Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

SOFRANIZA RENK KATIN..

SOFRANIZA RENK KATIN..
0
135

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Sofralarınızı renklendirirken tatlandırmak tatlandırırken sağlıkla donatmak istiyorsanız baharatlardan faydalanabilirsiniz. Baharatlar kanser, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve daha birçok hastalığa karşı koruyucudur. Baharat ve bitkilerin antioksidan özellikleri oldukça yüksektir bu sayede immün sistemimizi güçlendirici bir etkisi vardır.

Baharatların hasat tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Tüketilmediği takdirde biyoyararlılığı azalır ve toksik madde oluşumu gözlenebilir. Baharatları saklarken güneş görmemesine, nemli ortamda tutulmamasına ve ağzı kapalı kaplarda saklanmasına dikkat edilmelidir.

Bundan sonra yemekleriniz daha renkli, vücudunuz daha sağlıklı olsun diye rahatlıkla tüketebileceğiniz 13 muhteşem baharat:

  • ZENCEFİL: Kanserden koruyucudur. Enfeksiyon gidericidir. Doğal ağrı kesicidir. Hafızayı güçlendirmektedir alzheimera karşı koruyucu özelliği vardır. Mide bulantılarına karşı faydalıdır. Damar tıkanıklığından korumaktadır. Kanı temizleyici, kalp ritmini düzenleyicidir. Kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürür.

  • TARÇIN: Tüketilen besinlerin yağa dönüşüm hızını yavaşlatır ve kan şekerimizi dengeleyicidir. Kan şekerimizi dengelediği için şeker hastalığına yakalanma riskimizi azaltır. Anti-mikrobiyal bir baharattır. Tarçını taze zencefil ile karıştırdığınız takdirde gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etki yapar.

  • KIRMIZIBİBER: İçeriğinde bulunan kapsaisin ile anti-tümör etkisi göstermektedir. Antioksidan kapasitesi yüksek diyeceğimiz bir baharattır. Ve immün sistemimizi güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskimizi azaltır. Tüm bunların yanı sıra %25 enerji yakımını arttırmaktadır.

  • BİBERİYE: Hafıza iyi gelerek alzheimerdan koruyucudur. İyi bir antioksidan kaynağıdır. Ödem sorunu yaşayan bireyler için iyi bir kaynaktır. Eklem, kas ağrılarının azalmasının yanı sıra günümüz de durmadan yayılan kanser hastalığının da yayılma hızını azaltabileceği görülmüştür.

  • SARIMSAK: Allisin maddesini içerir ve bu madde sayesinde hastalıklardan koruyucudur. Kötü kolesterolü (LDL) azalmasını sağlar, kalp sağlığını korur ve kan basıncını azaltıcı etki gösterir.

  • FESLEĞEN: Flavonoidlerden zengindir. Artrit sorunu yaşayan kişiler de ağrıyı azaltıcı etki gösterir. Magnezyum içeriği yüksektir dolaşım sistemi rahatsızlıkları olan bireyler için iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda bu özelliği ile kalp dostudur.

  • KARABİBER: Anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliğine sahip olan hemen hemen her yemeğe kullandığımız baharattır. Piperin maddesi ile metabolizmamızı hızlandırır, ter oluşumunu arttırır, gaz oluşumunu azaltır ve diüretik (idrar atımı) bir baharattır. Manganez, K vitamini, demirin iyi kaynağı olarak bilinir.

  • KİMYON: Alerjik kişiler için, mide-barsak sorunları yaşayan kişiler için iyi bir kaynaktır. Sindirimi kolaylaştıran ve gaz oluşumuna neden olan bir baharattır. Helicobacter pylori denen bakterinin gelişimini engeller ve bu sayede mide tümörünü engelleyebilir. Kimyon+sebze veya kimyon+baklagil sindirim rahatsızlığı yaşayanlar için iyi bir çözümdür bu nokta da kimyonun sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ile sebze veya baklagillerin lif oranı iyi bir ikilidir.

  • KEKİK: Anti-septiktir, immün sistemimizi koruyucu güzel kokulu ve çoğu yemekle uyum içerisinde olan baharattır.

  • NANE: Nane denildiği zaman hemen aklımıza hasta olduğumuz ve nane limon kaynatılan günler gelir. Peki, bunun neden böyle olduğunu neden nane çayı içtiğimizi hiç düşündünüz mü? Nane sindirimi kolaylaştırıcı, mideyi rahatlatıcı ve bulantıları giderici bir baharattır. Aynı zamanda anti-mikrobiyal özellik göstermektedir.

  • MERCANKÖŞK: Uykusuzluk sorunu yaşayanları için iyi bir kaynaktır. Sakinleştirici özelliği vardır. Emzirirken anne sütünü arttırıcı etki yapar ve gaz gidericidir.

  • ZERDAÇAL: Körinin ana maddesi olan hint asıllı sarı renkli bir baharattır. Demir, manganez, B6 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Curcumin maddesini içerir ve bu nedenle antidepresan gibi etki göstermektedir. Anti-inflamatuar yani iltihap önleyici bir baharattır. Kanser hücrelerinin büyümesinin engellenmesinde önemli bir baharattır. Çocuklarda lösemi riskini azaltıcı ve kolesterol düşürücü olarak bilinir.

  • Kakule: Hazımsızlığı önleyici bir baharattır. Sindirim sistemi sorunları yaşayan kişiler için faydalı olacaktır.
*Herhangi bir hastalığı olan bireyler uzmana danışmadan kullanmamaya dikkat etmelidir.


 

Similar threads

Sizin için önemli olan uzun yaşamak mı? Sağlıklı ve kaliteli yaşamak mı? Bana soracak olursanız insan sağlıklı olduğu, keyfini çıkarabildiği kadar yaşıyor hayatta.. Sağlığın kıymetini bilenlerden ve sağlıkla hayatın keyfini çıkarmayı seçenlerdenseniz bu yazım tam size göre. Sağlığına Sağlık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
Ben sıklıkla baharatları kullanan birisiyimdir. Özelikle bu soğuk günlerde baharatların bağışıklığı güçlendirici etkisini göz ardı etmemek gerekir. Bağışıklığı güçlendirmesinin yanında pek çok faydası olan baharatlardan benim favorilerim; Zerdeçal Antioksidan özelliği çok yüksek olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
212
Kendisi küçük işlevi büyük olan beyin yiyeceklerle aldığımız enerjinin yaklaşık %20’sini harcamaktadır. Beynimizin beslenmesinde ise kanda taşınan oksijen ve glikoz etkilidir. Yani beynimiz tükettiğimiz besinlerle beslenir…Peki, bazı besinleri daha fazla tükettiğiniz zaman hafızanızı, algılama...
Cevaplar
0
Görüntüleme
131
Farklı ve sevilen lezzetler her zaman yüksek kalorili olmayabilir. Örneğin yemeğe lezzet katan baharatlar, küçük miktarlarda tüketildiğinden çok kalori içermez. Aynı zamanda metabolizma üzerinde olumlu etkilere sahip olduğundan tedavi edici de olabilir. Bazı baharatların faydaları: Köri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
167
Yaz aylarından kış aylarına geçişte metabolizmamız bu mevsim geçişinden etkilenir. Ve bu süreçte bağışıklık sistemimiz zayıflayabilir. Aynı zamanda bu dönem vücudumuzun kendini korumaya aldığı dönemdir. Vücut aldığı kalorileri idareli kullanır ve ısı dengesini kurar. Bu nedenlerden dolayı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
115
858,506Konular
983,088Mesajlar
33,115Kullanıcılar
smrnr16Son üye
Üst Alt