iltasyazilim
FD Üye
Soğuk Havalarda Beslenmemize Uyarı
Kış aylarında, mevsim değişikliğinde bağışıklık sistemimiz çelimsiz düşebilir Bunun için bağışıklığımızı güçlendirecek besinler tüketmekte üstünlük var Bağışıklık sistemimizi sağlamlaştırmak için C, E, A, B6, D vitaminleri, folik asit ve bazı mineralleri yeterince almamız gerekmektedir
Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde soğuk havalarla birlikte hastalıkların oranında kayda değer derecede bir yükselme oldu Bu soğuk günlerde, hastalıklardan korunmak için kalın giyinmeye olduğu değin beslenmemize de özen göstermemiz gerekiyor
Kış aylarında beslenmemizde nelere uyarı etmemiz gerekiyor?
Vitamin kaynakları
C: kuşburnu, maydanoz, şalgam, asma yaprağı, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, lahana, turunçgiller, domates, kivi
E: buğday özü, soya yağı, nebati istikrarsız yağlar
A: yeşil yapraklı sebzeler, turuncu sebzeler, havuç, yumurta, kayısı
B6: et, balık, tavuk, kuru baklagil, badem, ceviz, fındık, fıstık, patates, muz, ceviz, yeşil turp, ıspanak kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, turunçgiller, saflaştırılmamış tahıl ürünleri, bütün buğday unundan yapılmış ekmekler
D: yağlı balık türleri, süt ve peynir
Mineral kaynakları
çinko et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri
bakır fındık, fıstık, pekmez, tavuk, balık, kuru meyveler, kuru baklagiller, pekmez, kakao ve yeşil sebzeler
demir et, yumurta, saflaştırılmamış tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler
krom etler, tam tahıllar, kuru baklagiller, su
Bağışıklık sistemini desteklemek ve soğuk havalardan pozitif etkilenmemek için uyarı edilmesi gerekenler:
* Tatmin Edici ve dengeli beslenilmelidir
* Pozitif şeker ve şekerli sıvıların tüketiminden (bağışıklık sistemimizi baskıladığı için) kaçınılmalıdır
* Cipsler, sakatatlar, salam, sucuk gibi yağlı etler, mayonez, krema gibi fazla yağlı besinler artı seçim edilmemelidir
* Kızartılmış, kavrulmuş besinler tüketmek yerine, ızgara üretilmiş ve haşlanmış besinler seçim edilmelidir
* Kahve ve demli çay tüketiminden kaçınılmalıdır
* Yeşil çay, kuşburnu çayı, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir
* Besin değeri daha yüksek olduğu için, mevsiminde yetişen taze meyveler ve sebzeler seçim edilmeli, her öğünde sebze ve salata tüketmeye itina gösterilmelidir
* Ara öğünlerde taze meyve tüketmeye çalışılmalıdır
* Günde asgari iki öğün yumurta, süt, et, peynir, yoğurt gibi zengin protein taşıyan besinler tüketilmelidir
* Her hafta muhakkak 12 defa kuru baklagil tüketilmelidir
* Haftada 23 defa balık tüketmeli, ancak balık kızartma yok ızgara, haşlama veya buğulama yöntemiyle pişirilmelidir
* Vücudumuzun sağlığı için her gün 810 kadeh su içilmelidir
* Havalar soğuyor diye egzersizden vazgeçmemeli, haftada en az 3 gün uyumlu maddi aktivite yapılmalıdır
Kaynak: Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanları
*
Kış aylarında, mevsim değişikliğinde bağışıklık sistemimiz çelimsiz düşebilir Bunun için bağışıklığımızı güçlendirecek besinler tüketmekte üstünlük var Bağışıklık sistemimizi sağlamlaştırmak için C, E, A, B6, D vitaminleri, folik asit ve bazı mineralleri yeterince almamız gerekmektedir
Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde soğuk havalarla birlikte hastalıkların oranında kayda değer derecede bir yükselme oldu Bu soğuk günlerde, hastalıklardan korunmak için kalın giyinmeye olduğu değin beslenmemize de özen göstermemiz gerekiyor
Kış aylarında beslenmemizde nelere uyarı etmemiz gerekiyor?
Vitamin kaynakları
C: kuşburnu, maydanoz, şalgam, asma yaprağı, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, lahana, turunçgiller, domates, kivi
E: buğday özü, soya yağı, nebati istikrarsız yağlar
A: yeşil yapraklı sebzeler, turuncu sebzeler, havuç, yumurta, kayısı
B6: et, balık, tavuk, kuru baklagil, badem, ceviz, fındık, fıstık, patates, muz, ceviz, yeşil turp, ıspanak kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, turunçgiller, saflaştırılmamış tahıl ürünleri, bütün buğday unundan yapılmış ekmekler
D: yağlı balık türleri, süt ve peynir
Mineral kaynakları
çinko et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri
bakır fındık, fıstık, pekmez, tavuk, balık, kuru meyveler, kuru baklagiller, pekmez, kakao ve yeşil sebzeler
demir et, yumurta, saflaştırılmamış tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler
krom etler, tam tahıllar, kuru baklagiller, su
Bağışıklık sistemini desteklemek ve soğuk havalardan pozitif etkilenmemek için uyarı edilmesi gerekenler:
* Tatmin Edici ve dengeli beslenilmelidir
* Pozitif şeker ve şekerli sıvıların tüketiminden (bağışıklık sistemimizi baskıladığı için) kaçınılmalıdır
* Cipsler, sakatatlar, salam, sucuk gibi yağlı etler, mayonez, krema gibi fazla yağlı besinler artı seçim edilmemelidir
* Kızartılmış, kavrulmuş besinler tüketmek yerine, ızgara üretilmiş ve haşlanmış besinler seçim edilmelidir
* Kahve ve demli çay tüketiminden kaçınılmalıdır
* Yeşil çay, kuşburnu çayı, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir
* Besin değeri daha yüksek olduğu için, mevsiminde yetişen taze meyveler ve sebzeler seçim edilmeli, her öğünde sebze ve salata tüketmeye itina gösterilmelidir
* Ara öğünlerde taze meyve tüketmeye çalışılmalıdır
* Günde asgari iki öğün yumurta, süt, et, peynir, yoğurt gibi zengin protein taşıyan besinler tüketilmelidir
* Her hafta muhakkak 12 defa kuru baklagil tüketilmelidir
* Haftada 23 defa balık tüketmeli, ancak balık kızartma yok ızgara, haşlama veya buğulama yöntemiyle pişirilmelidir
* Vücudumuzun sağlığı için her gün 810 kadeh su içilmelidir
* Havalar soğuyor diye egzersizden vazgeçmemeli, haftada en az 3 gün uyumlu maddi aktivite yapılmalıdır
Kaynak: Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanları
*