elektronikci
FD Üye
Sokak Şambalisi Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kg irmik
- 1,5 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı su
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- Dileyenler şerbet miktarını 1’er su bardağı artırabilir
- Tuzsuz fıstık
- Ekstra , 1 küçük kase daha irmik
Sokak Şambalisi Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle şerbetini hazırlıyoruz su ve şekeri karıştırıp ocağa alıyoruz.
- Kaynamaya başlayınca limonu ilave edip 20 dakika kısık ateşte kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
- İrmik, su ve şekeri karıştırma kabına alıp 15-20 dakika kadar mikserle çırpıyoruz.
- Burada amaç şekerin erimesi. Karbonat ve kabartma tozunu da ekleyip bir 5 dakika kadar daha çırpıyoruz.
- Pişireceğimiz kalıba hiç yağ sürmeden 3-4 yemek kaşığı kadar irmik serpiyoruz.
- Hazırladığımız harcı döküp üstünü düzlüyoruz. Masaya iki üç kez hızlıca bırakırsanız tam oturur.
- Üstüne de 3-4 yemek kaşığı irmik serpip bir bıçakla yapmak istediğimiz büyüklükteki dilimlerin izlerini yapıyoruz. Derine inmiyoruz kesinlikle.
- Fıstıkları da yerleştirip 200 derece ısınmış fırında 20 dakika kadar pişirip fırından çıkarıp yaptığımız izlerden dilimleri tam olarak kesiyoruz ve geri fırına koyuyoruz.
- Böylede 15 dakika kadar pişirip ( iyice kızartın şerbeti dökünce rengi açılır çünkü) fırından alıyoruz ve soğuk şerbeti her yerine gezdiriyoruz.
- En az 5 saat mümkünse 1 gece dinlendirip servis yapabilirsiniz. Kullandığım tepsi 27×27 boyutunda bir kare tepsi. Orta boy borcam kullanılabilir.Şambalı de genel olarak sadece karbonat kullanılır ama ben sevmiyorum karbonat tadını.
Kullanılacak irmiğin 2 numara irmik olması gerekiyor ama ben bulamadığım için marketlerde satılan 3 numara diye bildiğim irmikten kullandım.
Bir çok tarifte yoğurt yada süt ve vanilya kullanılıyor ama o şekilde yoğurt tatlısı gibi oluyor. Yaptığım da tadanların da fikri bu yönde oldu hep. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun .
Sokak Şambalisi Tarifi Fotoğraflı Yapılışı