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
54
Adını sık sık duyduğumuz siyez bulgurunun popülerliği günümüzde oldukça yüksektir. Sanki yeni bir lezzetmişçesine sunulmaya başlanan bu buğday türünün geçmişine baktığımızda ise 10.000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu görmekteyiz. Günümüzde balkan ülkelerinde ve İtalya, Almanya, İsviçre...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
Ismini sık sık duyduğumuz siyez bulgurunun popülerliği günümüzde nispeten yüksektir. Güya yeni bir lezzetmişçesine sunulmaya başlanan bu buğday tipinin geçmişine baktığımızda ise 10.000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu görmekteyiz. Günümüzde balkan devletlerinde ve İtalya, Almanya, İsviçre...
Cevaplar
0
Görüntüleme
117
Domatesli Siyez Bulgur Pilavı Tanımı İçin Malzemeler 1 su bardağı siyez bulguru1 çay bardağı domates sosuÇeyrek kuru soğan4 küp ilikli kemik suyu1 yemek kaşığı zeytinyağıYarım kapya biber2 küp peynir altı suyu2 su bardağı kaynar su Domatesli Siyez Bulgur Pilavı Tanımı Nasıl Yapılır? Not...
Cevaplar
0
Görüntüleme
89
858,497Konular
981,907Mesajlar
29,932Kullanıcılar
rootaizenSon üye
Üst Alt