Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sofralarınızdan tuzu azalttıracak 9 neden

Sofralarınızdan tuzu azalttıracak 9 neden
0
64

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
86
Puan
48
F-D Coin
0
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki Türkiye'de tuz tüketimi maalesef 1618 gramı buluyor Son yıllarda yapılan kısıtlamalarla bu miktarın 14,8 grama düşürüldüğü belirtiliyor Acıbadem Altunizade Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof Dr Sevgi Şahin düşük miktarda alındığında hayatımızda kayda değer fonksiyonu olan tuzun, bunun tam tersine ideal miktarın üzerinde tüketildiğinde ise zehirden farksız olduğu uyarısında bulunarak, Tuzun ilk olarak böbreklerde hasar oluşturmaktan kan basıncını yükseltmeye değin öyle zorlama zararı oluyor bu nedenle jurnal tuz tüketimini sınırlama getirmek yaşamsal öneme sahip diyor img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d600f20fc4 Yaygın inanışın aksine tüketilen tuzun büyük bir kısmı mutfak masasında yemeklere eklenen tuzdan değil, işlem görmüş besinlerden geliyor O Kadar ama bitmiş besinler sodyum alımının genelde yüzde 75 gibi yüksek bir oranını oluşturuyor böylece tuz alımını azaltmak için sofradan tuzu kaldırmanın yanı sıra işlenmiş besinlerden sakınmak da fazla kayda değer Peki, öyle çoğumuzun yemeklere hiç hesapsızca bolca serptiği tuz sağlığımızı nasıl etkiliyor? Nefroloji Uzmanı Prof Dr Sevgi Şahin ideal miktarın üzerinde alınan tuzun hangi hastalıklara yol açabildiğini anlattı, manâlı bilgiler verdi img alt TUZsrc http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d60105b5e8 h4Kan basıncını yükseltiyorh4 Diyetteki tuz artışı kan basıncını yükseltiyor Tuzlu tüketimi arttığında aynı zamanda kan basıncını devirmek için alınması gereken tansiyon düşürücü ilacın dozu ve sıklığı da artıyor Bunun nedeni ise tuzun tansiyon ilaçlarının etkisini azaltması Özellikle de ACE inhibitörü ve ARB grubu tansiyon ilaçlarının etkisine direnç gelişmesine yol açıyor Tuzla hipertansiyon aralarında doza bağlı ve ilk elden bir ilişki mevcut Tuz alımının azaltılması uzun dönemde yürek damar hastalıkları ve inme riskini azaltıyor Mesela, diyetle alınan tuzun 10 gramdan 5 grama düşürülmesiyle inme riski yüzde 23 ve yürek damar hastalıklarının riski de yüzde 17 oranında azalabiliyor img alt tuzsrc http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d6012a6a54 h4Böbreklerde daimi zarar oluşturabiliyorh4 Tuzlu gıda, yalnızca sistemik kan basıncını yükseltmekle kalmıyor, böbrek hücreleri içindeki basıncı da arttırıyor Glomeruller adı bahşedilen hücrelerin içindeki basınç artışı, böbreğin süzme membranını proteinlere daha geçirgen hale getiriyor Dr Şahin, idrarla protein atılımının artmasının da uzun dönemde böbrekte daimi zarar oluşturabildiğine uyarı çekiyor img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d6014b3b96 h4İnsülin direncini arttırabiliyorh4 Yüksek sodyum taşıyan perhiz, kanda leptin düzeyini yükseltiyor Bu hormonun artışı karın bölgesindeki yağ hücrelerini çoğaltıyor Karın bölgesinde yağlanma da bel çevresinin genişlemesiyle sonuçlanıyor Bunun sonucunda insülin direnci artıyor Düşük sodyumlu besin tarzı ise glukozu dokulara içeren transporterlerin miktarını ve yağ hücrelerinin içindeki insülin reseptörlerini düzenliyor ve insülin direnci azalıyor Özellikle tuza duyarlı kişilerde diyette tuzlu kısıtlandığında, insülin direnci düşüyor img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d601669237 h4Mide kanseri riskini yükseltiyorh4 Dr Şahin yüksek sodyum içeren besin tarzının mide mukozasında hasar oluşturduğunu belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: Hasarlanan mukoza kanserojen maddelere daha hassas ülkü geliyor, helicobacter pylori adlı bakterinin midede daha uzun süreli olarak yerleşmesine ve zarar yapmasına