Soğuk Baklava (Kesinlikle Tam Ölçülü Hazırlarından Daha Hoş Denemeye Değer) Tanımı İçin Materyaller
- 1 paket baklavalık yufka (a101den alıyorum)
- 250 gram tereyağı + 1 çay bardağı sıvı yağ
- 100 gram pirinç antep fıstığı
- Toz antep fıstığı
- Rondodan çekilmiş 80 gram beyaz çikolata
- 4 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- 4 su bardağı süt
- 1 litre şekersiz sıvı kremşanti
- 2 adet sütlü kare çikolata
- 1 adet bitter kare çikolata
- 1 tatlı kaşığı kakao
- 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
Soğuk Baklava (Kesinlikle Tam Ölçülü Hazırlarından Daha Hoş Denemeye Değer) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle 1 su bardağı su ile 4 su bardağı şeker karıştırılarak kaynatılır, kaynayıp köpük köpük olunca altı kapatılıp üzerine soğuk süt karıştırılarak ek edilir.
- Sonra sıvı kremşanti konulur ve buzdolabına kaldırılır. Sonra evvelce buzdolabında beklettiğimiz kare çikolatalar parçalanarak üzerine 1 tatlı kaşığı kakao ve 2 tatlı kaşığı pudra şekeri ile birlikte rondodan yeterlice çekilir.
- Sonra elek yardımıyla güzelce elenir. Elekte kalan çikolatalar tekrardan çekilerek güzelce toz haline getirilir.
- Tereyağı ve sıvı yağ eritilir. Yufkalar dikdörtgen borcam uzunluğunda kesilir. Kesilen yufkalar pak ve kuru 2 bez ortasında koruma edilir kurumaması için. Borcam yağlanır ve rastgele 5-6 adet olacak biçimde yufkalar serilir.
- Ortalarına kaşıkla yağ dökülür, fazla olmayacak 2-3 kaşık kâfi olur. Fırçayla dağıtmaya gerek yok, bu süreci yufkalar yarıya gelene kadar yapıyoruz.
- Borcam boyutunda kesilen yufkaların kalan küçük modüllerini da ziyan etmeden onları da katlara yerleştiriyoruz. Yarıya gelindiğinde yağ sürmeden her yerine antep fıstığı, fındık vs ne konulacaksa koyuyoruz. Ben pirinç fıstık ve toz antep fıstığı serptim.
- Sonra üzerine rondodan çektiğimiz beyaz çikolatayı serpiyoruz ve yufkaları tıpkı formda bitinceye kadar ortalarını yağlayarak seriyoruz.
- En üst kata gelince uzunluktan 4, enden 6 dilim olacak formda keskin bir bıçakla kesiyoruz. Hazır yufka güç kesildiği için bıçağınız keskin olsun.
- Sonra her yerine gelecek formda kalan yağı döküyoruz. Evvelden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıp kabarmaya başlayana kadar pişiriyoruz
- . Üzeri hafif kızarınca ayarı 140a düşürüp yaklaşık 40-45 dakika düzgünce pişiriyoruz içinin hamur olmadan düzgünce pişmesi için. Tatlı piştikten sonra birinci sıcağıyla birlikte buzdolabından çıkardığımız düzgünce soğumuş olan şerbeti üzerine güzelce döküp şerbeti çekip soğumasını bekliyoruz.
- Soğuduktan sonra rondodan çekip elediğimiz çikolata-kakao karışımını üzerine döküyoruz. Çikolatayı rendelersek elimizin sıcaklığıyla eriyip yapışacağı için ben rondodan geçiriyorum.
- En son üzerini toz antep fıstığıyla süsleyip buzdolabına kaldırıyoruz. 1 gece beklerse tadı güzelleşiyor. Afiyet olsun
.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.