Yemek yapan bir çok kadının en büyük sıkıntısı soğanın gözleri yakmasıdır. Soğanın içeriğinde bulunan alinaz enzim ve amino asit sülfoksitin dışarıya salınmasıyla birlikte gözler yaşarmaya ve yanmaya başlar. Peki, soğan doğrarken gözlerin yanması nasıl önlenir? Soğan doğrarken gözlerin yaşarmaması için uygulayabileceğiniz yöntemleri sıraladık.
İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen soğan mutfakta doğrarken hanımların en çok zorlandığı sebzelerin başında geliyor. Soğan doğrarken gözlerimiz istem dışı yaşarmaya başlar. Bunun nedeni soğanın içerisinde bulunan sülfür içeren aminoasitlerdir. Pişmiş ve ısıtılmış soğanda herhangi bir göz yanması ve yaşarması olmamaktadır. Çiğ soğanla yanan gözleriniz için size vereceğimiz tavsiyelerle gözlerinizin yanmasını önleyebilirsiniz.
Soğan doğrarken gözlerinizin yanmasını istemiyorsanız şu pratik yöntemleri uygulayın:
- İlk olarak soğan doğrarken keskin bir bıçakkullanın.
- Soğan doğrarken ağzınıza bir sakız alın ve çiğneyin.
- Soğan doğrarken deniz gözlüğü, kayak gözlüğüya da lens takın.
- Bir kaba su koyun. Soğanı bir kez suya batırın. Daha sonra soğanı ikiye bölerek kesin. Doğrayacağınız kısmını bir kez daha suya batırıp öyle doğrayın.
- Soğanı doğrarken yanınızda bir fanbulundurun. Fandan gelen hava soğanın keskinliğini dağıtacaktır ve gözleriniz yanmayacaktır.
- Soğan doğrarken bir mumyakın. Mumun yakınında soğanı doğrayın.
- Soğanı doğramadan öncebuzdolabında biraz bekletin.
Bu yöntemlerle gözlerinizin yanmasını önleyebilirsiniz.