Münhasıran mevsim geçişlerinde soğuk algınlığına yakalanma riskimiz çok yüksek Ruhsal gerilim,üst teneffüs yollarını etkileyen alerjiler, adet devirleri ve vücut direncini düşüren gayrı durumlar soğuk algınlığına yakalanma riskini arttırmaktadır.
Istikrarlı beslenmek ? bol likit almak? nizamlı egzersiz??
gerilimden uzak durmak ve bağışıklığı güçlendirmek soğuk algınlığından korunma yollarıdır.
Bilhassa bu mevsimde C vitaminini????beslenmemizde baş zaviyeye oturtuyoruz. Ekinezya, mürver, zencefil, adaçayı, kuşburnu, ıhlamur çaylarını tüketebiliriz.
Bağışıklığı güçlü tutmak için; probiyotik?(yoğurt,kefir,turşu), beta-glukan?(tahıllar; münhasıran yulaf) ve antioksidanlardan( A vitamini?C vitamini? E vitamini? selenyum?) faydalanalım.
CHİA TOHUMU
Vitamin mi? A,B ve E
Mineraller mi? Demir, iyot, magnezyum..
Chia tohumu içeriğinde bulunan pahalı vitamin ve minerallerle vücudumuz için gerekli olan bir çok şeyi barındıran olağanüstü bir tohumdur. Yüksek lif içeriği ile sindirim dostudur. Bağırsak florası için gerekli probiyotik bakterilerin büyümesini destekler, sindirim sistemini rahatlatır. Birebir vakitte lif orantısının yüksek olmasından dolayı kan şekerini düzenleyicidir. Kan basıncını ve kolesterolü dengeleyici özelliği ile kalp bunalımı geçirme riskini azaltır, diyabete karşı müdafaa sağlar.
Yapılan araştırmalara nazaran kanser hücrelerinin büyümesini sonlandırır.
KABIZLIK
Kabızlık, yaygın intestinal marazlardan biridir. Çalışmalara nazaran hatunlarda erkeklere nazaran daha ziyade rastlanmakta ve yaş ilerledikçe prevelansının da arttığı belirtilmektedir.
Ekseriyetle sağlıklı kişilerde kabızlığın sebebi diyetin posasının azlığı, hareketsizlik, düşük güç alımı, gayrikâfi likit alımı, depresyon-anksiyete ve kronik laksatif tasarrufudur.
Kabızlığa tahlil olarak beslenme tedavisinde, çözünen ve çözünmeyen posa alımını yerinde seviyeye gelecek kadar arttırmak gerekiyor. Tam tahıl içeriği yüksek besinler, sebzeler, meyveler, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar, çorba ve yoğurt üzere besinlere kepek ilave ederek posa alımını arttırabilirsiniz. Bol likit tüketimi şart! Günde en az 2 litre su tüketilmelidir.
Probiyotikler ve prebiyotikler! Canlı, yeterli huylu bakteriler ve onların en sevdiği besinler yorgun bir bağırsağı tekrar canladırabilirler.
Ayrıyeten araştırmalara nazaran tesirli biçimde spor yapmak bağırsağın ölçülü bir biçimde çalışması konusunda ekte bulunur.
Kansızlık olarak bilinen demir eksikliği, günümüzde epeyce yaygındır. Demir eksikliğinde; avuç içinde solukluk, halsizlik, iştahsızlık, çarpıntı, kulak çınlaması, saç ve tırnaklarda cansızlık ve yıpranmalar görülebilir. Demir beslenmemizde 2 formda bulunur;
?Biyoyararlılığı yüksek Hem demir: Emilim nispeti %20-30 seviyesindedir. Al et , organ etleri, yumurta, balıkta bulunur.
?Biyoyararlılığı düşük olan non-hem demir: Emilim nispeti %5 seviyesindedir. Baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerde bulunur.
?Demir içeren besinleri tüketirken yanında C vitamin tüketmek demir emilimini kıymetli ölçüde arttırmaktadır.
?Ara öğünlerimizde kuru meyve ve çiğ kuruyemişler tercih etmeliyiz. ?Öğünlerimizde çay, kahve tüketmemeli ve yemek yedikten en az 1 saat sonra tüketmeliyiz.
