Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sofraları ve sağlığımızı renklendiren baharatlar

Sofraları ve sağlığımızı renklendiren baharatlar
0
124

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
3509.jpg
3509.jpg
Mutfağımızı zenginleştiren, yemeklerimize birbirinden hoş kokular ve lezzetler katan, sofralarımızı renklendiren baharatların sıhhatimiz üzerinde de tesirli olduğunu biliyor musunuz? Baharatları yalnızca yemeklere aroma katan eserler olarak görmekten vazgeçip madalyonun öteki yüzünü incelemeye ne dersiniz?

Baharatların tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski Roma İmparatorluğu’nda bile baharatlar yaygın olarak kullanılmaktaydı. Günümüze kadar gelen süreçte baharatlar yalnızca tat ve koku için değil; birebir devranda besinleri saklamak ve korumak emeliyle ve düzgünleştirici güçleri nedeniyle de sıklıkla kullanılmışlardır.

Tarçın: Tatlılarda, keklerde ve pastalarda daha sıklıkla tercih edilen, salebimizi süsleyen tarçının sıhhat üzerinde de birçok yararı vardır. Vücutta iltihaplanmayı azalttığına dair ilmî kanıtlar vardır. Ayrıyeten kan şekeri üzerinde gösterdiği tesirler son kademe kıymetlidir. İnsülin ismi verilen ve vücutta kan şekerinin dengelenmesinde en önemli rol oynayan hormonun salgılanması üzerinde tesirleri olduğundan dolayı şeker hastalarına günde 1 tatlı kaşığı kadar tüketmeleri önerilmektedir. Günde 3 tatlı kaşığından çokça tüketilmesinin şeker hastalarında kan kolesterol seviyelerini yükseltebileceği bilinmektedir.

KÖRİ: Tavuk yemeklerine ve pilav çeşitlerine lezzet vermekte kullanılan körü tozu tıpkı devranda yeterli bir demir minerali kaynağıdır. Bu nedenle demir anemisi olan insanlarda sıklıkla kullanılabilir. Birtakım ilmî araştırmalar, köri tozunun çeşitli kanser cinslerine karşı vücudu koruduğunu, yaşlanmayı geciktirdiğini ve sindirimi kolaylaştırdığını göstermiştir.

KARABİBER: Birçok yemekte taze yahut toz olarak kullanılan karabiber, lisanımıza değdiği anda mucizeleri başlar. Lisanımızda konum alan tat tomurcuklarını uyarmaya başlayan karabiber tıpkı hengamda midede sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Barsaklarda gaz oluşumunu ise azatlığına dair ilmî kanıtlar mevcuttur. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir.

ZERDEÇAL: Hint safranı olarak da bilinir. İltihap azaltıcı aktifliği ile kimi rahatsızlıklar açısından olumlu tesir yaratabileceği düşünülmektedir. Çeşitli kanser cinslerine karşı antioksidan özelliği ile müdafaa sağlayabileceğine dair ilmî kanıtlar mevcuttur. Manganez ve demir mineralinden varlıklı olan zerdeçal, tıpkı vakitte yüksek orantıda B6 vitamini ve potasyum içerir.

KARANFİL: Karanfil taneleri yalnızca nefesimizin şık kokmasını sağlamaz. Tıpkı vakitte ağızda bakteri üremesini azaltır. Bu yararı antibakteriyel özelliğinden kaynaklanır. Manganez, omega-3 yağ asitleri ve magnezyumdan zengindir. Kimi ilmî çalışmalar, tertipli karanfil tüketiminin mide kanserine karşı muhafaza sağlayacağını belirtmektedir.

ZENCEFİL: Keskin tadı ile seveni ve sevmeyeni çok olan zencefilin sıhhat üzerinde birçok yararı vardır. Zencefil tüketimi münhasıran bulantısı ve kusması olan gebelere önerilir. Bunun nedeni, zencefilin bulantı ve kusmayı azaltıcı tesirinin olmasıdır. Tıpkı hengamda gaz sorunlarını çözmekte yardımcı olur. Kimi ilmî çalışmalar kalın barsak kanserine karşı müdafaa sağlayabileceğini göstermektedir. Başkaca soğuk algınlığı durumunda zencefil tüketimi illete bağlı istikrarsız terlemeyi ve üşümeyi engelleyebilir.

DİYETİSYENE GİTMEYE VAKTİNİZ Mİ YOK?

Bitmek bilmeyen raporlar, içtimalar, iş yemekleri derken sıhhatinizi ihmal etmeye başladıysanız üzülmenize gerek yok. Şayet kendinize vakit ayırıp diyetisyeninizle görüşmeye gidemiyorsanız teknolojinin nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Online diyet imkânı ile siz diyetinize gidemiyorsanız diyetiniz bilgisayarınıza gelsin. Online diyet hakkında ayrıntılı haber almak için internet sitemi ziyaret edebilirsiniz.

 

Similar threads

~~Kültürlere nazaran çeşitleri farklılık göstermekle birlikte besinlerin aromalarını güçlendirmek için binlerce yıldır başvurduğumuz bir prosedür çeşni kullanmaktır. Baharatların, yemeklerimize kattıkları lezzetin yanında sıhhat için hayli büyük yararları da bulunmaktadır. Besinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
Baharatlar bitkilerin genellikle yapraklarının ya da tohumlarının kurutulması ile elde edilirler Kurutulan bitkiler toz haline getirilir ve yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılır Çeşitliliği oldukça fazla olan baharatlar nerdeyse tüm yemeklerde kullanılır Her kültürün mutfağında ayrı ayrı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Yemeklerimize tat katan baharatların sağlığınız için ne dek faydalı olduğunu biliyor musunuz? İşte kekik, safran, kim yon, zencefil, tarçın ve öteki bütün baharatların şahane faydalarıherderdedevabaharatlar5c43d3f00d7a3jpegalt Her derde deva baharatlar!Safran: Safranla özellikle pilavları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
96
Şişmanlık Nedir? Yerküre Sıhhat Örgütü’nün sıhhat raporunda şişmanlık, “vücutta çokça ölçüde yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sıhhat sorunu” olarak tanımlanmaktadır. Tek başına olduğu üzere komplikasyonları ile de hayat mühletini kısaltan ve hayat...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
Baharatlar, yemeklerimizi lezzetlendirenler arasındadır. Gerek kokularıyla, gerekse tatlarıyla sofralarımızı daha da çekici kılarlar. Sizde, mutfağınızda farklı tatlar yaratmaktan hoşlanıyor, kullandığınız baharatların özelliklerini ve faydalarını öğrenmek istiyorsanız, bu yazıma göz atmanızı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
858,505Konular
982,979Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt