Sokak Simidi, Çıtır Çıtır Tarifi İçin Malzemeler
- Bu tarifden 17 adet simit çıktı
- 1 kg un ( protein oranı nekadar yüksek olurda okadar iyi sonuç alırsınız )
- 1 paket kuru maya ( veya 1/2 (yarım) paket yaş maya )
- 550 ml – 600 ml ılık su ( 2,5 – 3 su bardağı, unun kalitesine bağlı )
- 1,5 yemek kaşığı tuz
- 50 ml ( 1/2 (yarım) çay bardağı ) pekmez, hangisi olursa fark etmez
- 200 ml ( 1 su bardağı ) su
- 300 gram kavrulmuş susam
Sokak Simidi, Çıtır Çıtır Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Hamuru için un, maya ve ılık suyu ( kontrollü ekleyelim ) yoğurma kabına alalım ve malzemeler birleşene dek yoğuralım. Tuz ilavesini ozaman yapıyoruz.
- Hamuru en az 45-60 dakika üzeri örtülü bir şekilde dinlendiriyoruz.
- Hamur dinlenirken pekmezli su karışımımızı hazırlayalım.
- Yayvan ve derin bir kaba veya borcama pekmezi ve suyu alıyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
- Susamları da derin bir kaba döküyoruz.
- Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz. Benim 17 adet bezem çıktı. İlk beze ile başlayalım.
- Elimizle uzun şerit halinde açalım ( 20-30 cm kadar uzunlukta ) tepsiye nekdar simit sığıyorsa okadar şerit hazırlayın.
- 1-2 dakika şeritleri dinlendirelim ( daha kolay uzatabiliriz böylece )
- Dinlenen şeritimizi alıyoruz ve havada yuvarlıyoruz iyice uzayana kadar ( 50-60 cm kadar )
- Uzattığımız şeritlerin iki ucunu birleştirip burgu yapıyoruz ve tekrar ucları birleştiriyoruz ( anlatması zor siz en iyisi videomu izleyin ????)
- Tüm şeritlere aynısını yapıyoruz.
- Ve pekmezli suya banıyoruz her bir tarafını.
- Ardından susama buluyoruz.
- Susamın içerisinde de dinlendiriyoruz ( 1-2 dakika
- . O arada tepsileri hazırlayalım ve fırını açalım ( 255 derece, alt üst ayar ). Su şişemizi de hazırlayalım su püskürtmek için ( eğer yoksa elinizle de su damlatabilirsiniz )
- Susamın içinde dinlenen simitleri tekrar büyütelim.
- Kabarık olan kısımları inceltelim ( hamur zaten kendini salıyor fazla bişey yapmanıza gerek yok, havada yuvarlayın yeter )
- Simitlerimizi yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alalım ve şekillerini yuvarlak olacak şekilde serelim.
- Fırına su püskürtüyoruz ve hemen ardından tepsiyi fırına veriyoruz ve simitleri de ıslatıyoruz. 15-18 dakika arası pişecektir ( üzeri nar gibi kızarana kadar )
- İlk tepsi fırında pişerken hemen diğer bezeleri de ikinci tepsi için hazırlayın. Ve simitleriniz hazır. İnanılmaz bişey cıkıyo ortaya. Ben bir gurbetçi olarak bu tarife bayılıyorum ve türkiyedeki sokak simitlerini aratmıyor. ????