?Kepekli ekmek konumuna tam tahıllı yahut çavdar ekmeği tercih etmeliyiz.
Istikrarlı beslenmek ? bol likit almak? nizamlı egzersiz??

Bilhassa bu mevsimde C vitaminini????beslenmemizde baş zaviyeye oturtuyoruz. Ekinezya, mürver, zencefil, adaçayı, kuşburnu, ıhlamur çaylarını tüketebiliriz.
Bağışıklığı güçlü tutmak için; probiyotik?(yoğurt,kefir,turşu), beta-glukan?(tahıllar; münhasıran yulaf) ve antioksidanlardan( A vitamini?C vitamini? E vitamini? selenyum?) faydalanalım.
CHİA TOHUMU
Vitamin mi? A,B ve E
Mineraller mi? Demir, iyot, magnezyum..
Chia tohumu içeriğinde bulunan pahalı vitamin ve minerallerle vücudumuz için gerekli olan bir çok şeyi barındıran olağanüstü bir tohumdur. Yüksek lif içeriği ile sindirim dostudur. Bağırsak florası için gerekli probiyotik bakterilerin büyümesini destekler, sindirim sistemini rahatlatır. Birebir vakitte lif orantısının yüksek olmasından dolayı kan şekerini düzenleyicidir. Kan basıncını ve kolesterolü dengeleyici özelliği ile kalp bunalımı geçirme riskini azaltır, diyabete karşı müdafaa sağlar.
Yapılan araştırmalara nazaran kanser hücrelerinin büyümesini sonlandırır.
KABIZLIK
Kabızlık, yaygın intestinal marazlardan biridir. Çalışmalara nazaran hatunlarda erkeklere nazaran daha ziyade rastlanmakta ve yaş ilerledikçe prevelansının da arttığı belirtilmektedir.
Ekseriyetle sağlıklı kişilerde kabızlığın sebebi diyetin posasının azlığı, hareketsizlik, düşük güç alımı, gayrikâfi likit alımı, depresyon-anksiyete ve kronik laksatif tasarrufudur.
Kabızlığa tahlil olarak beslenme tedavisinde, çözünen ve çözünmeyen posa alımını yerinde seviyeye gelecek kadar arttırmak gerekiyor. Tam tahıl içeriği yüksek besinler, sebzeler, meyveler, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar, çorba ve yoğurt üzere besinlere kepek ilave ederek posa alımını arttırabilirsiniz. Bol likit tüketimi şart! Günde en az 2 litre su tüketilmelidir.
Probiyotikler ve prebiyotikler! Canlı, yeterli huylu bakteriler ve onların en sevdiği besinler yorgun bir bağırsağı tekrar canladırabilirler.
Ayrıyeten araştırmalara nazaran tesirli biçimde spor yapmak bağırsağın ölçülü bir biçimde çalışması konusunda ekte bulunur.
Kansızlık olarak bilinen demir eksikliği, günümüzde epeyce yaygındır. Demir eksikliğinde; avuç içinde solukluk, halsizlik, iştahsızlık, çarpıntı, kulak çınlaması, saç ve tırnaklarda cansızlık ve yıpranmalar görülebilir. Demir beslenmemizde 2 formda bulunur;
?Biyoyararlılığı yüksek Hem demir: Emilim nispeti %20-30 seviyesindedir. Al et , organ etleri, yumurta, balıkta bulunur.
?Biyoyararlılığı düşük olan non-hem demir: Emilim nispeti %5 seviyesindedir. Baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerde bulunur.
?Demir içeren besinleri tüketirken yanında C vitamin tüketmek demir emilimini kıymetli ölçüde arttırmaktadır.
?Ara öğünlerimizde kuru meyve ve çiğ kuruyemişler tercih etmeliyiz. ?Öğünlerimizde çay, kahve tüketmemeli ve yemek yedikten en az 1 saat sonra tüketmeliyiz.
?Kepekli ekmek konumuna tam tahıllı yahut çavdar ekmeği tercih etmeliyiz.