aşinalık yaratıyor Hasarlanan mide mukozasında da kanser gelişebiliyor bu nedenle tuzlu gıdalar, tütsülenmiş ve salamura gıdalardan uzaktan durmak gerekiyor img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d601789074 h4Kemik erimesini tetikleyebiliyorh4 50 yaş üstündeki her 2 kadından ve her 5 erkekten 1'i osteoporoz olarak adlandırılan kemik yoğunluğu azalması sebebiyle kemik kırıkları problemleri yaşıyor Yüksek tuz taşıyan beslenme tarzı, kemiklerden kalsiyumun serbestleşmesine ve idrarla vücuttan atılmasına yol açıyor Sonuçta kemikler zayıflıyor ve kolay kırılabilir hale geliyor Menopoz dönemindeki bayan hastalar ve yaşlılar özellikle yüksek risk altında oluyor img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d60192da72 h4Böbrek taşına yol açabiliyorh4 Tuzlu besin idrarla kalsiyum atılımını arttırıyor İdrarda bulunması gerekenden fazla kalsiyum atılması da böbrek taşı oluşumuna yol açabiliyor Böbrek taşları enfeksiyon odağı oluşturarak veya idrar yolunda tıkanmaya yol açarak böbreklerde hasar gelişmesine niçin olabiliyor img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d601a9470e h4Bağışıklık sistemini de etkiliyorh4 Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda pozitif tuzlu alımının bakteriler ve tanıdık olmayan maddelere karşısında savaşan koruyucular olan 'makrofajların' fonksiyonunu azalttığını ortaya koyuyor Bunun sonucunda da bağışıklık sistemimiz bakteri ve virüslere karşısında zayıflıyor img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d601bd68b6 h4Damar hastalığına ast demansı hızlandırabiliyorh4 Damar hastalığına ast demans, bunamanın en sık görülen türü Zihinsel fonksiyonların tümünü etkileyen bu tablo, beyin kan dolaşımının damar sertliği nedeniyle bozulması sonucunda gelişiyor Tuz tüketiminin fazla olması, damar yapısını bozarak ve kan basıncını yükselterek damar hastalığına emrindeki demansı hızlandırıyor img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d601d7f2a4 h4Meniere hastalığına neden olabiliyorh4 Denge bozukluğu, şiddetli baş dönmesi, bulantı ve kusma ile karakterize meniere hastalığı, iç kulağın hasarlanmasıyla ilgili bir sorun Yüksek miktarda tuz alımı vücutta su tutulmasına neden olduğu için iç kulak basıncını arttırıyor, hastalığın belirti ve bulgularını şiddetlendiriyor Meniere hastalığının tedavisinde tuzsuz perhiz son derece etkin oluyor img alt src http:bilgilihocamcominternaldatassofralarinizdantuzuazalttiracak9neden5c2d602189964 h4Tuzlu alımını akla uygun sınırlara düşürebilmek için…h4 Yemek Yemek masasına tuzluk yerleştirme alışkanlığından vazgeçin Yiyecekleri baharatlarla tatlandırma alışkanlığı edinin Market alışverişleri esnasında ürünlerin sodyum içeriğine bakmayı ihmalkârlık etmeyin Gıdaların üstünde sodyum miktarı verildiyse bu rakamı 25 ile çarparak tuz miktarını hesaplayabilirsiniz Örneğin ürünün 100 gramında 15 gram tuzlu ya da 06 gram sodyum varsa yüksek tuz mahsul, 06 gram tuzlu veya 01 gram sodyum varsa düşük tuzlu mahsul grubuna giriyor Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu vb yiyeceklerin tuz içeriği çok fazladır Bu besinleri olası olduğunca eksik tüketin Örneğin 1 akarsu kaşığı soya sosu 335mg sodyum (8375 mg tuz), bir akarsu kaşığı kabartma tozu 530 mg sodyum (132 gram tuz) içerir içeriyor Bu arz günlük tuz alımının az kalsın 5'te 1'ini oluşturuyor Tuzlu içeriğinin yüksek olabileceği hiç aklımıza gelmeyen enginar, ıspanak ve kerevizin 100 gramında sırasıyla 8671100mg sodyum bulunuyor Bu besinleri pişirirken ekleyeceğiniz tuz miktarını azaltmayı unutmayın Salamura besinler de (zeytin, turşu, peynir gibi) sodyum alımına önemli oranda katkıda bulunuyorlar Bu besinlerden de olası olduğunca kaçının sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur
 
858,496Konular
981,633Mesajlar
29,718Kullanıcılar
MercestgSon üye
Üst Alt